Κύμα συμπαράστασης

Πανελλαδικός ξεσηκωμός ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ! Οι κινητοποιήσεις στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και όπου αλλού υπάρχει σταθμός της ΕΡΤ ή της ΕΡΑ δεν έχουν σταματήσει ούτε μια στιγμή από την Τρίτη 11/6 το απόγευμα μετά την ανακοίνωση από τη μεριά της κυβέρνησης.

Αμέτρητα είναι τα μηνύματα συμπαράστασης που ανακοινώνονται από το ζωντανό πρόγραμμα της ΕΡΤ και από τη μικροφωνική που έχει στηθεί στον κήπο του Ραδιομέγαρου. Από σωματεία, από φοιτητικούς συλλόγους, από τους κατοίκους της Κερατέας, του Λαυρίου και τις Σκουριές, από Συλλόγους ελλήνων μεταναστών από τη Ζάμπια μέχρι την Αυστραλία, από Συλλόγους εργαζόμενων στον Τύπο από όλο τον κόσμο.

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν περάσει από τα μικρόφωνα για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να συνδέσουν τη μάχη του χώρου τους με αυτή της ΕΡΤ. Συγκινητική ήταν η στιγμή που τα ξημερώματα της Τετάρτης χαιρέτισε μετανάστης που ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα λέγοντας «είμαι η φωνή των ανθρώπων μέσα στην Αμυγδαλέζα, είμαι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, παλεύω μαζί σας, είμαι εδώ».

Το ίδιο συμβαίνει και έξω από την Αθήνα με εντυπωσιακές εικόνες. Η Φύλλια Πολίτη μας μίλησε για το τι συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη. «Την Τρίτη έγινε η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων και συνέχισαν με κατάληψη διαρκείας στην ΕΡΤ3. Στις 11 η ώρα κόπηκε το σήμα, ενώ όσα τοπικά κανάλια προσπάθησαν να δείξουν εικόνα από την ΕΡΤ3 τα έριξαν. Τώρα εκπέμπει από διάφορες συχνότητες και το ίντερνετ. Ο κόσμος που συμπαραστεκόταν έμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στη συγκέντρωση κατέληξε και όλη η πορεία που γινόταν για συμπαράσταση στην εξέγερση στην Τουρκία. Στη συγκέντρωση βρέθηκε όλη η αριστερά, αγωνιστές από τις Σκουριές, έδωσαν το λόγο σε επιτροπές, σε σωματεία που είχαν έρθει για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Την Τετάρτη έγινε ξανά συγκέντρωση και συναυλία, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης καλέστηκε στο ίδιο μέρος».

Στη Ζάκυνθο ο σταθμός έχει μείνει ανοιχτός χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζόμενους. «Mετά την ανακοίνωση του Κεδίκογλου ανοίξαμε το σταθμό για να δούμε τι θα κάνουμε. Μετά από λίγη ώρα άρχισαν να καταφτάνουν απλοί πολίτες, εργαζόμενοι και κόσμος από όλη την αριστερά για να μας στηρίξει» μας είπε Πέτρος Πομώνης.

Ασπίδα

«Ο σταθμός βρίσκεται έξω από την πόλη στην περιοχή Αμπελόκηποι. Πάνω από 300 άτομα συγκεντρώθηκαν. Φοβερή συμπαράσταση, ένας οπωροπώλης μας έφερε φρούτα μέσα στο σταθμό. Κάναμε απεργιακό πρόγραμμα από το προαύλιο, ενώ αρκετοί διανυχτέρευσαν στο σταθμό μαζί μας. Την Τετάρτη το πρωί η Αστυνομία απειλούσε ότι θα μπει μέσα στο σταθμό, κλούβες των ΜΑΤ περνούσαν απ’ έξω. Μετά από έκκληση που κάναμε από τα μικρόφωνα, έγινε νέα συγκέντρωση συμπαράστασης, ο κόσμος έβαζε τα αυτοκίνητα του μπροστά στο σταθμό ως ασπίδα!»

Φοβερή μαζικότητα είχαν οι κινητοποιήσεις στην Πάτρα. «Περισσότεροι από 5 χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν σήμερα (12/6) την πλατεία Γεωργίου, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και ακολούθησε πορεία» μας γράφει η Βασιλική, φοιτήτρια στο Φυσικό Πάτρας. «Στην πλατεία παρευρέθηκε μεγάλο μέρος της αριστεράς καθώς και πολλά σωματεία που βρίσκονταν σε συντονισμό με τους υπαλλήλους της ΕΡΤ. Η μαζική αυτή προσέλευση καθώς και η διάθεση του κόσμου να ανοίξει συζήτηση για τα τεκταινόμενα, δείχνουν ότι οι αγώνες που δόθηκαν τον προηγούμενο καιρό δεν πήγαν χαμένοι».

Διαδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν και στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο (δείτε εδώ βίντεο http://tinyurl.com/p6qncs8), ενώ σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες η αντίσταση ενάντια στο κλείσιμο παίζει πρώτο ή δεύτερο θέμα μαζί με την εξέγερση στην Τουρκία. Επίσης, το βελγικό κανάλι TeleBruxelles εκπέμπει με το σήμα της ΕΡΤ δίπλα στη λέξη Solidarite.