Διεθνή
Αίγυπτος: Στο στόχαστρο οι δημοσιογράφοι

Σε φυλάκιση 7-10 χρόνων καταδίκασε δικαστήριο του Καΐρου, τρεις δημοσιογράφους του βρετανικού Αλ Τζαζίρα, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή και την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή τους. 

\r\n
\r\n
Πρόκειται για τον Αυστραλό δημοσιογράφο Peter Greste, τον Αιγυπτιοκαναδό επικεφαλής του γραφείου Mohammed Fahmy και τον Αιγύπτιο παραγωγό Baher Mohamed, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, τέσσερις ημέρες αφού είχαν πάρει συνεντεύξεις από μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με διασπορά ψευδών πληροφοριών με σκοπό τη δυσφήμηση της Αιγύπτου και την υποβοήθηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι είχαν καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση μετά την ανατροπή του Μόρσι. 
\r\n
Αφού παρέμειναν στις φυλακές Τόρα για 6 μήνες από τη σύλληψή τους, οι εργαζόμενοι του Αλ Τζαζίρα καταδικάστηκαν στις 24/6, μετά από ένα δικαστήριο – παρωδία, κατά το οποίο ο εισαγγελέας δεν προσκόμισε κανένα  στοιχείο για τη στήριξη των κατηγοριών. Ο Baher Mohamed καταδικάστηκε σε 3 επιπλέον χρόνια για “κατοχή πυρομαχικών”, εξαιτίας ενός περιβλήματος από σφαίρα που μάζεψε από το έδαφος, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης. 
\r\n
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η ετυμηγορία ήταν εκδικητική και είχε πολιτικά κίνητρα. Το θέαμα των τριών εργαζομένων κλεισμένων μέσα σε κλουβιά στο αιγυπτιακό δικαστήριο ήταν απολύτως τρομακτικό. Η φυλάκιση των εργαζομένων του Αλ Τζαζίρα, είναι ένα σοβαρό παράδειγμα ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας. Συνέβη τη στιγμή που η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση διεθνώς και η καταπίεση από τη μεριά των αντεπαναστατικών δυνάμεων στην Αίγυπτο διαρκώς αυξάνεται. 
\r\n
Τόσο η υπόθεση, όσο και η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης είναι επίσης σχετικές με την Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, όσο η κρίση βαθαίνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια, η Ελλάδα υποχώρησε περισσότερο από 50 θέσεις στον δείκτη παγκόσμιας ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
\r\n
Κία Μιστίλις
\r\n