Αντιφασιστικό κίνημα
Πανευρωπαϊκός συντονισμός

«Οι ρατσιστές οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε την εμπειρία με διαδηλώσεις στην Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, φέτος στις 21 Μάρτη» τόνισε ο Γουέιμαν Μπένετ μεταφέροντας την πρόταση του UAF (Eνωθείτε ενάντια στον φασισμό Βρετανίας).

\r\n
\r\n
Μετέφερε επίσης την πρόσφατη εμπειρία του από την αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στους φασίστες και ρατσιστές χούλιγκανς του EDL («Σύνδεσμος Αγγλικής Αμυνας») στο Μπέρμπιγχαμ την προηγούμενη μέρα: «Είχαμε αποφασίσει ότι κάθε φορά που οι ρατσιστές βγαίνουν για να τρομοκρατήσουν έπρεπε να είμαστε παρόντες, να κατεβάζουμε άντρες, γυναίκες, παιδιά και έτσι πλημμυρισμένοι από τον κόσμο οι φασίστες να μην μπορούν να μας πάρουν το δρόμο. Χθες στο Μπέρμπιγχαμ καταφέραμε ξανά να τους απομονώσουμε».
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια τόνισε τον ρόλο που έπαιξαν οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην υποχώρηση του ευρωφασιστικού BNP, αλλά και τον κίνδυνο από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του ρατσιστικού δημαγωγικού κόμματος UKIP στην Βρετανία: «Στην κρίση της δεκαετίας του ’30 έφταιγαν οι εβραίοι, τώρα είναι οι μουσουλμάνοι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία» τόνισε. «Στις 21 Μάρτη θα καταφέρουμε να βρούμε όλοι μια κοινή γλώσσα στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον φασισμό της Χρυσής Αυγής, τον ρατσισμό της Λεπέν, τον ρατσιστικό λαϊκισμό του UKIP. Η οργάνωση αυτής της συνάντησης μας δίνει ελπίδα» είπε.
\r\n
 
\r\n
«Το μάθημα που αφήνει η γαλλική πραγματικότητα είναι ότι κάθε οπισθοχώρηση της αλληλεγγύης ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη φασιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Στα τέλη τη δεκαετίας του ‘90 είχαμε καταφέρει σχεδόν να εκμηδενίσουμε το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν. Αντί όμως να σκοτώσουμε το φίδι, το αφήσαμε να επιζήσει. Χρόνια αργότερα αυτοί κάναν την δουλειά τους και κατάφεραν να έχουν βουλευτές, ευρωβουλευτές και πάνω από 1500 δημοτικούς συμβούλους, ενώ δίπλα από το Εθνικό Μέτωπο αναπτύσσονται ανοιχτά φασιστικές ομάδες», είπε ο Ντενί Γκοντάρ από την κίνηση CONEX της Γαλλίας.
\r\n
 
\r\n
Μίλησε επίσης για το ρόλο της πολιτικής των κυβερνήσεων στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία: «Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Βαλς επιτίθεται κατά μουσουλμάνων, Ρομά, μεταναστών λέγοντας ότι υπεραμύνεται της ‘γαλλικής κοινότητας αξιών’. Εδώ και δύο χρόνια το σοσιαλιστικό κόμμα κατάφερε η Γαλλία να συμμετάσχει σε επεμβάσεις στο Μαλί, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τώρα στο Ιράκ και την Συρία».
\r\n

“Προλαβαίνουμε” 

\r\n
«Όμως ο φασισμός για να καταλάβει την εξουσία χρειάζεται να συγκροτήσει ένα κόμμα. Μια από τις βάσεις του αντιφασιστικού κινήματος είναι να σπάσουμε τη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κόμμα» τόνισε. «Το Εθνικό Μέτωπο ακόμα παραμένει κυρίως εκλογικό φαινόμενο, η απειλή είναι μεγάλη αλλά προλαβαίνουμε. Σήμερα υπάρχει μια συνάντηση στο Παρίσι, συνδικάτα, μετανάστες, αντιρατσιστές, αντιφασίστες, για να ξεκινήσει η οργάνωση ενός κινήματος που τέλη Νοεμβρίου θα αντιπαρατεθεί με το συνέδριο του Εθνικού Μετώπου στη Λυόν και σας καλούμε εκεί. Η έκκληση για μέρα δράσης στις 21 Μάρτη είναι πολύ σημαντική».
\r\n
Ο Mπράιαν Ρίτσαρντσον από το UAF αναφέρθηκε στο ρόλο της ισλαμοφοβίας στην ανάπτυξη του ρατσισμού και των φασιστικών φαινομένων: “Η άνοδος των φασιστών είναι προϊόν της υστερίας ενάντια στους μουσουλμάνους μετά τις επιθέσεις της 11/9, και ξανά το τελευταίο διάστημα. Οπως και εδώ, τα ΜΜΕ είναι γεμάτα από υστερία ενάντια στους μουσουλμάνους, ότι είναι απειλή για τις \'αξίες\' και τον \'τρόπο ζωής μας\'. Στην Βρετανία κράτησαν έναν άνθρωπο για 7 μήνες στην φυλακή με την \'υποψία\' ότι ήταν τζιχαντιστής, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση ανθρώπων που ήταν στην Συρία”.
\r\n
 
\r\n
 «Οταν το 2010 φτιάξαμε την Ενότητα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού, η φασιστική «Πλατφόρμα για την Καταλονία» φαινόταν ιδιαίτερα δυνατή και παραλίγο να μπει στην βουλή. Από το 2011 έχασαν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που εμφανίστηκαν και έδιωξαν τον ηγέτη τους, αλλά είναι ακόμα απειλή» είπε ο Ντέιβιντ Καρβάλα από την Καταλονία. «Το άλλο πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ένα κέντρο των ναζί στην Βαρκελώνη που έχει σχέσεις με την ΧΑ. Το 2012 συνενώσαμε όλα τα κινήματα στη γειτονιά και χρειάστηκαν δύο χρόνια, αλλά τους διώξαμε. Μετακινήθηκαν σε άλλη γειτονιά και εμείς ξεκινήσαμε ξανά εκστρατεία για να τους διώξουμε και από εκεί.
\r\n
 
\r\n
Η εκλογική άνοδος της αριστεράς, του Podemos δεν αρκεί για να σταματήσουμε τον φασισμό, πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι στους δρομους. Στις15 Μάη στις δημοτικές εκλογές θα προσπαθήσουμε να τους διώξουμε από την Καταλονία, όλο το ισπανικό κράτος. Η διεθνής αλληλεγγύη για εμάς είναι βασικός στόχος γι’ αυτό θα πάρουμε μέρος στο συλλαλητήριο στη Λυόν και στην διεθνή κινητοποίηση στις 21 Μαρτίου».
\r\n
 
\r\n
«Μπορούμε να νικήσουμε δεν αντιστεκόμαστε απλά, παλεύουμε με όλα τα μέσα για να νικήσουμε, με κάθε μέσο, όπως έλεγε ο Μάλκολμ Χ» τόνισε στην παρέμβασή του ο Κέβιν Οβεντεν. «Με τα δικαστήρια και στο δρόμο. Και με την παμφλέτα και με την γροθιά. Φυσικό κλείσιμο του δημόσιου χώρου για τους φασίστες όποτε ετοιμάζονται να βγουν ανοιχτά και να χτυπήσουν, αλλά και πάλη ενάντια στο ρατσισμό. Τρίτο είμαστε πλατύ κίνημα, θέλουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν στον φασισμό».
\r\n
«Το κάλεσμα που κάναμε πέρσι από εδώ ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό είχε τεράστια σημασία. Πέρσι, χρησιμοποιήσαμε τις 22 Μάρτη για να ανοίξουμε την δράση μας σε πανεθνικό επίπεδο» τόνισε η Κριστίν Μπέργκεν από τη Δανία. «Η 22 Μ είχε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρωθήκαμε 1000 άτομα στην Κοπεγχάγη και ξανά πάνω από 1200 όταν βαδίσαμε στους δρόμους και οι ναζί δεν κατάφεραν να κάνουν συγκέντρωση στο κοινοβούλιο. Θα συμμετέχουμε ξανά φέτος στις 21 Μάρτη.
\r\n
 
\r\n
Οι φασίστες είναι ακόμα μικροί και απομονωμένοι, αλλά η άνοδος των φασιστών στην Ευρώπη και της ισλαμοφοβίας στην χώρα, τους δίνει κουράγιο. Οι επόμενες εκλογές για το κοινοβούλιο είναι σε ένα χρόνο και θα μετατραπούν σε διαμάχη για τον ρατσισμό. Δυστυχώς η Αριστερά, η Κοκκινο-πράσινη Συμμαχία, δεν αντιμετωπίζει τον ρατσισμό, λένε ότι οι ισλαμιστές είναι ο μεγαλύτερος φασιστικός κίνδυνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Οι ισλαμοφοβικές ιδέες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε. Χρειάζεται να σηκώσουμε το γάντι ενάντια στην ισλαμοφοβία και τα ψέματα της άρχουσας τάξης».
\r\n
 
\r\n
«Χαιρόμαστε για την πρόταση που κάνει το UAF για τις 21 Μάρτη, είναι επίκαιρη και αναγκαία» είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ. «Θέλουμε όλη την Αριστερά, το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλες τις οργανώσεις, θέλουμε όλα τα συνδικάτα, τις κοινότητες μεταναστών, τους ρομά, την ΛΟΑΤ κοινότητα, τη νεολαία, από κάθε σχολείο, πανεπιστήμιο, φοιτητικό σύλλογο, εργατικό χώρο, κάθε αντιφασίστα-τρια».
\r\n
 
\r\n
Διαβάστε ακόμη:
\r\n
 
\r\n\r\n

\r\n\r\n
 
\r\n