Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: “Λαγοί” οι Νεοναζί

Το θέαμα των νεοναζί στο εδώλιο ήταν το κυρίαρχο στοιχείο την πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Παρά τα προβλήματα -την καθυστέρηση έναρξης της δίκης, τον ακατάλληλο χώρο, την αστυνομοκρατία, τη φασιστική επίθεση απ’ έξω κλπ- η αίσθηση που έδινε αυτή η εικόνα των χρυσαυγιτών, πολλών από αυτούς με χειροπέδες, ήταν ανεκτίμητη.
 
Οι άλλοτε λαλίστατοι και τσαμπουκάδες χρυσαυγίτες, που προσπαθούσαν να σπείρουν τον τρόμο στις γειτονιές και διαλαλούσαν ότι δεν θα δώσουν λογαριασμό σε κανέναν, τώρα κάθονταν ήσυχα ήσυχα στις θέσεις τους στο δικαστήριο χωρίς να βγάζουν άχνα, σηκώνονταν με σεβασμό όταν άκουγαν το όνομά τους, δήλωναν παρών και όριζαν τους δικηγόρους τους. Σε όλη τη διάρκεια, οι άλλοτε νταήδες παρίσταναν τις παναγίτσες και ότι δεν ξέρουν τίποτα για τις εγκληματικές τους πράξεις. Η άρνηση των πράξεών τους είναι η πάγια τακτική των νεοναζί, όταν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Όμως η άρνηση δεν είναι παρά ένδειξη της αδυναμίας τους και αυτό ήταν φανερό τη Δευτέρα 20/4.
 
Το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής που επέλεξαν να μην εμφανιστούν καν στο δικαστήριο. Από τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο μέχρι τους υπαρχηγούς Κασιδιάρη, Παππά και Λαγό κλπ. Όσες δικαιολογίες κι αν πουν οι δικηγόροι τους ότι δεν ήταν απαραίτητη η παρουσία τους, ομολογούν και αυτοί τον τρόμο τους μπροστά στην προοπτική να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Όσες παραστάσεις κι αν δώσουν στις κάμερες για τις “πολιτικές διώξεις και τη σκευωρία που θα καταρρεύσει στο δικαστήριο”, η απουσία τους είναι δείγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται: τόσο αδύναμοι που δεν διστάζουν ακόμα και να εγκαταλείψουν τους δικούς τους μόνους τους την πρώτη μέρα του δικαστήριου.
 
Την ίδια στιγμή, οι παρόντες χρυσαυγίτες ήταν αναγκασμένοι να ακούνε τους μάρτυρες κατηγορίας τους: τους συγγενείς και τους φίλους του Παύλου Φύσσα, τους Αιγύπτιους και Πακιστανούς μετανάστες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και όχι μόνο. Όλους αυτούς δηλαδή που σιχαίνονται οι νεοναζί και είχαν βάλει στο στόχαστρο: τους αντιφασίστες, τους μετανάστες, τους εργάτες, τους αριστερούς.
 
Συνολικά η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής ήταν αποδυναμωμένη. Μόλις μερικοί δεκάδες υποστηριχτές της συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ μέσα στη δικαστική αίθουσα ούτε ένας δεν τόλμησε να κάνει αισθητή την παρουσία του.