Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Χιονοστιβάδα αποχωρήσεων

Αυτό το δίδυμο θα “βελτιώσει” το νέο μνημόνιο;

Μία χιονοστιβάδα αποχωρήσεων έχει καταπλακώσει τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες. Από την κορυφή μέχρι τη βάση οι δηλώσεις αποχώρησης είτε από τα κομματικά όργανα είτε συνολικά από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσες πολλές που είναι σχεδόν αδύνατο να τις μετρήσει κανείς.
 
Αυτή τη στιγμή μόλις 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν παρόντες στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα σε σύνολο 149 που εκλέχθηκαν στις εκλογες του Γενάρη. Από αυτούς αν αφαιρέσει κανείς τους 25 που ανεξαρτητοποιήθηκαν και δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα και τρεις που δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιοι (η βουλευτής Μαγνησίας Δανάη Τζήκα, η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη και ο βουλευτής Κορινθίας Φάνης Κουρεμπές) υπάρχουν ακόμα περίπου 40 με 50 βουλευτές που ακόμα και αν ψήφισαν ΝΑΙ ή παρών στο 3ο Μνημόνιο είναι αμφίβολο αν θα δεχτούν να είναι ξανά υποψήφιοι. 
 
Η πρώτη ηχηρή αποχώρηση ήταν αυτή του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη, δεξί χέρι μέχρι πρότινος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής του: “Η επίσπευση των εκλογών σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του διαγγέλματος του συντρόφου πρωθυπουργού δημιουργούν την εντύπωση της αποδοχής του μνημονίου και της άρσης της λαϊκής κυριαρχίας όχι ως αποτελέσμα ενός στυγνού εκβιασμού που μπορεί να επανέλθει, αλλά ως ενός νέου δεδομένου με το οποίο αναγκαζόμαστε να συμπορευτούμε”.
 
Άλλη μη αναμενόμενη παραίτηση είναι αυτή του Ανδρέα Καρίτζη, ο οποίος είχε διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα διαχώρισε τη θέση του και επέλεξε να φύγει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. 
 
Στη δήλωση αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Μαρματάκης, μέλος της ΚΕ και της Οργανωτικής Γραμματείας, τόνισε ότι αποχωρεί μετά από “22 χρόνια από τότε που εντάχθηκα στον ΣΥΝ, 11 χρόνια από τότε που ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ”. 
 
Είχαν προηγηθεί η παραίτηση των 53 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα, οι οποίοι παραιτήθηκαν τονίζοντας με επιστολή τους ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το νέο μνημόνιο “όπως άλλωστε και τα προηγούμενα, που έρχεται να δώσει την χαριστική βολή σε έναν ήδη καθημαγμένο λαό”. 
 
“Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας: ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια εφικτός", τονίζουν στη δήλωση αποχώρησής τους η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Δημοσθένης Παπαδάτος μέλη της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, και του Τμήματος Δικαιωμάτων. 
 
Με ξεχωριστές δηλώσεις τους οι Αλέξανδρος Μπίστης, Νάγια Νικολάου και Έλενα Πατρικίου ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα.
 
Κριτική
 
Αν αυτά συμβαίνουν στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ, στις νομαρχιακές επιτροπές γίνεται κόλαση αποχωρήσεων και από τα όργανα και από το κόμμα, οι οποίοι κάνουν κριτική στην ηγεσία από τα αριστερά τόσο για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου αλλά και για τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. “Η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, καθώς και η επιλογή των πρόωρων εκλογών, ερήμην του κόμματος και ενάντια στις αποφάσεις του, έσπασαν το όριο της πολιτικής μας αντοχής” αναφέρουν δέκα μέλη της ΝΕ Α' Αθήνας που αποχώρησαν. 
 
Οι 19 αποχωρήσαντες στα Γιάννενα αναφέρουν, μεταξύ άλλων: “Μια κυβέρνηση, που υλοποιεί τον στραγγαλισμό των εισοδημάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης της εργατικής τάξης και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, την εκποίηση του φυσικού πλούτου και την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, τη συνέχιση δηλαδή των μνημονιακών πολιτικών, είναι αντικειμενικά και ανεξάρτητα από τη ρητορική της αλλά ακόμα και από τις προθέσεις ορισμένων μελών της, μια κυβέρνηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου”.
 
Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Μείον πέντε μέλη της ΝΕ Ηρακλείου, οκτώ αποχώρησαν από τη ΝΕ Μαγνησίας, έφυγαν τρεις από τη ΝΕ της Αιτωλοακαρνανίας, 16 απώλειες στην Πρέβεζα, παραιτήθηκαν επτά μέλη της ΝΕ Άρτας, εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας, παραίτηση 45 μελών και στελεχών στην Πιερία, παραίτηση εννέα μελών της ΝΕ Αχαΐας, αποχώρηση 62 μελών στα Τρίκαλα, παραιτήθηκαν 13 μέλη της ΝΕ και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, αποχωρήσεις στη Μεσσηνία, αποχώρησαν δεκατρία μέλη της ΝΕ Κορινθίας, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της, καθώς και 11 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία.
 
Τουλάχιστον 37 από τα 71 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ  ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, με την πλειοψηφία αυτών να καλεί “ψήφο σε αριστερά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια” και ένα μικρότερο κομμάτι να προσχωρεί στη ΛΑ.Ε.
 

που δεν καλύπτεται με κούφιες υποσχέσεις

 
Μνημόνιο με «αριστερή ευαισθησία» είναι το μοτίβο στο οποίο θα κινηθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική γραμμή επισφραγίστηκε και στην Πανελλαδική Σύσκεψη της περασμένης Κυριακής, στην οποία κάτω από τη σκιά της διάσπασης, μεταξύ άλλων συζητήθηκε το προεκλογικό πρόγραμμα. 
 
«Δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης που επιζητά το σύστημα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, επαναφέροντας το γνωστό επιχείρημα ότι με την υπογραφή του μνημονίου στάθηκε απέναντι στο κατεστημένο της ΕΕ που επιθυμούσε ένα Grexit. Δεν παρέλειψε μάλιστα να υποσχεθεί ότι σε βάθος τετραετίας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει αυτοδυναμία, θα αρχίσει ο «απεγκλωβισμός από τη μέγγενη του χρέους». Προκειμένου να προσεγγίσει όλο τον κόσμο που τώρα νιώθει προδομένος και οργισμένος από την ψήφιση του 3ου Μνημονίου έκανε αναφορά στην ΕΡΤ και τις καθαρίστριες και αναρωτήθηκε «εάν ο κ. Μεϊμαράκης σκοπεύει να γυρίσει τη χώρα πίσω, ξανακλείνοντας την ΕΡΤ, απολύοντας εκ νέου τις καθαρίστριες, καταργώντας τις 100 δόσεις και το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση». 
 
Με αυτές τις υποσχέσεις προσπαθεί ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσουν ό,τι μπορέσουν στο ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και ψηφοφόρους. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε στην ουσία και η λεγόμενη κίνηση των 53 παρά τις όποιες επιφανειακές κριτικές.
 
Συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία μελών που προέρχονται από τους 53 της ΚΕ που αποχώρησαν από το όργανο και παρέμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε κείμενο με υπαινιγμούς κατά της ηγεσίας. Την εισήγηση την έκανε το μέλος της ΠΓ και της ΚΕ Πάνος Λάμπρου, μιλώντας εκ μέρους των προερχόμενων από τους 53 που έχουν παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Πρωτοβουλία ζητά από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην συναινέσει σε συνεργασίες με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, να μην συμφωνήσει σε πρόγραμμα από το οποίο θα απουσιάζει σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο, καθώς και τη διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις εκλογές. 
 
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί προεκλογικά να ξαναπλασάρει νέες κούφιες υποσχέσεις. Μέσα σε συνθήκες όξυνσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική ούτε για ελάφρυνση της λιτότητας ούτε για “αριστερή διαχείριση” του μνημονίου. Αν δεν προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκρουση με τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχοντας τη νωπή λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη και ακόμα περισσότερο το 62% ΟΧΙ του δημοψηφίσματος μία φορά, τώρα που η ελληνική οικονομία μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στη μέγγενη της τρόικας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM), η πίεση απέναντι στη νέα κυβέρνηση για δημοσιονομική σταθερότητα, πρωτογενή πλεονάσματα και ιδιωτικοποιήσεις θα είναι 10πλάσια. 
 
Η κρίση και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν της πολιτικής κρίσης που γέννησαν οι συμβιβασμοί της ηγεσίας με ΕΕ-ΔΝΤ σε αντίθεση με το μαζικό ρεύμα προς τα αριστερά που τον έφερε στην εξουσία. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών της ηγεσίας ή της διαπραγματευτικής ομάδας στο Γιούρογκρουπ. Είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης ρεφορμιστικής στρατηγικής, της στρατηγικής που  φοβάται τη ρήξη αλλά υπόσχεται ότι δεν θα υποταχθεί και καταλήγει πάντα στο συμβιβασμό και στις προδομένες υποσχέσεις απέναντι στην εργατική τάξη. 
 
Το μέλλον για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου που είχαν την προσδοκία μίας αριστερής διακυβέρνησης προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, δεν είναι στην προσμονή της εφαρμογής των νέων υποσχέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το μέλλον όλου αυτού του κόσμου είναι να συγκρουστεί με τη νέα κυβέρνηση και τα μνημόνια που θα εφαρμόσει, κλιμακώνοντας την εργατική αντίσταση. Ταυτόχρονα δυναμώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να παίξουν το ρόλο της αριστερής αντιπολίτευσης στην όποια κυβέρνηση διαμορφωθεί μετά τις εκλογές και ιδιαίτερα το πιο ενωτικό και ξεκάθαρο κομμάτι της, που παλεύει για τη συνολική ρήξη, την αντικαπιταλιστική ανατροπή, την πιο ξεκάθαρη και ενωτική δύναμη μέσα στην Αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.