Η άποψή μας
Η άποψή μας: Ενωμένη εργατική αντίσταση

ΔΕΘ 10/09/2016, η διαδήλωση κάτω απ’το Λευκό Πύργο

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ έκανε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σερβίρει την εφαρμογή του τρίτου Μνημόνιου σαν «βήματα» προς ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά ακόμα και σε αυτή την προπαγανδιστική φιέστα βρήκε μπροστά του ξεκάθαρα τα μηνύματα της εργατικής αντίστασης στη συμφωνία Τρόικας-ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ένα πρώτο σημάδι ήταν το γεγονός ότι χρειάστηκε ολόκληρη απεργοσπαστική επιχείρηση ενάντια στους απεργούς των ΜΜΕ για να εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ3. Οι απολύσεις στα κανάλια για χάρη των ανακατατάξεων που μεθοδεύουν οι βαρόνοι των μίντια δεν είναι «βήματα» προς την ανάπτυξη και οι απεργοί το είπαν ξεκάθαρα.
 
Ένα δεύτερο μήνυμα ήρθε από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΙΚΑ για την απασχόληση στο διάστημα Γενάρης 2012-Γενάρης 2016. Η μνημονιακή πολιτική μείωσε τον μέσο μισθό για τους εργαζόμενους στα 1000 ευρώ μικτά- μείωση κατά 15% για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στα 1200 μικτά και κατά 33,88% για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης στα 400 ευρώ μικτά το μήνα! (τα νούμερα υπάρχουν αναλυτικά στον Ριζοσπάστη της Πέμπτης 8/9). Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη μνημονιακή πολιτική μόνο νέο κατήφορο φέρνει και όχι «βήματα» μπροστά.
 
Τα στοιχεία του ΙΚΑ, όμως, έχουν και μια δεύτερη πλευρά. Σε πείσμα της μανιακής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, ο συντριπτικός όγκος της εργατικής τάξης δουλεύει σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Από το 1.793.049 εργαζόμενους τον Γενάρη φέτος, το 1.281.252 απασχολούνταν σε θέσεις πλήρους και οι 512.684 σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Όσο και να ονειρεύονται οι διάφοροι Ντάισελμπλουμ και Μητσοτάκηδες ότι θα μας κάνουν όλους «εργαζόμενους του ποδαριού», η αλήθεια είναι ότι το 72% των εργαζόμενων κατέχει θέσεις πλήρους απασχόλησης. Έχει δηλαδή μεγαλύτερη δυνατότητα να συνδικαλίζεται και να απεργεί και να συσπειρώνει στην ίδια κατεύθυνση και τα κομμάτια της μερικής απασχόλησης.
 
Ηχηρό μήνυμα
Αυτή η αλήθεια φάνηκε και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με χιλιάδες διαδηλωτές να συμμετέχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο και να στέλνουν το τρίτο και πιο ηχηρό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα: τα σχέδια για ξεπούλημα του νερού, της ΔΕΗ, των συγκοινωνιών, όλων των ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει, θα βρουν μπροστά τους μαζική εργατική αντίσταση, όπως και τα σχέδια για παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας.
 
Το πραγματικό ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς η Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει και θα στηρίξει αυτές τις μάχες. Αν θα δώσει ενωμένα όλες τις δυνάμεις της για την επιτυχία της απεργίας των εκπαιδευτικών που βγαίνουν αυτή την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, για τη στήριξη των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που συνεχίζουν στις 6 Οκτώβρη, για τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και για τόσες άλλες μάχες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας.
 
Δεν είναι ώρα για σεχταρισμούς του στιλ «εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς». Είναι ώρα για να συσπειρώσουμε όλο τον κόσμο της εργατικής τάξης που αγανακτεί καθημερινά με τις προδοσίες του Τσίπρα και να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική προς τα αριστερά, προς την ανατροπή αυτού του συστήματος που μόνο δεινά συσσωρεύει για την εργατική τάξη δίπλα στα βουνά από κέρδη που συσσωρεύει για τους πλούσιους. Η αντικαπιταλιστική αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει την υποχρέωση να σταθεί πρώτη και καλύτερη σε αυτή την προσπάθεια.