Διεθνή
18 Μάρτη: Θα γίνει παντού της Βαρκελώνης

Βαρκελώνη, Σάββατο 18 Φλεβάρη­

Πάνω από 250 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 18 Φλεβάρη στη Βαρκελώνη απαιτώντας από το Ισπανικό κράτος να καλωσορίσει περισσότερους πρόσφυγες. Η διαδήλωση ήταν ατελείωτη και συμμετείχαν όλα τα ρυάκια της αντίστασης.

Μαύροι και μουσουλμάνοι ακτιβιστές από το κίνημα «Ενωθείτε ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό» (UCFR) της Καταλονίας ήταν ανάμεσα σε εκείνους και εκείνες που κρατούσαν το πανό που τέθηκε στην κορυφή της διαδήλωσης. 

Οι πλανόδιοι πωλητές, κυρίως με καταγωγή από την Σενεγάλη, την Γκάμπια και άλλες αφρικανικές χώρες πρόσφατα έφτιαξαν σωματείο. Διαδήλωσαν με το δικό τους μπλοκ έχοντας μαζί τους έναν πρώην Μαύρο Πάνθηρα. Έχουν αρχίσει να οργανώνονται ενάντια στο κυνηγητό που τους έχει επιβάλει ο δήμος ο οποίος τους παρενοχλούσε βάναυσα την περίοδο που ελεγχόταν από την δεξιά – κάτι που μερικές φορές εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα που ελέγχεται από την αριστερά.

Σύριοι πρόσφυγες και αριστεροί ακτιβιστές βάδισαν πίσω από το πανό που έγραφε Tadamon, δηλαδή «Αλληλεγγύη» στα αραβικά. Πρόκειται για μια καμπάνια που υποστηρίζει το λαϊκό κίνημα στη Συρία ενάντια στην δικτατορία του Άσαντ και τους συμμάχους του, ενάντια στις Δυτικές επεμβάσεις και ενάντια στο ISIS.

Τα δύο μεγάλα κινήματα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας κινητοποιήθηκαν ιδιαίτερα για τη διαδήλωση, με τις σημαίες της ανεξαρτησίας να είναι ορατές. Η καμπάνια ονομάστηκε «Το σπίτι μας είναι σπίτι σας» με βασικό σύνθημα «Θέλουμε να προσφέρουμε καταφύγιο». Καλέστηκε από νέους που γύρισαν από τα ελληνικά νησιά όπου παρείχαν εθελοντικά βοήθεια στους πρόσφυγες και έχοντας αρκετοί από αυτούς επαγγελματική σχέση με τα μίντια, έχτισαν μια πλατιά και αναγνωρίσιμη καμπάνια.

Μια συναυλία που οργανώθηκε την προηγούμενη βδομάδα καλύφθηκε ζωντανά από το πιο μεγάλο κανάλι τηλεόρασης της Καταλονίας. Γνωστοί Καταλανοί πολιτικοί ήταν παρόντες για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στη συναυλία. Η διαδήλωση προπαγανδιζόταν καθημερινά στις ειδήσεις, σε ειδικά αφιερώματα, ακόμα και η σατιρική εκπομπή έφτιαξε ένα σκετς πάνω στο θέμα.

Η Καταλάνικη κυβέρνηση και όλα τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας –περιλαμβανομένης και της κεντροδεξιάς– υποστήριξαν τη διαδήλωση.  Αυτό φυσικά δημιουργεί το προφανές ερώτημα, αν θέλετε να καλωσορίσετε τους πρόσφυγες γιατί απλά δεν τους επιτρέπετε να μπούνε μέσα. Λένε ότι το Ισπανικό κράτος δεν θα μας αφήσει, δεν μπορούμε να κάνουμε το οτιδήποτε χωρίς ανεξαρτησία. 

Πίεση

Αλλά αντιμετωπίζουν πίεση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η Ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσε στην Καταλονία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα πάνω στην ανεξαρτησία αλλά  έτσι κι αλλιώς η Καταλάνικη κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να το οργανώσει,  κάποια στιγμή. Το αντικαπιταλιστικό κόμμα CUP έχει ξεκινήσει καμπάνια κάτω από τον τίτλο «όχι άλλες δικαιολογίες». Λένε, αν θέλουμε ανεξαρτησία, πρέπει να δείξουμε ανυπακοή στη Μαδρίτη τώρα, όχι να το αναβάλουμε για το μακρινό μέλλον. 

Η κινητοποίηση του Σαββάτου έδειξε ότι ο λαός θέλει να καλωσορίσει τους πρόσφυγες. Αλλά η από τα πάνω προς τα κάτω οργάνωση της καμπάνιας, ταυτόχρονα της βάζει και όρια. Οργανώθηκε έτσι ώστε να αποκλείει ευρύτερα αντιρατσιστικά αιτήματα. Ένα από τα πανό ήταν κανονισμένο να γράφει «Όχι στο νόμο για την μετανάστευση» και άλλαξε μονομερώς σε «Καταλονία, τόπος καλωσορίσματος». 

Πολλοί από τους διαδηλωτές, ήταν φανερό, ότι δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή με το ευρύτερο αντιρατσιστικό κίνημα. Ήταν φανταστικό ότι κατέβηκαν στο δρόμο, αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πάλη.  Σε κάποιες περιοχές η δράση της UCFR ήταν βασική για να φτιαχτούν οι αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη διαδήλωση τροφοδοτώντας έτσι την υποστήριξη για τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε ενάντια στην ισλαμοφοβία και την ακροδεξιά. 

Μπροστά στις μάχες που έρχονται ενάντια στο ρατσισμό δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα ζητήματα – χρειάζεται να χτίσουμε ένα κίνημα που να μπορεί να τα κάνει πράξη.

David Karvala, εκπρόσωπος της UCFR
και μέλος του Δικτύου  Marx21