Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
8 Μάρτη: Παγκόσμιος ξεσηκωμός ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση

Σε μέρα παγκόσμιου ξεσηκωμού ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση μετατρέπεται φέτος η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη. Σε πάνω από σαράντα χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο, θα γίνουν διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα, σε πολλές θα είναι απεργιακές. Η διαδήλωση στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 7μμ από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ πορείες θα γίνουν σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. Το κάλεσμα στη Θεσσαλονίκη είναι στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου και στο Ηράκλειο στις 7μμ στα Λιοντάρια.

Τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις καλούν και στηρίζουν μια σειρά συλλογικότητες και οργανώσεις του γυναικείου και LGBTQI+ κινήματος. Τα καλέσματα για τη διαδήλωση πληθαίνουν και παίρνουν δημοσιότητα, αφίσες και προκηρύξεις κυκλοφορούν σε εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές.

Απεργιακή συγκέντρωση

Την περασμένη Πέμπτη 2 Μάρτη, μέλη της Ομάδας Γυναικών και της Ομάδας Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργολαβικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, έξω από το υπουργείο Υγείας. Μοίρασαν σε όλες και όλους την κοινή προκήρυξη-κάλεσμα που κυκλοφορούν οι δύο Ομάδες για τις 8 Μάρτη συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι από τον Ευαγγελισμό, το Αγία Όλγα, τον Άγιο Σάββα, το Αττικό αντιδρούσαν θετικά ανοίγοντας συζητήσεις για τις επιθέσεις του συστήματος και πώς αυτές πλήττουν τις γυναίκες. Στη γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Αγλαΐα Κυριακού την Τετάρτη 8/3 το πρωί, θα γίνει η πρόταση για οργανωμένη συμμετοχή το απόγευμα στην Κλαυθμώνος.

Στην Ιταλία μια σειρά συνδικάτα έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία στις 8 Μάρτη εκφράζοντας με τον πιο δυναμικό τρόπο τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο σεξισμό, την καταπίεση, τη βία και τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Όλα δείχνουν ότι οι μεταφορές -μετρό, τρένα, λεωφορεία- θα νεκρώσουν εκείνη τη μέρα ενώ ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απεργιακή κινητοποίηση να απλωθεί και στην εκπαίδευση. 

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, η οργάνωση Women's March, που πρωτοστάτησε στις επιτυχημένες διαδηλώσεις κατά της ορκωμοσίας Τραμπ στην Ουάσιγκτον και όλη τη χώρα, καλεί σε μια πανεθνική απεργία γυναικών στις 8 Μάρτη με κεντρικό σύνθημα “Μία Ημέρα χωρίς Γυναίκες”. Η οργάνωση καλεί τις γυναίκες να απέχουν από κάθε είδους εργασία στις 8 Μάρτη και να κατέβουν στο δρόμο φορώντας κόκκινα.

Με διοργάνωση δικοινοτικής πορείας και εκδήλωσης με σύνθημα “Εμπρός για την Ειρήνη” θα εορταστεί η 8 Μάρτη και στην Κύπρο. Την πρωτοβουλία, με κεντρικά αιτήματα την ισότητα των φύλων, την ειρήνη και την επανένωση, έχουν πάρει δεκάδες γυναικείες, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις και φορείς και από τις δύο πλευρές του νησιού.