Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
18 Mάρτη θα είμαστε όλοι και όλες εκεί: Σε όλη τη χώρα

Από το διήμερο εκδηλώσεων για τις 18 Μάρτη στην Ξάνθη

Ξάνθη

Περίπου 100 άτομα παρακολούθησαν τις πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του διημέρου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 18 Μάρτη - Διεθνούς Κινητοποίησης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ξάνθης, το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, το Σύλλογο Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης - Αποφοίτων ΕΠΑΘ και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. 

Το διήμερο άνοιξε με την πολύ συγκινητική παράσταση των μαθητών και μαθητριών Ρομά του 8ου Γυμνασίου Δροσερού που ερμήνευσαν θαυμάσια μονολόγους ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους προέδρους της ΠΕ Θράκης του Συνδέσμου Τυφλών Σταύρο Κουδουμάκη, της ΠΕ Ξάνθης του Σωματείου ΑμεΑ Γιάννη Κουρπαλίδη και το δάσκαλο Ειδικής Αγωγής και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, Τζεμαλή Μηλιαζήμ. 

Το Σάββατο 11/3 τη συζήτηση με θέμα "Κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των νεοναζί" άνοιξαν ο Μιχάλης Τσορμπαζόγλου από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Θράσος Αβραάμ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου και ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παντελής Αποστολίδης

 

Θεσσαλονίκη

Στο ρυθμό της 18 Μάρτη τρέχει η Θεσσαλονίκη. Με καλή συμμετοχή και συζήτηση έγινε στον Εύοσμο την Πέμπτη 9 Μάρτη, η εκδήλωση που κάλεσαν η ΛΑΕ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και η ΚΕΕΡΦΑ ενόψει της κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη. 

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Νίκος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων που τόνισε ότι η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό είναι υπόθεση των συνδικάτων, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη ΛΑΕ που αναφέρθηκε στο ρόλο του πολέμου και των επεμβάσεων στο ζήτημα της προσφυγιάς, ενώ ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία μίλησε για τη μάχη ενάντια στις διακρίσεις στους χώρους της εκπαίδευσης. Στο συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι καλούν μέχρι στιγμής η ΕΝΙΘ, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΘΒΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, η Γ’ και Δ’΄ΕΛΜΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΘ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις.

• Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουμε καθημερινά πληθώρα περιστατικών που αφορούν πρόσφυγες, μετανάστες, ανασφάλιστους και άπορους. Βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις και ρατσιστικούς διαχωρισμούς, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ακροδεξιά είναι κοινή με τη μάχη ενάντια στα μνημόνια, για να υπάρχουν ανοιχτά νοσοκομεία για όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ιπποκράτειο ήταν ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια να ανοίξουμε στους εργαζόμενους και τα σωματεία αυτή τη συζήτηση. Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή όλων μας στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 15/3 και στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 18 Μάρτη, 12μες, στο άγαλμα Βενιζέλου. 

Γιώτα Πανέλη, Προϊστάμενη κοινωνικής υπηρεσίας,
μέλος ΔΣ σωματείου Ιπποκράτειου ΓΝΘ

 

Hράκλειο

Λίγες μέρες πριν την διεθνή κινητοποίηση στη 18 Μάρτη, οργανώνουμε εξορμήσεις, αναρτήσεις πανό στο κέντρο της πόλης, αφισοκολλήσεις σε όλες τις γειτονιές. Αποφάσεις για τις 18Μ έχουν πάρει οι Δάσκαλοι, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η τοπική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες, οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικής, Βιολογίας, Ιατρικής και πολλές ακόμη συλλογικότητες. Στην διεθνή μέρα ενάντια στην γυναικεία καταπίεση (8/3) οργανώθηκε με πρωτοβουλία συντροφισσών από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαδήλωση με πάνω από 200 άτομα. Η ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκε εκεί με υλικά, σημαίες και πανό ενάντια στο σεξισμό και τον ρατσισμό, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα σύνδεσης των γυναικών με τους πρόσφυγες και καλώντας στις 18/3. Μέχρι τώρα έχουν γίνει μία εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Φυσικό και μία ακόμη που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής. 

Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

 

Γιάννενα

Είμαστε στη τελική ευθεία για τη διαδήλωση του Σαββάτου με την εικόνα πως φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στη διεθνή κινητοποίηση. Στο Πανεπιστήμιο έχουν γίνει εξορμήσεις στις περισσότερες σχολές και μοιράσματα στη λέσχη. Οργανωμένα θα κατέβει ο Φ.Σ. Χημικού, ο Σύλλογος Εστιακών Δουρούτης, ενώ κάλεσμα έχει βγάλει και ο σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου. Στη διαδήλωση καλούν επίσης η τοπική ΕΛΜΕ και ο σύλλογος ΟΤΑ που ετοιμάζεται να κατέβει με πανό, όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του δήμου. Στις λίγες μέρες που έχουμε μπροστά πάμε να συντονίσουμε και τους πρόσφυγες που μένουν στα ξενοδοχεία του λεκανοπεδίου για να συμμετέχουν και αυτοί μαζικά.

Λουίζα Γκίκα

 

Βόλος

Σαν σωματείο έχουμε προχωρήσει στην ενημέρωση για τις 18 Μάρτη και καλέσαμε ανοιχτά σε συζήτηση τα μέλη μας σε όλες τις κλινικές αλλά και συνδικαλιστές από άλλους χώρους. Εγινε μια καλή συζήτηση όπου άνοιξε καθαρά το ζήτημα τί είναι αυτό που γεννάει τον ρατσισμό και τον φασισμό σήμερα και ήταν θετικό ότι εκφράστηκαν οι φόβοι που γεννάει η προπαγάνδα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει βαλθεί να καταστρέψει την αισιοδοξία ενός κινήματος, η μόνη απάντηση είναι η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, στον αγώνα, στον αγώνα. Εμείς θα κατέβουμε με το πανό μας στη τις 18 Μάρτη, θα κάνουμε την προσπάθεια. 

Σμαράγδα Λιάτσικου, πρόεδρος Σωματείου
Υγειονομικού Προσωπικού Μαγνησίας

 


Μυτιλήνη

Η 18 Μάρτη πλησιάζει και στη Μυτιλήνη έχουν γίνει αρκετά βήματα για την προετοιμασία της. Έχουμε αρχίσει τις αφισοκολλήσεις, τη διανομή προκηρύξεων και την προπαγάνδισή της άνθρωπο με άνθρωπο. Για την Τετάρτη 15/3 το απόγευμα προγραμματίζεται από τον Συντονισμό Λέσβου για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης εκδήλωση με θέμα “Ένα χρόνο μετά την συμφωνία ντροπής ΕΕ – Τουρκίας, πρόσφυγες και ντόπιοι παλεύουμε για την κατάργησή της”. Μέχρι τη στιγμή που γράφουμε, έχουν δηλώσει συμμετοχή η ΕΛΜΕ Λέσβου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, σχήματα από εργατικούς χώρους, το σωματείο των εργαζομένων στο ΜΜΕ, το ΠΙΚΠΑ, το Νο Border, η Εργατική Λέσχη, ενώ περιμένουμε και πολλές άλλες συμμετοχές τις επόμενες μέρες. 

Παρασκευάς Ψάνης 

 

Πάτρα

Η Πάτρα ετοιμάζεται για τις 18 Μάρτη. Οι δρόμοι της πόλης είναι πολύχρωμοι από τις αφίσες της ΚΕΕΡΦΑ που καλούν στην διαδήλωση. Το ίδιο και το Πανεπιστήμιο. Μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί χιλιάδες προκηρύξεις που καλούν στο συλλαλητήριο στις σχολές και στην πόλη. Δυο μέρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο στην ΠΑΜ11 στις 11:30πμ. Ομιλητές θα είναι ο Παντελής Κυπριανός, καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ, ο Γιάννης Ζαρκάδης, καθηγητής Ιατρικής και ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από την ΚΕΕΡΦΑ.

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει η Α’ ΕΛΜΕ Αχαϊας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ αναμένεται να πάρει και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στον γύρο συνελεύσεων που είναι προγραμματισμένος για αυτή την βδομάδα θα παρθούν αποφάσεις και από τους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ ομόφωνα πάρθηκε απόφαση την προηγούμενη βδομάδα από τον σύλλογο της Ιατρικής. Ακόμα, την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων, η Πρωτοβουλία για το προσφυγικό, το 2ο Pride Πάτρας και αναρχικές συλλογικότητες.

 

• Συμμετέχουμε ως εκπαιδευτικοί με το σωματείο μας, στη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας, στις 18 Μάρτη. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό και τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή, ενάντια στις αντιπροσφυγικές κυβερνητικές πολιτικές των χωρών της ΕΕ και ενάντια στο Δουβλίνο 3. Να μπει φραγμός στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς. Η συμφωνία της ντροπής ΕΕ - Τουρκίας και των επιμέρους αντίστοιχων συμφωνιών να καταργηθεί. Ζητάμε ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες και όλους, ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης. 

Σταθής Μακρίδης ταμίας Α’ ΕΛΜΕ Αχαίας

 
 

Κινητοποιήσεις για τις 18 Μάρτη οργανώνονται επίσης: Στη Χίο, πλατεια Βουνακίου, Σάββατο 18/3, 11.30 π.μ. που καλούν οι Αλληλέγγυοι Χίου, Κοινωνική Κουζίνα Χίου, "ΛΑΘΡΑ; " - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, ΣΑΜ ΣΑΜ (παιδότοπος για παιδιά των προσφύγων) και Χιακή Συμπολιτεία. 

Στην Πρέβεζα όπου καλεί η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία στις 11.30 το πρωί στη Θεοφάνειο. 

Στα Τρίκαλα στις 12 μες στην πλ. Ρήγα Φεραίου όπου καλούν σωματεία, συντονισμού και συλλογικότητες. 

Στις Σέρρες, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες οργανώνει συγκέντρωση συναυλία στις 11πμ στην πλ. Κρονίου. 

Κινητοποίηση οργανώνεται και στη Λάρισα, στις 12μες, στην πλατεία Ταχυδρομείου.