Διεθνή
Βρετανία: Συμμαχία απελπισίας

Η Τερέζα Μέι φωτογραφίζεται παρέα με τους ηγέτες της μαύρης αντίδρασης της Βόρειας Ιρλανδίας

Έκλεισε τελικά η Τερέζα Μέι τη συμφωνία της με το βορειοϊρλανδικό DUP για να σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία. Η συμφωνία αφήνει τη Βρετανία σε μια κατάσταση αβεβαιότητας την οποία κανείς δεν προέβλεπε πριν από μερικούς μήνες. 

Όταν η Τερέζα Μέι κήρυξε εκλογές, θεωρούσε ότι θα έδινε τη χαριστική βολή στον Τζέρεμι Κόρμπιν και θα κατάφερνε να συγκεντρώσει μια σαρωτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που θα της έλυνε τα χέρια, τόσο με τις διαπραγματεύεσεις για το Μπρέξιτ όσο και εσωτερικά. Η συντριβή του Κόρμπιν θα έδινε εκ νέου τη δυνατότητα στη δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος να αμφισβητήσει την ηγεσία του και να τον διώξει τελικά, όπως προσπάθησε και στο παρελθόν.

Αντί για όλα αυτά, τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση νέων εκλογών το Εργατικό Κόμμα θα κέρδιζε την πλειοψηφία. Ο Κόρμπιν είναι πολύ πιο δημοφιλής από την Μέι και την περασμένη βδομάδα βρέθηκε καλεσμένος στο 5νθήμερο φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, μίλησε μπροστά σε ένα κοινό δεκάδων χιλιάδων νέων πριν ξεκινήσουν οι συναυλίες και έγινε δεκτός σαν ροκ σταρ.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η Μέι επιλέγει να στηριχθεί σε ό,τι πιο συντηρητικό και απομονωμένο υπάρχει στο βρετανικό κοινοβούλιο, το DUP. Το DUP είναι ένα κόμμα που στήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 σαν απάντηση στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος στην Ιρλανδία. Οι πιο φανατικοί από τις συμμορίες των Προτεσταντών με ηγέτη τον Ιάν Πέιζλι θεωρούσαν ότι το επίσημο κόμμα των “Ενωτικών” δεν ήταν αρκετά ρατσιστικό και βίαιο προς την εξεγερμένη καθολική νεολάια και έστησαν το DUP. Ο Πέιζλι έλεγε ότι έπρεπε να μπει ένα φρένο στον αυξανόμενο πληθυσμό των Καθολικών που “γεννοβολάνε σαν κουνέλια και εξαπλώνονται σαν παράσιτα”.

Βιτρίνα

Πριν από τις εκλογές η Μέι κατηγορούσε τον Κόρμπιν ότι είναι μαλακός προς την ιρλανδική τρομοκρατία. Πλέον η ίδια βρίσκεται σε συμμαχία με ένα κόμμα που λειτούργησε σαν βιτρίνα της δεξιάς προτεσταντικής τρομοκρατίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Το DUP είναι ενάντια στις εκτρώσεις σε οποιαδήποτε περίπτωση, ενάντια σε κάθε δικαίωμα για τα άτομα LGBT. Στην ηγεσία του δεν κρύβουν την πρωτοκαθεδρία τους οι δημιουργιστές που πιστεύουν πως η γη δημιουργήθηκε πριν από 6000 χρόνια και πως τα απολιθώματα των δεινόσαυρων τα φύτεψε ο Θεός στη Γη για να δοκιμάσει την πίστη μας απέναντι στα “ψέματα της εξέλιξης των ειδών”.

Το δώρο της Μέι για να εξασφαλίσει τη στήριξη του DUP είναι ένα δισεκατομμύριο λίρες για τη “Βόρεια Ιρλανδία”, μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια. Μετά, προφανώς, αν αντέξει αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να πέσει κι άλλο μπαξίσι για να συνεχίσει η στήριξη. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι σημαίνει ένα δισεκατομμύριο λίρες κάτω από την επίβλεψη των φανατικών του DUP, την ώρα που ο κόσμος βλέπει τι σήμαναν οι περικοπές για τους ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί στον πύργο Γκρένφελ.

Στο μεταξύ, και η βρετανική δεξιά κοιτάει με ανησυχία όλες αυτές τις εξελίξεις. Οι “διαπραγματεύσεις” για το Μπρέξιτ εξελίσσονται σε ένα τελεσίγραφο από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πρέπει να αποδεχτεί η Βρετανία ή να περιμένει να σκάσει ένα ανοργάνωτο Μπρέξιτ στα χέρια της. Ενώ στην Ιρλανδία, κόστισε δεκαετίες σε προσπάθεια και χρήμα για να βρεθεί μια λύση και να οδηγήσουν στην “ειρήνευση”, κρατώντας ισορροπίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Θα χαραμίσει όλη αυτή την πορεία η Μέι; Η μόνη εναλλακτική θα ήταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν, κάτι που προς το παρόν η άρχουσα τάξη στη Βρετανία δεν θέλει να σκέφτεται.