ΕΘΕΛ: Ενάντια στα πραξικοπήματα - Συνέλευση και απεργιακή επιτροπή

Αυτά αναφέρει το κείμενο υπογραφών που έχουν αρχίσει να διακινούν οδηγοί της ΕΘΕΛ μέσα στα αμαξοστάσια με στόχο να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για νέα γενική συνέλευση των εργαζόμενων τη Δευτέρα 14/3. Η πρωτοβουλία τους έχει έναν ακόμα στόχο: να κοντράρει τις πραξικοπηματικές ενέργειες της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο που, όχι μόνο πήρε πίσω τις απεργιακές αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων στις 28/2, αλλά και προωθεί την Τετάρτη 9 Μάρτη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν θα συνεχιστούν ή όχι οι κινητοποιήσεις με στήσιμο κάλπης σε κάθε αμαξοστάσιο.

Η μάχη για να συνεχιστούν οι απεργίες στα λεωφορεία είναι σκληρή. Οι εργαζόμενοι είδαν τις απεργιακές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 28/2 να αναστέλλονται την επόμενη μέρα από τη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο πρόσφατα παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Ν. Κουλουμπαρίτσης αντικαταστάθηκε από τον Μ. Λιαγούρη, επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, με την υπόσχεση να προχωρήσει σε αναλογικό προεδρείο και σε 24ωρη απεργία στις 9 Μάρτη μαζί με όλα τα Μέσα.

Δυο μέρες μετά, οι εργαζόμενοι είδαν τον νέο πρόεδρο, στη νέα συνεδρίαση του ΔΣ, να αρνείται να κάνει την υπόσχεσή του πράξη και να εκβιάζει με δημοψήφισμα στα αμαξοστάσια την ημέρα που κανονικά θα γινόταν η απεργία! Αμέσως μετά, είδαν στα αμαξοστάσια ανακοίνωση με την υπογραφή του Συνδικάτου που τους καλεί την Τετάρτη 9/3 στη διαδικασία της ψηφοφορίας με “κάλπες”, “δικαστικούς αντιπροσώπους” και “εφορευτικές επιτροπές”.

Το καταστατικό του Συνδικάτου της ΕΘΕΛ πουθενά δεν μιλά για δημοψήφισμα. Η μεθόδευση της ΠΑΣΚΕ, όμως, δεν είναι μόνο μια αντικαταστατική διαδικασία. Είναι και η πιο αντιδημοκρατική, γιατί επιχειρεί να απομαζικοποιήσει και να διαλύσει τις συλλογικές διαδικασίες του συνδικάτου -με κορυφαίες τις γενικές συνελεύσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι ανταλλάσσουν ιδέες και επιχειρήματα και μετά αποφασίζουν όλοι μαζί για τη δράση τους.

Το επιχείρημα της “καθολικής άποψης των εργαζόμενων” είναι ψεύτικο και επικίνδυνο. Το “δημοψήφισμα” αντικαθιστά τη συνέλευση, τη συζήτηση, τις συλλογικές αποφάσεις, τη δύναμη δηλαδή της οργάνωσης και του συνδικαλισμού, με την ευάλωτη σε πιέσεις και εκβιασμούς εξατομικοποιημένη ψήφο. Επιβάλλοντας επιπλέον ότι ακόμα κι όσοι δε συμμετέχουν ποτέ ενεργά στη ζωή του συνδικάτου, θα μπορούν να καθορίζουν τη στάση ενός ολόκληρου κλάδου.

Θάτσερ

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ΠΑΣΚΕ καταφεύγει σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και διαλυτικές ενέργειες για να ελέγξει ένα χώρο εργαζόμενων. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, ήταν ο Πρωτόπαπας στην ηγεσία της ΟΤΟΕ που προσπαθούσε, με ανάλογες μεθόδους “καθολικής ψηφοφορίας”, παίρνοντας την ιδέα από τον αντίστοιχο νόμο της Θάτσερ στην Αγγλία, να εμποδίσει τους τραπεζοϋπάλληλους από οποιαδήποτε απεργιακή δράση. Το μοντέλο αυτό, που ισχύει μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στην Αγγλία, είναι το όνειρο κάθε κυβέρνησης για το πως θα έπρεπε να λειτουργούν τα συνδικάτα.

Το βάρος πέφτει στις πλάτες της βάσης, για να μην περάσουν αυτά τα πραξικοπήματα, για να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Μετρώντας πολλές ανταρσίες κόντρα στην ηγεσία τους τους τελευταίους μήνες, ανταρσίες που εξασφάλισαν ότι το μέτωπο δεν έκλεισε στιγμή και ότι τα λεωφορεία ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, οι οδηγοί της ΕΘΕΛ έχουν δείξει τη δύναμή τους. Η πρώτη μάχη θα δοθεί την Τετάρτη 9/3 για να καταρρεύσει το δημοψήφισμα-παρωδία της ΠΑΣΚΕ. Κι αμέσως μετά, η βάση χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι θα γίνει, είτε το θέλει είτε όχι η ηγεσία, η νέα γενική συνέλευση του κλάδου τη Δευτέρα 14 Μάρτη. Κι εκεί, οι οδηγοί θα χρειαστεί να προχωρήσουν στο βήμα που τους προτείνουν οι συνάδελφοί τους που διακινούν το παραπάνω κείμενο υπογραφών: να εκλέξουν Απεργιακή Επιτροπή που θα αναλάβει να υλοποιεί τις αποφάσεις, ακόμη και αν το προεδρείο αρνείται να τις υλοποιήσει.