Αντιπολεμικό κίνημα
Ρέθυμνο: Στον Aδελιανό κάμπο όπως στο Pοστόκ

Το Σάββατο 1/6 πραγματοποιήθηκε έξω από το Ρέθυμνο διαδήλωση ενάντια στη σύνοδο των 10 υπουργών εξωτερικών της Μεσογείου η οποία είχε θέμα την «ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή». Ανάμεσα τους παραβρέθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός εξωτερικών του (μισητού) Σαρκοζί.

Οι διοργανωτές της συνόδου φρόντισαν να κρύψουν καλά το γεγονός της επίσκεψης των υπουργών κι έτσι μόλις δυο μέρες πριν αρχίσαμε να οργανώνουμε την «υποδοχή» τους. Tην Πέμπτη 30/5 έγινε ένα μάζεμα των φορέων του Ρεθύμνου όπου στήσαμε την «πρωτοβουλία ενάντια στη συνοδό των υπουργών εξωτερικών». Οργανώσαμε συνέντευξη τύπου το επόμενο πρωί και στείλαμε το κείμενο μας στον τοπικό τύπο, ενώ κάναμε και κοινή εξόρμηση στο Δημαρχείο της πόλης. Ταυτόχρονα τυπώσαμε δυο αφίσες που καλούσαν στη διαδήλωση. Μια της πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ και μια της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο. Στην πόλη βλέπει κανείς 6 διαφορετικές αφίσες γι αυτά που οργανώνουμε (πέρα από την σύνοδο).

Δυστυχώς τη διαδήλωση του Σαββάτου δεν την κίνησε ιδιαίτερα η αριστερά, με το ΚΚΕ να απέχει εντελώς. Το μπλοκ της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και των φοιτητικών συλλόγων του Χημικού και της Eπιστημών Yπολογιστών έδωσαν τον τόνο στη διαδήλωση με τον ενθουσιασμό και τη δυναμικότητα τους. Ήταν μια πολύ καλή απάντηση στους υπουργούς εξωτερικών, του πολέμου και της φτώχειας πως την ίδια ώρα που σφάζουν Παλαιστίνιους εργάτες και στελέχη της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Χαμάς είναι παράλογο να μιλάνε για το πως θα επεκτείνουν τα οικονομικά τους σχέδια στις περιοχές που χτυπάνε οι ίδιοι. Τους αποδείξαμε οτι θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκονται. Είτε στο Ροστόκ της Γερμανίας που συναντιούνται οι 8 ισχυροί της γης είτε στον Αδελιανό Κάμπο.

Νίκος Βούλτσος
Πρ. ΓΕΝΟΒΑ ΤΕΙ – Μουσικής Τεχνολογίας &.Ακουστικής Ρεθύμνου