Δραστηριότητες
Διεθνές Συνέδριο «Εκατονταετηρίδα Ρώσικης Επανάστασης, Σκέψεις για τον 21ο αιώνα»

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μαζί με το ΚΨΜ θα είναι τα «επίσημα» βιβλιοπωλεία του διεθνούς συνέδριου «Εκατονταετηρίδα Ρώσικης Επανάστασης, Σκέψεις για τον 21ο αιώνα» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο από 26 ως 29 Οκτώβρη. Στα πλαίσια του συνέδριου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του «Έτους Ένα» του Σερζ που με τη δεύτερη έκδοσή του συνεχίζει την πορεία του σαν το φετινό best seller (η παρουσίαση θα γίνει το πιθανότερο την Κυριακή 29/10, 5.15 μμ –το τελικό αναλυτικό πρόγραμμα δεν είχε διαμορφωθεί ακόμα από τους διοργανωτές τη Δευτέρα) .

Ταυτόχρονα, το ΜΒ ετοιμάζεται για να έχει τη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου για τα 100 χρόνια στο διήμερο του ΣΕΚ στη Νομική στις 4-5/11. Ήδη ο αριθμός των τίτλων για τη Ρώσικη Επανάσταση και την εποχή της που έχουμε στη διάθεσή μας έχει ξεπεράσει τα πενήντα βιβλία (ανάμεσά τους και νέες εκδόσεις στα αγγλικά).


Εκδήλωση ΠΕΝΕΝ Για τα 100χρονα της Επανάστασης

Με επιτυχία έγινε την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στην αίθουσα Συνελεύσεων της ΠΝΟ, η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΝΕΝ με θέμα «100 χρόνια από την Ρωσική Σοσιαλιστική Επανάσταση – Διδάγματα και μηνύματα για το εργατικό κίνημα της χώρας μας».

Η ΠΕΝΕΝ είναι ένα από τα πρώτα σωματεία που τιμούν την Οκτωβριανή Επανάσταση, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο του εργατικού κινήματος τότε αλλά και σήμερα στην πάλη για μία κοινωνία χωρίς καπιταλισμό. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος που έκανε το άνοιγμα της εκδήλωσης «Δεν κρύψαμε ποτέ τις ιδέες και τις απόψεις μας και όλα αυτά τα χρόνια αποτελούμε αναπόσπαστο τμήμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και με τους αγώνες μας έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι δεν είμαστε ταξικά – πολιτικά ουδέτεροι, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ενταγμένοι σε κανένα κομματικό σχήμα – κόμμα. Αντίθετα είμαστε στρατευμένοι στην υπόθεση της εργατικής τάξης και στην τελική αποστολή της, όπως αυτή περιγράφεται από τον Κ. Μαρξ στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Στη συνέχεια μίλησαν με αλφαβητική σειρά οι Πάνος Γκαργκάνας (ΣΕΚ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Θανάσης Κάνιαρης (Κίνηση Κομουνιστών - Εργατικός Αγώνας), Δημήτρης Μπελάντης (Μέλος Δ.Σ Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας), Τάσος Σταυρόπουλος (Γραμματέας του Σχεδίου Β΄), Γιάννης Τόλιος (Μέλος της Γραμματείας της ΛΑ.Ε) και Άγγελος Χάγιος (ΝΑΡ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ). 

Ο Π. Γκαργκάνας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη δύναμη της εργατικής τάξης που αναδεικνύεται μέσα από την ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης, που παρά το γεγονός ότι ήταν μειοψηφία στην Τσαρική Ρωσία κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που τότε θεωρούνταν αδιανόητο. 

Το ξεκίνημα της επανάστασης από τις εργάτριες της Πετρούπολης που ξεσηκώθηκαν και μάλιστα χωρίς εντολή και καθοδήγηση, δείχνει ότι η κίνηση της τάξης μπορεί να βάζει στην άκρη διαχωρισμούς  και διακρίσεις. Τόνισε ότι χρειάζεται να απορρίψουμε τις θεωρίες που υποτιμούν τη δύναμη της εργατικής τάξης, γιατί σήμερα είναι ακόμα πιο εφικτό να πάρουν οι εργάτες τον έλεγχο της κοινωνίας. 

Τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης είναι αυτά που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα του καπιταλισμού όπως είναι οι τράπεζες και η ναυτιλία. Είναι απαραίτητο να χτίσουμε την ενότητα της τάξης και αυτός είναι ο ρόλος του επαναστατικού κόμματος σήμερα, όπως ήταν και των Μπολσεβίκων, στο να ενώσουν τους εργάτες και τις εργάτριες πέρα από σεξισμό, ρατσισμό, αντισημιτισμό. 

Συμπλήρωσε ότι η Ρώσικη Επανάσταση μας δίνει σήμερα πολύτιμα μηνύματα ακόμα και για το πώς χάθηκε. Ενώ ξεκίνησε με τους εργάτες στην εξουσία, μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επέμβαση, η εργατική τάξη αποδυναμώθηκε με αποτέλεσμα να κρέμεται από την εξουσία του κόμματος. 

 Στη συνέχεια οι ομιλητές απάντησαν (με την αντίστροφη σειρά) σε γραπτές ερωτήσεις, με βασική το πώς μπορεί να οικοδομηθεί σήμερα η ενότητα της αριστεράς. Ήταν ένας χρήσιμος διάλογος που αξίζει να επαναληφθεί.