Διεθνή
Αίγυπτος: Η κρατική τρομοκρατία ανοίγει το δρόμο στις μισαλλόδοξες οργανώσεις

Πάνω από 300 νεκροί και 120 τραυματίες ήταν τα θύματα της επίθεσης στο τζαμί αλ-Ράουντα του βόρειου Σινά στις 24 Νοέμβρη. Επισήμως δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης, αλλά τα κράτη της περιοχής δείχνουν το “Ισλαμικό Κράτος” και τις τοπικές του φιλικές οργανώσεις. Αν είναι έτσι, το τζαμί έγινε στόχος επειδή είναι τόπος λατρείας για Σουφίτες μουσουλμάνους, οι οποίοι αν και έχουν παράδοση αιώνων στην περιοχή (και σίγουρα μεγαλύτερη από τους φανατικούς σαλαφίτες), δεν πληρούν τα κριτήρια “καθαρότητας”. Το ISIS ή παρόμοιες οργανώσεις το τελευταίο διάστημα στην Αίγυπτο έχουν βάλει στο στόχαστρο τις θρησκευτικές μειονότητες (μουσουλμάνους Σιίτες και χριστιανούς Κόπτες) προσπαθώντας να προκαλέσουν διχασμό.

Ο Τσίπρας είχε συναντηθεί λίγες μέρες νωρίτερα με τον Σίσι, το δικτάτορα της Αιγύπτου, και τον Αναστασιάδη της Κύπρου για να συνεχίσουν τις μπίζνες τους με το φυσικό αέριο της Μεσογείου. Δεν παρέλειψε να στείλει κατεπείγον τηλεγράφημα για να εκφράσει τη θλίψη του για τους νεκρούς στο Σινά. Δεν έκανε τίποτα παρόμοιο για τους χιλιάδες νεκρούς που έχουν πέσει θύματα της αιματηρής καταστολής στους δρόμους, ούτε για τους χιλιάδες φυλακισμένους και εξαφανισμένους αγωνιστές. Την ίδια μέρα που έσφιγγαν τα χέρια Τσίπρας και Σίσι, η Μαχιενούρ αλ-Μάσρι, αγωνίστρια δικηγόρος και μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών (οργάνωσης της επαναστατικής αριστεράς στην Αίγυπτο) επέστρεφε στη φυλακή, από όπου μόλις βγήκε για ένα μικρό διάστημα.

Αυτό που δεν αποκαλύπτεται πίσω από τα συλλυπητήρια στον Σίσι είναι η βασική ευθύνη που έχει το αιγυπτιακό κράτος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας στο Σινά. Οι Βεδουΐνοι του Σινά είναι ένα από τα πιο ξεχασμένα και καταπιεσμένα κομμάτια της Αιγύπτου. Στο νότο τούς κλέβουν τη γη και τους διώχνουν εκεί που είτε αναπτύσσονται τα μεγάλα διεθνή θέρετρα όπως το Σαρμ ελ-Σέιχ είτε γίνονται εξορύξεις. Στο Βορρά το κλείσιμο των συνόρων με τη Γάζα τούς έχει αφήσει χωρίς πόρους. 

Σιναΐτες

Το Ισραήλ τους αντιμετώπιζε παραδοσιακά ως Παλαιστίνιους τρομοκράτες και το αιγυπτιακό κράτος ως πιθανούς ισραηλινούς κατάσκοπους και δεν τους επιτρέπεται να πιάσουν δουλειά ως αστυνομικοί ή στρατιωτικοί. Οι αρχές της περιοχής στέλνονται φυτευτές από το Κάιρο. Τώρα η ανάπτυξη τείχους από την Αίγυπτο για την προστασία του Ισραήλ τούς κλέβει κι άλλη γη και τους απαγορεύει εντελώς το εμπόριο. Οι Σιναΐτες είχαν προχωρήσει σε εξεγέρσεις πριν ακόμη από την επανάσταση του 2011 και η περιοχή είναι υπερστρατιωτικοποιημένη.

Η ανακοίνωση των Επαναστατών Σοσιαλιστών τονίζει: “Η άποψη των Επαναστατών Σοσιαλιστών είναι ότι η κρατική τρομοκρατία ανοίγει το δρόμο για τις μισαλλόδοξες ένοπλες οργανώσεις. Η επιλογή του κράτους να κλείσει τη δημόσια σφαίρα και να καταστείλει τα πολιτικά κινήματα που παλεύουν με όπλο την ειρηνική μαζική κινητοποίηση, και οι συνεχιζόμενες συλλήψεις χιλιάδων χωρίς κανενός είδους δικαιοσύνη έχουν κλείσει το δρόμο στην ελπίδα για οποιαδήποτε αλλαγή ή πραγματική νίκη απέναντι στην τρομοκρατία. Το μείγμα αδικίας και απόγνωσης παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση των ιδεών και πρακτικών της τρομοκρατίας που δεν είναι άλλες από τη μισαλλόδοξη βία και τις δολοφονίες.

Προειδοποιούμε επίσης ενάντια στη χρήση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών από τα ΜΜΕ στην υπηρεσία των συνεχιζόμενων σχεδίων του καθεστώτος να εκδιώξουν το λαό του Σινά από τη γη του ή για να περάσουν νέα μέτρα καταστολής που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια σφαίρα και δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο εκτός από την τρομοκρατία και τη δικτατορία.

Το κίνημα των Επαναστατών Σοσιαλιστών διακηρύσσει την πλήρη αλληλεγγύη του με τους Σούφι και τις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών. Καλούμε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις να σταθούμε ενωμένοι για να ξηλώσουμε όλους τους έκτακτους νόμους που έχει επιβάλει το καθεστώς και να ανοίξουμε τη δημόσια σφαίρα ώστε να σώσουμε την Αίγυπτο από την τρομοκρατία κάθε είδους”.