Η Άποψή μας
Μια καυτή Άνοιξη

Αθήνα, 17 Μάρτη

Χωρίς αμφιβολία, η επιτυχία των συλλαλητήριων ενάντια στον ρατσισμό και στους φασίστες στις 17 Μάρτη σε πολλές πόλεις της Ευρώπης σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας καυτής άνοιξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώτος και προφανής λόγος είναι το γεγονός ότι παντού η σύγκρουση με την ακροδεξιά και με τις επίσημες αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Οι εκλογές στην Ιταλία ήταν η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας που επηρεάζει τις εξελίξεις από τη Ρώμη ως το Βερολίνο και από το Παρίσι ως τη Βιέννη.

Πάνω σε αυτή την εικόνα ήρθε να προστεθεί η σφαγή στην Αφρίν με τους χιλιάδες νέους πρόσφυγες που τρέχουν να σωθούν αλλά και ο πνιγμός προσφύγων στο Αγαθονήσι που ξαναέφερε συγκλονιστικά στο προσκήνιο την αμεσότητα του ζητήματος. Οι αντιρατσιστές και αντιφασίστες διαδηλωτές της 17 Μάρτη είναι η αιχμή του δόρατος για όλους και όλες που αντιστέκονται σε αυτή τη φρίκη.

Ταυτόχρονα, όμως, ανεβαίνει το θερμόμετρο της ταξικής πάλης σε όλα τα κέντρα της ΕΕ. Ο αντιρατσισμός και ο αντιφασισμός έχουν να συνδεθούν με σκληρές μάχες των εργατών ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές, ενάντια σε όλο το φάσμα των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων. 

Στο στόχαστρο

Στο Παρίσι, ο Μακρόν προχωράει να χτυπήσει την καρδιά του συνδικαλισμού στη Γαλλία, τους σιδηροδρομικούς. Και ξεσηκώνει μια πρώτη απάντηση αυτή την Πέμπτη 22 Μάρτη. Στο Λονδίνο, η επίθεση στις συντάξεις σκόνταψε σε μια μεγάλη απεργία των Πανεπιστημιακών που ξεσήκωσε και φοιτητικές καταλήψεις συμπαράστασης. Στην Ισπανία, δίπλα στις γυναίκες που πλημμύρισαν τους δρόμους στις 8 Μάρτη βλέπουμε μαζικές διαδηλώσεις συνταξιούχων.

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι συντάξεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων παντού. Όχι μόνο στην Ελλάδα των Μνημονίων αλλά ακόμη και στα πιο πετυχημένα βρετανικά πανεπιστήμια!

Αντί για ξεπέρασμα της κρίσης, έχουμε μπροστά μας ένα νέο γύρο οικονομικής επιδείνωσης. Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ απειλεί να τινάξει στον αέρα την πιο πετυχημένη οικονομία της ΕΕ, τη γερμανική. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Βόλφκανγκ Μύνχαου, η Γερμανία είναι ο “αδύναμος κρίκος” σε έναν εμπορικό πόλεμο επειδή στηρίζεται σε ένα πλεόνασμα των εξωτερικών συναλλαγών που φτάνει στο 8% του ΑΕΠ της. Οι τεράστιες γερμανικές εξαγωγές προς ΗΠΑ και Βρετανία είναι ο κορμός αυτού του πλεονάσματος και απειλούνται άμεσα από τους δασμούς του Τραμπ και από το Brexit.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να προχωράει σε αντεργατικές επιθέσεις στο όνομα μιας “εξόδου” από τα Μνημόνια που θα γίνει με τη “βοήθεια” της ΕΕ.. Πρόκειται για θυσίες που δεν οδηγούν πουθενά και δικαιολογημένα συναντούν την αντίσταση των εργατών. Την Πέμτη 22 Μάρτη απεργούν οι εργαζόμενοι της Εθνκής Τράπεζας και διαδηλώνουν μαζί με τους συνταξιούχους ενάντια στη σφαγή των συντάξεων. Την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάρτη απεργούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, την Πέμπτη 29 Μάρτη οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, την Παρασκευή 30 οι εκπαιδευτικοί και μαζί τους κινητοποιούνται οι φοιτητές.

Πριν από 50 χρόνια οι εξεγερμένοι του Μάη του 1968 φώναζαν ρυθμικά στις διαδηλώσεις τους ότι η Άνοιξη θα είναι θερμή: “Chaud-chaud-chaud, le printemps sera chaud”. Ήρθε ξανά ο καιρός να κάνουμε τους καπιταλιστές πανευρωπαϊκά να νοιώσουν την οργή των εργατών και της νεολαίας.

• Γυρίστε στη σελίδα 24 για να διαβάσετε για τις εκδηλώσεις Μαρξισμός 2018 που θα τιμήσουν τα 50 χρόνια του Μάη και τα 200 χρόνια του Μαρξ στην Αθήνα στις 17-20 Μάη.