Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
H δίκη της Χρυσής Αυγής: Δεξιές υποκρισίες για τη διάρκεια της δίκης

Νοέμβριος 2016, Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Νέα Δημοκρατία δεν χάνει την ευκαιρία να ξεκινήσει μια απόπειρα υποτίμησης της δίκης της Χρυσής Αυγής. 

Τον χορό έσυρε η Καθημερινή ήδη από το καλοκαίρι, σε δημοσίευμά της που αναφέρεται στη δίκη ως “σίριαλ”. Το δημοσίευμα αυτό αποτιμά ως αρνητικό το γεγονός ότι εξετάζονται πολλές υποθέσεις και περιλαμβάνεται ένας τεράστιος όγκος εγγράφων στη δικογραφία. Σε ακόμα πιο προκλητικό τόνο, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλος, κάνει μια υποκριτική δήλωση για την επέτειο της δολοφονίας, στην οποία καταλήγει: «γεννά εύλογες υποψίες η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ακόμη δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν σήμερα κιόλας να εξηγήσουν στους πολίτες τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς καθυστέρησης σε μια δίκη που θα είχε πια ολοκληρωθεί σε κάθε ευνομούμενο κράτος». 

Είναι προκλητικό να θεωρεί η ΝΔ ότι έχουμε ξεχάσει πόσες μάχες του αντιφασιστικού κινήματος χρειάστηκαν για να ξεκινήσει αυτή η δίκη και ποιοι ήταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των μηχανισμών που κάλυπταν και καλύπτουν τη δράση των νεοναζί. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχει και ο υπαινιγμός ότι η μέχρι τώρα μεγάλη διάρκεια της δίκης «συμφέρει» τη Χρυσή Αυγή. 

Η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά. Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ήδη φέρει απτά αποτελέσματα στην απομόνωση των φασιστών: από το κλείσιμο των γραφείων της και το σπάσιμο των διεθνών συνεργασιών της στο Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι την αναστολή της χρηματοδότησης και την κρίση στο εσωτερικό της οργάνωσης με τις αποχωρήσεις και τα αλληλοκαρφώματα των στελεχών, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, περιορίζοντάς τη σημαντικά. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος το έχει ομολογήσει πρόσφατα. Φυσικά η υποτίμηση της δίκης είναι ευπρόσδεκτη από τους φασίστες, που «συμφωνούν» στο ότι η δίκη «καθυστερεί»: «οι μόνοι που θέλουν να τελειώσει γρήγορα η δίκη της Χ.Α είναι οι βουλευτές της», λέει ο Μιχαλολιάκος, κάτι που δεν φαίνεται να συνάδει με τις εκατοντάδες σελίδες ομιλιών, ερωτήσεων και άρθρων –άσχετων με τη δικογραφία- που φέρνουν οι βουλευτές στο δικαστήριο ως αναγνωστέα, τσιμπολογώντας το χρόνο δικάσιμο τη δικάσιμο. 

Κατηγορητήριο

Ουσιαστικά, ΝΔ και χρυσαυγίτες συμφωνούν ότι η μέχρι τώρα πορεία της δίκης που θεμελίωσε το κατηγορητήριο ήταν περιττή! Από δω και πέρα η ΝΔ ζητάει υποκριτικά επιτάχυνση, αλλά η Χρυσή Αυγή τρέμει την ώρα της απόφασης.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι η δεξιά υποτίμηση της δίκης. Ο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων είναι ταυτόχρονα ένδειξη της μέχρι τότε ανοχής των κυβερνήσεων και της αστυνομίας στους φασίστες και της συστηματικής δράσης της Χ.Α ως εγκληματική οργάνωση που είναι. Το ότι ο Δένδιας έβγαλε 32 υποθέσεις από το συρτάρι δεν ξεπλένει τη Νέα Δημοκρατία από τις ευθύνες της για την ανοχή και την καλλιέργεια της ρατσιστικής βίας ειδικά το 2012. Ο τεράστιος όγκος των αναγνωστέων, πέρα από χρήσιμος για να στοιχειοθετηθεί η στρατιωτική δομή και ιεραρχία της Χ.Α και η δολοφονική ναζιστική ιδεολογία της, αναδεικνύει και τον πραγματικό κατήγορο σε αυτή τη δίκη: όχι το κράτος, αλλά το αντιφασιστικό κίνημα. 

Χωρίς τη στήριξη του αντιφασιστικού κινήματος πολύ περισσότερες υποθέσεις θα είχαν χωθεί σε συρτάρια και θα είχαν ξεχαστεί για πάντα, πολύ περισσότερα θύματα θα είχαν επιλέξει τη σιωπή, πολύ λιγότερα στοιχεία για τη φασιστική βία θα είχαν βγει στην επιφάνεια. Οι επίσημες έρευνες από ανεξάρτητες αρχές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε δημοσιεύματα αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, ακριβώς γιατί η σταθερή μακροχρόνια αντίσταση σε όλες τις γειτονιές δημιούργησε ένα τεράστιο και αξιόπιστο δίκτυο πληροφόρησης και καταγραφής. Η ίδια η διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας κράτησε 2 χρόνια και 4 μήνες κι αυτό διότι ήρθαν σχεδόν όλοι (πάνω από 140) και κατέθεσαν όλα όσα είχαν να πουν. Παρά την οργανωμένη προσπάθεια των χρυσαυγιτών να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου, το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε μέσα στην αίθουσα με την παρουσία του να στηρίξει και να ενθαρρύνει τους μάρτυρες.

Η δεξιά υποτιμά τη δίκη όχι γιατί δε γνωρίζει τι γίνεται και τι συνέπειες έχει, αλλά ακριβώς επειδή γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Η δίκη στα 3,5 χρόνια που διαρκεί έχει παράξει ανυπολόγιστης αξίας έργο όχι μόνο στην απομόνωση των φασιστών, αλλά και στο ξεσκέπασμα του ίδιου του κράτους και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν τεράστιες ευθύνες για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και για τα δεκάδες θύματά της. Η καταδικαστική απόφαση για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα είναι κόλαφος για την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα και όλες τις κυβερνήσεις που ανέχθηκαν, κάλυψαν, ξέπλυναν, νομιμοποίησαν μια εγκληματική οργάνωση και –φανερά ή κρυφά- προθυμοποιήθηκαν να συνεργαστούν μαζί της. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει τη μερίδα του λέοντος στον κόλαφο και το γνωρίζει καλά.


Επόμενες δικάσιμοι

Σεπτέμβρης: 26/9 στο Εφετείο.
Οκτώβρης: 12/10, 19/10, 22/10, 26/10, 30/10 και 31/10 στον Κορυδαλλό. 
15/10, 17/10 και 18/10 στο Εφετείο.


Οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες επικαλούνται κοινοβουλευτικές ερωτήσεις!

Στο γνωστό μήκος κύματος συνέχισε η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής τη διαδικασία των αναγνωστέων στην προσπάθειά της να αντικρούσει το κατηγορητήριο: την ύπαρξη του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» και την αποδόμηση μικρών σημείων της μέχρι τώρα διαδικασίας (λεπτομέρειες καταθέσεων, λεπτομέρειες στα μέχρι τώρα αναγνωστέα κλπ) με στοιχεία των οποίων η σχέση με τα εξεταζόμενα περιστατικά είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. 

Έτσι, την Τετάρτη 19/9 (275η ημέρα) όλη η συνεδρίαση αφιερώθηκε στην ανάγνωση 129 (!) κοινοβουλευτικών ερωτήσεων του Γερμενή. Επιπλέον ο Γερμενής προσκόμισε πραγματογνωμοσύνες και άδειες με σκοπό να αντικρούσει την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής που τον βαραίνει σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Τα στοιχεία αυτά όμως δεν αναφέρονται στα συγκεκριμένα φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι του και επιπλέον είναι στο όνομα του πατέρα του, επομένως δύσκολα μπορούν να τον βοηθήσουν απέναντι στις εκθέσεις που διαβάστηκαν λίγες συνεδριάσεις πριν. 

Τέλος μια αθωωτική απόφαση μέλους της Χ.Α για τις επιδρομές σε λαϊκές στη Ραφήνα λίγο απασχολεί το δικαστήριο, μια και η δίκη των Γερμενή και Μίχου για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί, αλλά είναι το μόνο «θετικό» που μπόρεσαν να προσκομίσουν.

Εκκλησιαστικά έθιμα

Κατά την 276η συνεδρίαση διαβάστηκαν από το προσωπικό blog του Γρέγου (!!) πάνω από 100 «ρεπορτάζ» για τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις. Κεντρικός άξονας η γραμμή του «καλού παιδιού/καλού πατριώτη», που είναι αναμφίβολο ότι θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον τους επόμενους μήνες: ο Γρέγος παρουσιάζεται να ασχολείται με τα …εκκλησιαστικά έθιμα, να συναντά τους γνωστούς μακεδονικούς συλλόγους (που ξέρουμε ότι αποτέλεσαν το παραπέτασμα πίσω από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που κατέληξαν σε δεκάδες φασιστικές επιθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα), να μιλάει για την ελληνική διασπορά, για τον ηρωικό ελληνικό στρατό κλπ. 

Από τις πιο προκλητικές βέβαια είναι η προσπάθειά του να αποτινάξει το κομμάτι της ναζιστικής ιδεολογίας που αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες. Ενώ στην τηλεόραση τα ηγετικά στελέχη της Χ.Α Παππάς, Κασιδιάρης, Ματθαιόπουλος και Παναγιώταρος μιλούσαν υπέρ της ευγονικής και ενώ σε εκδήλωση της ναζιστικής οργάνωσης ο Μιχαλολιάκος λέει ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν πρέπει να ψηφίζουν, ο Γρέγος παριστάνει ότι στηρίζει τα ΑμεΑ με τις γνωστές υποκριτικές επισκέψεις σε κέντρα αποκατάστασης και ψυχιατρικές κλινικές.