Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Οι απόπειρες συγκάλυψης συνεχίζονται…

2/10, Χιλιάδες διεκδικούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ

Είκοσι ημέρες μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, οι απόπειρες για συγκάλυψη συνεχίζονται, με δημοσιεύματα της 9/10 (με πηγή –ποια άλλη- την ΕΛΑΣ) σύμφωνα με το οποίο «βρέθηκαν δείγματα DNA του Ζακ Κωστόπουλου στο μαχαίρι». Στα ίδια δημοσιεύματα ανακεφαλαιώνεται η επίσημη γραμμή της αστυνομίας: ερευνάται αν για τον θάνατο ευθύνεται η χρήση χαπιών, κατά πόσον προσπάθησε να κλέψει κλπ. Πρόκειται για καθαρή πρόκληση. 

Οι αποκαλύψεις όλης της προηγούμενης βδομάδας έχουν κάνει το ενδεχόμενο της απόπειρας κλοπής να πάει περίπατο: βίντεο από διπλανό κατάστημα τον δείχνει να ζητάει βοήθεια, πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο, κρατώντας μόνο ένα μπουκάλι νερό που του δόθηκε λίγο πριν. Δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι δικά του δεν βρέθηκαν. Φυσικά και μπορεί να υπάρχει DNA του Ζακ πάνω στο μαχαίρι: οι αρχικοί δράστες και στη συνέχεια οι μπάτσοι φρόντισαν να χύσουν το αίμα του σε όλο τον πεζόδρομο, χτυπώντας τον μέχρι θανάτου. Η πληροφορίες από το ΕΚΑΒ λένε ότι παρέλαβαν τον Ζακ νεκρό. Είναι χυδαίος εμπαιγμός να βγάζει η αστυνομία ανακοινώσεις που να αποδίδουν τον θάνατο στη χρήση: «όλως τυχαίως» πέθανε ακριβώς τα ελάχιστα λεπτά που μεσολάβησαν από τη βάναυση σύλληψη μετά ξυλοδαρμού μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

…το ίδιο και οι διαδηλώσεις

Την Τρίτη 2/10 πάνω από 5 χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας διεκδικώντας δικαιοσύνη. Ξεκινώντας από το σημείο της δολοφονίας στη Γλαδστώνος και φτάνοντας μέχρι τη Βουλή, κόσμος της Αριστεράς, του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, αντιφασίστριες/αντιφασίστες, μαθήτριες/τές και φοιτήτριες/τές φώναξαν ηχηρά ότι η αστυνομία είναι συνένοχη στη δολοφονία. Ότι παλεύουμε ενωμένες/οι την περιθωριοποίηση τον σεξισμό και το σύστημα που τα παράγει. 

Έξω από τη Βουλή οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια τραγούδησαν Μαντόνα, σαν φόρο τιμής στον Ζακ, ενώ συνεχίστηκαν για ώρα τα αντιφασιστικά συνθήματα. Παράλληλα, κάθε μέρα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας διοργανώνονται πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, συζήτηση και οργάνωση δράσεων. Ακόμη και σύνδεσμοι οπαδών τοπικών ομάδων πήραν θέση αναρτώντας στα γήπεδά τους πανό. Εκδήλωση έγινε επίσης στο Παρίσι στις 7/10, ενώ προγραμματίζεται διαδήλωση στο Βερολίνο στις 13/10.

Στις 9/10 μια σειρά ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις (ΣΥΔ, Color Youth, Proud Seniors, Πολύχρωμο Σχολείο, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο κ.ά) σε συνεργασία με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Πλειάδες, Δικηγόροι χωρίς σύνορα, ΔΥΥΑΔ), καθώς και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» απεύθυναν στον Πρόεδρο της Βουλής, την Υπουργό Προ.Πο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης δελτίο Τύπου. Διεκδικώντας δικαιοσύνη καθώς και μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Επιπλέον, οι ανακοινώσεις της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών, καθόλου δεν καθησυχάζουν την αίσθηση συγκάλυψης, καθώς οι ΕΔΕ αυτές δεν γίνονται από ανεξάρτητο όργανο σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) όπως αυτά έχουν διατυπωθεί σε σχετική γνωμοδότηση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ με τίτλο: ‘Ανεξάρτητη και Αποτελεσματική Εξακρίβωση των Καταγγελιών Κατά της Αστυνομίας’. Είναι περιττό να αναφέρουμε η διαδικασία των ΕΔΕ έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για τη συγκάλυψη παραβατικών συμπεριφορών αστυνομικών οργάνων».