Οικονομία και πολιτική
Θεωρίες συνωμοσίας Σόρος: Μας κυβερνάει το Κεφάλαιο - Όχι το “χρήμα των Εβραίων”

Αντιφασιστική διαδήλωση στο Πίτσμπουργκ μετά την επίθεση στη Συναγωγή

Ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των φασιστοφυλλάδων σε ολόκληρο τον κόσμο. Διόλου παράξενο: είναι Εβραίος, πλούσιος και φιλελεύθερος. Καλύτερο “υπόδειγμα” για τις αντισημιτικές τους θεωρίες δύσκολα θα μπορούσαν να βρουν. Ο νεοναζιστικός βόθρος είναι γεμάτος εδώ και χρόνια από συνωμοτικές θεωρίες για την υποτιθέμενη υπόγεια δράση του “Εβραίου Κροίσου”. Δεν χρειάζεται να πάμε μακρυά: η Ελλάδα έχει “αλωθεί” σύμφωνα με τη  Χρυσή Αυγή από τον “Τζορτζ Σόρος... τον πλουτοκράτη των ανοιχτών συνόρων, της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, των σεξουαλικών δικαιωμάτων, της προδοσίας της Μακεδονίας...”. 

Τους τελευταίους μήνες, όμως, ο βόθρος έχει ξεχειλίσει από τα σκοτεινά υπόγεια στα πολυτελή διαμερίσματα και τα γραφεία της καλής κοινωνίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που χύνει αυτές τις μέρες ασταμάτητα δηλητήριο ενάντια στο καραβάνι των προσφύγων που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, κατονόμασε έμμεσα μεν, δημόσια δε τον Σόρος σαν τον χρηματοδότη αυτής της επικείμενης “εισβολής”. 

Ούτε είναι ο Τραμπ ο πρώτος που κατηγορεί τον Σόρος για χρηματοδότηση των “προσφυγικών ροών”: έχει προηγηθεί ο Βίκτορ Ορμπάν, ο διαβόητος ακροδεξιός πρόεδρος της Ουγγαρίας. Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνησή του αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του “Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου”, ενός ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος που λειτουργεί από το 1991 με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του Σόρος.

Ο βόθρος έχει φτάσει και εδώ στην Ελλάδα στα πάνω πατώματα. Ο Πάνος Καμμένος “κατήγγειλε” στην “ταραγμένη” συνεδρίαση της 16 Οκτώβρη του υπουργικού συμβουλίου ότι “ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους”. “Οι διαρροές από εκείνη τη συνεδρίαση”, γράφει Το Βήμα, “άφηναν να εννοηθεί ότι ο Π.Καμμένος προσδιόρισε το ποσό της χρηματοδότησης στα 50 εκατομμύρια προκειμένου να επισπευσθεί η συμφωνία των Πρεσπών”. Ο Καμμένος, ως συνήθως, διέψευσε αυτές τις διαρροές.

Παιχνίδι

Στο χορό των επιθέσεων ενάντια στον Σόρος έχουν περάσει τώρα και τα “επίσημα” Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: “Ο Σόρος έχει γεννηθεί στην Ουγγαρία και είναι ένας από τους διασωθέντες του Ολοκαυτώματος”, μας πληροφορεί, όλο αθωότητα το Πρώτο Θέμα, η εφημερίδα που ξεπλένει συστηματικά εδώ και χρόνια τη Χρυσή Αυγή. “Το όνομά του εμπλέκεται σε διάφορες συνωμοσίες, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή του σε καμιά από αυτές”. Αλλά, όπως αφήνεται να εννοηθεί, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. 

Ακόμα και ο Βαρουφάκης μπήκε σε αυτό το παιχνίδι: “Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε (ΣΚΑΪ) αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2015, ο Τζορτς Σόρος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την αποπομπή του από το υπουργείο Οικονομικών. Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι η σχέση του με τον Σόρος περιορίζεται σε αυτό το τηλεφώνημα και σημείωσε πως ο γνωστός επιχειρηματίας «έχει κάνει κάποια καλά, αλλά και κάποια περίεργα πράγματα», μας πληροφορεί η Εφημερίδα των Συντακτών. Θέλουν να πιστέψουμε ότι ο συμβιβασμός του Τσίπρα με την Τρόικα ήταν “εβραϊκή συνωμοσία”;  

Ο Σόρος δεν είναι άγιος, Ούτε είναι απλά ένας “πολυεκατομμυριούχος”. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους όλων των εποχών. Έγινε διάσημος το 1992 όταν κατάφερε, “στοιχηματίζοντας” ενάντια στην ισοτιμία της αγγλικής λίρας, να “κάψει” τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας εξαναγκάζοντάς την με αυτόν τον τρόπο να αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί. Από αυτό το “κόλπο” και μόνο κατάφερε να αρπάξει ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Αλλά οι επιθέσεις του Τραμπ, του Ορμπάν ή του Καμένου δεν οφείλονται ούτε στο ότι είναι πλούσιος, ούτε στο ότι είναι  κερδοσκόπος. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο του επιτίθενται είναι η προσαρμογή τους στην ακροδεξιά ρητορική. Ο βόθρος δεν ξεχείλισε από μόνος του: ξεχείλισε χάρη στις “επιτυχίες” της Λεπέν στη Γαλλία, ξεχείλισε χάρη στις συγκυβερνήσεις δεξιάς-νεοναζί στην Ιταλία και την Αυστρία, ξεχείλισε χάρη στη νίκη του Μπολσονάρο στη Βραζιλία. 

Την περασμένη εβδομάδα ένα δέμα-βόμβα στάλθηκε με το ταχυδρομείο στον Σόρος. Αντίστοιχα δέματα είχαν αποσταλεί και στον Μπάρακ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον -τους “εχθρούς του αμερικανικού έθνους” σύμφωνα με τον Τραμπ. Αλλά η δυσωδία δεν χτυπάει μόνο τους διάσημους και τους ισχυρούς: η υπόκλιση στους νεοναζί και η αποδοχή των αποκρουστικών τους ιδεοληψιών (από τις θεωρίες συνωμοσίας μέχρι τα “Πρωτόκολλα της Σιών”) έχει πραγματικά θύματα. Στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρόμπερτ Μπάουερς, ο μακελάρης της Συναγωγής του Πίτσμπουργκ, χαρακτήριζε τους πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ “εισβολείς”. Όπως ακριβώς τους χαρακτηρίζει και ο Τραμπ, δηλαδή.