Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Εξοργιστικές μεθοδεύσεις από τον Λαγό

Η 294η δικάσιμος της δίκης της Χρυσής Αυγής (20/11) ήταν η 7η κατά την οποία αναγνώστηκαν από το δικαστήριο έγγραφα της υπεράσπισης Λαγού, χωρίς να έχουν ακόμα τελειώσει. Ο Λαγός, είναι ένας από τους πιο «βαρυφορτωμένους» κατηγορούμενους από την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης, με πλήθος καταθέσεων αλλά και στοιχείων να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος από την έγκριση του οποίου έχουν περάσει πάρα πολλές εγκληματικές ενέργειες, ενώ αρκετές από αυτές τις έχει οργανώσει (ή και συμμετάσχει, όπως στην περίπτωση του Συνεργείου) ο ίδιος. 

Ο Λαγός κάνει μια προσπάθεια κωλυσιεργίας ακόμα πιο κολοσσιαία κι από του Κασιδιάρη, ο οποίος είχε καταφέρει να σύρει την ανάγνωση εγγράφων του για 7 ολόκληρες συνεδριάσεις. Κατέθεσε αρχικά 2000 σελίδες κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, τις οποίες μετά την αντίδραση της έδρας αναγκάστηκε να λιγοστέψει κατά λίγες εκατοντάδες. Ενώ διαβάζονταν οι ερωτήσεις συνέβαινε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης και την έδρα, με τους μεν πρώτους να προτείνουν κι άλλα έγγραφα, τη δε έδρα να πιέζει να μείνει η υπεράσπιση στην ουσία, αναγκάζοντάς την να προσπεράσει αρκετές από τις σελίδες. Αλλά η φαντασία της υπεράσπισης στους τρόπους που επινοεί για να καθυστερήσει είναι εντυπωσιακή: κατά την 293η δικάσιμο η έδρα διαπίστωσε ότι δεκάδες από τις ομιλίες-ερωτήσεις του Λαγού που της ζητήθηκε να διαβάσει …επαναλαμβάνονταν! «Λοιπόν, από 1570 μέχρι 1600 έχετε βάλει 2η φορά τις ίδιες ερωτήσεις. Και στο παρελθόν έχει ξαναγίνει σε σκόρπια στην πορεία. Είναι 30 στη σειρά, δεν μπορεί να έγινε πάλι. Δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε την διαδικασία. Λοιπόν, σας παρακαλώ!», ήταν η παρατήρηση της Προέδρου. Η φτηνή δικαιολογία του συνηγόρου Αλεξιάδη ήταν ότι δεν είχε χρόνο να ετοιμαστεί, και από το δικαστήριο του δόθηκαν επιπλέον 10 λεπτά.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται το πόρισμα των ανακριτριών στο σημείο που λέει «Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούσε το Κοινοβούλιο όχι για να λειτουργεί στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας αλλά ως προκάλυμμα και ως χώρο δημοσιοποίησης της αντιδημοκρατικής της συμπεριφοράς», καθώς για μια ακόμη φορά διαβάστηκαν οχετοί ρατσισμού και τα φρικιαστικά οράματα της Χρυσής Αυγής. Λέει για παράδειγμα ο Λαγός σε ομιλία του στη Βουλή: «Η ΧΑ προτείνει, όσοι περνούν τα σύνορα της Ελλάδας παρανόμως, θα συλλαμβάνονται και θα φυλακίζονται τουλάχιστον για 2 έτη, θα εκτίουν την ποινή μακριά, σε κέντρα κράτησης […] θα φτάνουν και την ισόβια κάθειρξη, να δούμε μετά πόσοι θα περάσουν».


Επόμενες δικάσιμοι

Νοέμβρης: 22/11, 23/11 και 30/11 στο Εφετείο.
27/11, 28/11 και 29/11 στον Κορυδαλλό.

Δεκέμβρης: 3/12, 6/12, 11/12, 12/12, 13/12, 14/12, 18/12, 19/12 και 20/12 στον Κορυδαλλό.
4/12, 7/12 και 10/12 στο Εφετείο.