Περιβάλλον
Να σώσουμε τα ρέματα

Τη μάχη για τη διάσωση των τελευταίων ανοιχτών ρεμάτων που έχουν απομείνει στην Αττική ενάντια στην τσιμεντοποίηση και τον εγκιβωτισμό τους, ανέδειξε η συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ρεματτική μαζί με κινήσεις πολιτών για τη σωτηρία των ρεμάτων την Τετάρτη 20 Νοέμβρη με τίτλο “Φυσική διαχείριση ή τσιμεντοποίηση των ρεμάτων; Εναλλακτικές λύσεις”.

Αφορμή για τη συνέντευξη -και παράλληλα σημαντική επιτυχία του κινήματος- ήταν η αποδοχή από το ΣτΕ των προσφυγών του δήμου Αθήνας, του δήμου Φιλαδέλφειας και κινήσεων πολιτών κατά του έργου τσιμεντοποίησης του ρέματος του Ποδονίφτη. Ανάλογες προσφυγές ενάντια στα καταστροφικά για τα ρέματα έργα που προωθούνται από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (με κύρια αυτά στον ποταμό Ερασίνο στη Βραυβρώνα, στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και στο ρέμα της Πικροδάφνης) είτε εκδικάζονται είτε έχουν εκδικαστεί και αναμένονται οι αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους που επιβάλλουν την ανατροπή των σχεδίων περιφέρειας και υπουργείου και έχουν να κάνουν με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι ομιλητές ανέδειξαν και αυτόν της αντιπλημμυρικής προστασίας. Αντέκρουσαν το επιχείρημα ότι η τσιμεντοποίηση και ο εγκιβωτισμός αποτελούν αντιπλημμυρικά έργα, αντίθετα, όπως τόνισαν, ενισχύουν τον κίνδυνο πλημμύρας.