Β. Μαθιουδάκης: Φωτογραφίες της κρίσης και της αντίστασης

“Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μαθιουδάκη, με τίτλο “Η Αθήνα στους δρόμους της κρίσης” φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Η Αθήνα της κρίσης για τον Μαθιουδάκη δεν είναι μόνο οι φτωχοί και οι εξαθλιωμένοι. Είναι σίγουρα και αυτοί -ένα μέρος της έκθεσης είναι σε αυτούς αφιερωμένο.

Ριζοσπαστικοποίηση

Είναι όμως και η ριζοσπαστικοποίηση που καταγράφεται με τα συνθήματα στους δρόμους. Είναι τα ΜΑΤ που περικυκλώνουν τις τράπεζες, οι διαδηλωτές που δίνουν μάχη για να κρατήσουν το Σύνταγμα, είναι όσοι συνεχίζουν να βγάζουν το μεροκάματο στην καρδιά της πρωτεύουσας, είναι οι μετανάστες και τα παιδιά τους που χαμογελάνε στο φακό. Από τη μια μεριά οι υπεύθυνοι της κρίσης και τα τσιράκια τους, από την άλλη όχι μόνο τα θύματα αλλά και η ελπίδα απέναντι στην κρίση. Κάποιες από τις φωτογραφίες είναι γνώριμες -έγιναν σύμβολα στη διάρκεια απεργιών και γύρων διαδηλώσεων.

Κάποιες άλλες είναι επίσης γνώριμες -είναι πρόσωπα και γωνιές της Αθήνας που δεν τα αγνοεί κανένας από όσους κάνουν μια βόλτα στο κέντρο.

Όπως γράφει το ενημερωτικό της έκθεσης: “Ο καλλιτέχνης διαβάζει τους δρόμους της Αθήνας και γράφει τις στιγμές που συνθέτουν τη ζωή της. Δημιουργεί εικόνες αμφίσημες και αντιθετικές κινούμενος ανάμεσα στη φωτοδημοσιογραφία και τη λυρική αφαίρεση με φόρμες λιτές. Αιχμαλωτίζει την κυρτωμένη στάση του άστεγου, αλλά και την περήφανη στάση της μετανάστριας από την Αφρική, τις αιλουροειδείς κινήσεις των διαδηλωτών και τις στερεότυπες κινήσεις των αστυνομικών, το απλανές βλέμμα του τοξικομανούς και την αθώα ματιά του μικρού παιδιού που κοιτά τον κόσμο χωρίς κανένα δόλο ή ενδοιασμό.” Η έκθεση πλαισιώνεται με ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10πμ - 8μμ, Κυριακή 10πμ – 2μμ. Είσοδος δωρεάν.