Διεθνή
Ισπανία: Χιλιάδες ξανά στους δρόμους
Τη βδομάδα 24 με 29 Νοέμβρη, τα κινήματα και τα συνδικάτα στην Ισπανία ξαναβγήκαν στους δρόμους, μετά από κάλεσμα του συντονισμού «Πορείες αξιοπρέπειας».
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
Κορύφωση υπήρξε το Σάββατο 29 Νοέμβρη με πορείες σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Στη Μαδρίτη η συγκέντρωση πλημμύρισε το κέντρο, με προσυγκεντρώσεις να φτάνουν από την περιφέρεια με ξεχωριστές μαζικές πορείες. Στη Σεβίλλη αντίστοιχα το κέντρο γέμισε από τα μαζικά μπλοκ όλων των συνδικάτων.
\r\nΟι «Πορείες αξιοπρέπειας» συγκροτήθηκαν στην αρχή της χρονιάς με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Δουλειά, Στέγη, Αξιοπρέπεια» και έκαναν την σημαντικότερη εμφάνισή τους στις 22 Μάρτη με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κόσμο στη Μαδρίτη. Ήταν η κινητοποίηση που καθόρισε το 2014. Απέναντι στις φωνές που λένε πως η εκρηκτική άνοδος του Ποδέμος μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τους δρόμους στις κάλπες, η επιστροφή στους δρόμους στις 29 Νοέμβρη ήταν μια δυνατή απάντηση.
\r\nΟι «Πορείες αξιοπρέπειας» ξεκίνησαν από πρωτοβουλία του SAT, ενός από τα μεγαλύτερα ριζοσπαστικά συνδικάτα της χώρας, με ισχυρότερη παρουσία στην Ανδαλουσία. Μέσα από τις «Πορείες» κατάφερε να δημιουργηθεί ένας συντονισμός με τα υπόλοιπα συνδικάτα που βρίσκονται αριστερά των δύο μεγάλων συνομοσπονδιών (της UGT που ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και των CCOO που έχει παραδοσιακά σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα). Η δύναμη των «Πορειών» επιβεβαιώθηκε όταν λίγες μέρες πριν από τις 29Ν, η UGT και οι CCOO ανακοίνωσαν πως καλούν σε κινητοποίηση την ίδια μέρα και στα ίδια σημεία των πόλεων. Οι «Πορείες» δεν έχουν κάνει δεκτή την οργανωτική συμμετοχή των συνομοσπονδιών, αλλά στην πράξη οι συγκεντρώσεις έγιναν από κοινού, με τα ριζοσπαστικά συνδικάτα να ηγούνται και τις μεγάλες συνομοσπονδίες στην ουρά της πορείας. Δίπλα στα άλλα συνθήματα, οι ίδιες οι «Πορείες» ανέδειξαν σε κεντρικά τα αιτήματα «Όχι πληρωμή του χρέους» και «Να φύγουν οι κυβερνήσεις της Τρόικας».
\r\nΜέσα στο Νοέμβρη είχαν εξελιχθεί τρεις σημαντικές νίκες που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ριζοσπαστικοποίηση που εξελίσσεται στη χώρα. Οι δύο πρώτες νίκες είναι συνδικαλιστικές.
\r\n\r\n
\r\nΜεγάλες απεργιακές μάχες
\r\nΟι εργαζόμενοι στη μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία Atento που πρόσφατα την εξαγόρασε μια πολυεθνική δικαιώθηκαν στα δικαστήρια όπου ακυρώθηκε η νέα σύμβαση εργασίας με την οποία απολύονταν εκατοντάδες συνάδελφοί τους. Το ίδιο συνέβη με τους εργαζόμενους της Coca-Cola. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι είχαν δώσει μεγάλες απεργιακές μάχες και η φωνή των ριζοσπαστικών συνδικάτων είχε παίξει σημαντικό ρόλο κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρότειναν την αποδοχή και την «διαπραγμάτευση» των νέων συμβάσεων. Σε πολιτικό επίπεδο, παραιτήθηκε η Υπουργός Υγείας, Άνα Μάτο, όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της ίδιας και του συζύγου της σε σκάνδαλο κατάχρησης δημόσιου χρήματος, ένα σκάνδαλο που αγκαλιάζει ολόκληρο το PP, το κόμμα της Δεξιάς. Η Μάτο είχε μπει στο στόχαστρο του κινήματος, όταν ως υπουργός Υγείας έριξε το φταίξιμο για το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη νοσοκόμα που κόλλησε τον ιό όταν περιέθαλψε έναν ασθενή που γύρισε από την Αφρική. Ο πρωθυπουργός Ραχόι την είχε στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και τώρα αποδέχθηκε την παραίτησή της με σκυμμένο κεφάλι.
\r\nΈνα από τα αποτελέσματα όλων αυτών των εξελίξεων είναι ότι το κυβερνών PP συνεχίζει να κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις, ενώ το 2015 θα είναι τριπλή εκλογική χρονιά, με τοπικές, εθνικές και περιφερειακές εκλογές. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει 20% στο PP. Από τη μεριά της «Εν Λούτσα», της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ, βάζουμε στην πρώτη γραμμή την απαίτηση για γενική απεργία. Το κίνημα είναι έτοιμο, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πιέζονται και η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από ποτέ.
\r\nΝίκος Λούντος
\r\n