Εργατικό κίνημα
Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης: Στους δρόμους μέχρι να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι

6/4: Eργαζόμενοι της ΕΡΤ3, της ΒΙΟΜΕ και σχολικοί φύλακες διαδηλώνουν μαζί στο κέντρο της Αθήνας

Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας, ολοκληρώθηκε το Καραβάνι Αγώνα κι Αλληλεγγύης, το πρωί της Δευτέρας 6/4. 

Μαζί με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του Καραβανιού, διαδήλωσαν οι διαθέσιμοι του υπουργείου Πολιτισμού, η Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη κι άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. 
 
Αντιπροσωπεία της διαδήλωσης απαίτησε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Παρά την εδώ και μέρες εκφρασμένη πρόθεση των διαδηλωτών για συνάντηση, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω απουσίας του υπουργού.   
 
Το Καραβάνι ξεκίνησε την Παρασκευή 3/4 από τη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή των εργαζόμενων της ΕΡΤ3, των εργατών της ΒΙΟΜΕ, των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του υπ.Οικονομικών και των Τσιμέντων Χαλκίδας. 
 
Οι μεγάλοι αγώνες που οδήγησαν την προηγούμενη μισητή κυβέρνηση στην κατάρρευση συντονίστηκαν κι έδωσαν ξανά το αγωνιστικό παρών απαιτώντας την άμεση δικαίωση των διεκδικήσεών τους. Κεντρικό σύνθημα του Καραβανιού “Οι κοινωνικές κι εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες – Να παραμείνει το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στα χέρια των εργατών της – Επαναλειτουργία της ΕΡΤ με αυτοδιαχείριση – Ακύρωση όλων των απολύσεων – Επαναλειτουργία των Τσιμέντων Χαλκίδας”.
 
“Ο Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες συμμετείχε στη διαδήλωση υποδοχής του Καραβανιού, στα Προπύλαια” τόνισε ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό και συνέχισε: “Ήταν μια πρώτη σημαντική κινητοποίηση γιατί ένωσε όλα τα εργατικά κομμάτια που έπαιξαν τεράστιο ρόλο όλη την προηγούμενη διετία ενάντια στην κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίζουν και σήμερα για να επιβάλλουν ότι οι εργατικές ανάγκες, τα δικαιώματα μας και οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν στην αναμονή. Για να μην αφήσουμε τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης τόσο με τους δανειστές όσο και με την άρχουσα τάξη στο εσωτερικό, να βάλουν στο πλάι τις δικές μας ανάγκες, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους τραπεζίτες και τα αφεντικά. Συνεχίζουμε! Επόμενος μεγάλος σταθμός η απεργία της Πρωτομαγιάς”.
 
Ο Χρήστος Αβραμίδης από την ΕΡΤ3, μας έδωσε ένα σύντομο χρονικό της κινητοποίησης που διαδήλωσε σε 5 πόλεις πριν καταλήξει στην Αθήνα:
 
“Ξεκινήσαμε με μια μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη που κατέληξε στην ΕΡΤ3 κι ακολούθησε συναυλία. Το πρωί του Σαββάτου το καραβάνι ξεκίνησε για τη Λάρισα όπου ενωθήκαμε με καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ κι άλλους αγωνιστές και κάναμε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Οι συνάδελφοι της ΕΡΑ Τρικάλων ήταν εκεί και μετέδιδαν ζωντανά την κινητοποίηση. Το βράδυ φιλοξενηθήκαμε στο στέκι Para Todos, όπου ζήσαμε συγκινητικές στιγμές αλληλεγγύης. Άνθρωποι που μέχρι χτες δεν γνωρίζονταν να μπορούν να τρώνε και να συζητούν σαν αδέλφια. 
 
Άνοιξαν τις πόρτες 
 
Στη συνέχεια πήγαμε στο Βόλο όπου κι εκεί πραγματοποιήσαμε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης και καταλήξαμε στην ΕΡΑ Βόλου. Αγωνιστές κι αγωνίστριες από το Βόλο και σύντροφοι από το Στέκι Μεταναστών, πραγματικά άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους για να μας καλοδεχτούν και να μας φιλοξενήσουν. 
 
Επόμενες στάσεις Χαλκίδα και Λιβαδειά. Και στη Λειβαδιά διαδηλώσαμε στους δρόμους της πόλης κι ακολούθησε εκδήλωση σε μια κατάμεστη αίθουσα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο κόσμος τους εγκάλεσε να μην προδώσουν το κίνημα και να πάρουν τις σωστές πολιτικές αποφάσεις τόσο για τη ΒΙΟΜΕ, για την ΕΡΤ3 όσο και για τις Σκουριές, που την ίδια ώρα τα ΜΑΤ του Πανούση κατέστελναν τη διαδήλωση στη Χαλκιδική. 
 
Στη Χαλκίδα ενωθήκαμε με τους εργάτες των Τσιμέντων που αγωνίζονται εδώ και δυο χρόνια ενάντια στην απόλυσή τους από την πολυεθνική Lafarge. Κάναμε κοινή πορεία μέσα στην πόλη και καταλήξαμε στο στέκι που έχουν στήσει στο κέντρο της πόλης.
 
Το απόγευμα της Κυριακής, φτάσαμε στην Αθήνα, όπου σταματήσαμε συμβολικά στο Ραδιομέγαρο κι ακολούθησε εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας και γλέντι στην κατασκήνωση των Αγωνιζόμενων Καθαριστριών και Σχολικών Φυλάκων, στην Καραγιώργη Σερβίας.
 
Κερασάκι στην τούρτα η διαδήλωση της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας. Η κοινή διαδήλωση αυτών των μεγάλων αγώνων στέλνει το μήνυμα ότι τα κινήματα πρέπει να έχουν μια αυτονομία απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν αυτή συμβιβάζεται τόσο γρήγορα με τις επιταγές του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου”.
Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση της Κυριακής μπορείτε να διαβάσετε δίπλα.
 

ΕΡΤ Δημόσια και αυτοδιαχειριζόμενη

“Δημόσια κι αυτοδιαχειριζόμενη – Φωνή για κάθε αγωνιστή”, πρέπει να είναι η νέα ΕΡΤ, υποστηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της. 
 
Συνεχίζει: “Κατατίθεται αυτή τη βδομάδα το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Είναι ένα πρώτο βήμα, που επέβαλαν με τον δίκαιο και σκληρό αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, που συνεχίζουν είκοσι δύο μήνες μετά το «μαύρο» που έριξε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και απαιτούν να δικαιωθούν και να νικήσουν.
 
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως είναι πίσω από τα αιτήματα και τις προσδοκίες των εργαζομένων. Το άνοιγμα της ΕΡΤ «από μηδενική βάση», όπως διαφήμιζε η νέα κυβέρνηση, στην πραγματικότητα σημαίνει αποδοχή του εκτρώματος της ΝΕΡΙΤ. Μόνο το όνομα μπορεί να αλλάξει, όλα τα υπόλοιπα παραμένουν τα ίδια. Eνδεικτικό των προσανατολισμών είναι και η έντονη φημολογία για διατήρηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ Π. Μάη.
 
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για αλλαγή του νομοσχέδιου και απαιτούμε:
 
- Άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών της σταθμών, χωρίς καμία περικοπή στις δραστηριότητες και τα προγράμματά της, με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες της πλήρους λειτουργίας της. 
 
- Επιστροφή στη δουλειά όλων των απολυμένων με όλα τα δικαιώματα και τις καταχτήσεις που είχαν πριν απολυθούν, μισθούς, ασφάλιση, συλλογικές συμβάσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της ΕΡΤ που συνέχισαν τον αγώνα, μαζί με τους δεκάδες αλληλέγγυους που είναι απαραίτητοι στη λειτουργία της ΕΡΤ και όχι ανακύκλωση νέων συμβασιούχων.
 
- Επαναλειτουργία στηριγμένη στην εμπειρία και τις κατακτήσεις της «ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης» ΕΡΤ, του ertopen, της ΕΤ3, αυτών των πρώτων βημάτων εργατικού ελέγχου που έδειξαν στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν καλύτερα χωρίς αφεντικά και ακριβοπληρωμένους «συμβούλους». Της ΕΡΤ που λειτουργεί και στηρίζεται στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ίδιων των εργαζομένων της και των συνδικάτων της. Μ’ αυτόν τον τρόπο η ΕΡΤ έγινε τους προηγούμενους 22 μήνες «η φωνή του κάθε αγωνιστή» και έτσι τη θέλουμε να συνεχίσει!”
 

Στέφανος Μπασινάς πρόεδρος του Ε.K. Χαλκίδας 

"Εδώ και 25 μήνες η πολυεθνική Lafarge έχει σταματήσει την παραγωγή και έχει αρχίσει τις απολύσεις. Από τους 236 έχουμε μείνει μόνον 30.
 
Πρόκειται για κερδοσκοπικό παιχνίδι, διατηρούν τις άδειες για το λιμάνι, τα λατομεία και το ρεύμα υψηλής τάσης ενώ ταυτόχρονα κάνουν νέες περιβαλλοντικές μελέτες. Οι άδειες και μόνο κοστίζουν πάνω από 380.000 το χρόνο, ενώ προσπαθεί να μας αναγκάσει να παρατήσουμε το εργοστάσιο έως ότου το προικίσει ώστε να το μεταπουλήσει σε κάποιαν άλλη πολυεθνική. Ζητήσαμε την αλληλεγγύη όλου του κόσμου, επισκεφτήκαμε τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, της Coca Cola, και της Kavala Oil. Επειδή καταλάβαμε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις από κάτω. Το καραβάνι δείχνει ότι σε όλη τη χώρα υπήρχαν φωτιές που κρατούσαν αναμμένο τον αγώνα αλλά ήταν μικρές και κατά τόπους, αν καταφέρουμε να τις ενώσουμε θα γίνουν πυρκαγιά. Αν ταυτόχρονα αποδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι από κάτω μπορούν να διαχειριστούν, θα μπορούσαμε να πετύχουμε την πραγματική ανατροπή. Δεν πρέπει το αποτέλεσμα των εκλογών να μας εφησυχάσει, το να περιμένουμε την κυβέρνηση να μας λύσει τα προβλήματα σταματώντας τον αγώνα και την αλληλεγγύη θα είναι ένα τεράστιο λάθος. Μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και τον αγώνα μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα”.

Μανώλης Σταθόπουλος Σχολικός Φύλακας 

"Στο κέντρο αγώνα που έχουμε στην Αριστοτέλους ένας περαστικός μας ρώτησε τι κάνουμε ακόμα στο δρόμο. «Δεν είπε ο Τσίπρας θα σας πάρει πίσω;» Εμείς απαντάμε ότι είπε αλλά δεν έκανε.
 
Ακόμα όμως και να μας είχε πάρει, πώς μπορούμε να φύγουμε από το δρόμο όσο οι καθαρίστριες δεν έχουν δουλειά, όσο η ΕΡΤ δεν έχει ανοίξει, όσο είναι άνεργοι οι εργάτες της Coca Cola, όσο οι χρυσοθήρες κάνουν πάρτι στην Χαλκιδική. Οι σχολικοί φύλακες λέμε «όρκο τιμής να μη λυγίσω αν αυτή την πολιτική δεν την τσακίσω», αυτό είναι το στοίχημα. Μπορεί να είχαμε αλλαγή πολιτικού σκηνικού και αλλαγή κυβέρνησης αλλά αλλαγή εξουσίας δεν είχαμε, ακόμα κουμάντο κάνουν οι Μπόμπολες, οι Βαρδινογιάννηδες και τα δελτία των 8. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, δεν μας χαρίστηκε τίποτε, όλα στο δρόμο τα κερδίσαμε. Με αυτό εδώ το καραβάνι, με τη συμμετοχή των εργατών της BIO.ME. και των τσιμέντων σπάμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και αυτό είναι πολύ σημαντικό" ενώ κατέληξε καταγγέλλοντάς την αστυνομική καταστολή στις Σκουριές νωρίτερα την ίδια μέρα.

Γιάννης Γκίρμπας εργαζόμενος ΕΡΤ3  

"Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ανήκει στους αγωνιζόμενους και την κοινωνία. Ακόμα και αν με απόφαση της κυβέρνησης γυρίσουν ανάμεσα μας αυτοί που πήγαν στα μορφώματα (ΔΤ και ΝΕΡΙΤ) θα είναι για πάντα καταδικασμένοι στη συνείδηση μας. 
 
Ακόμα και αν εμείς διαγράψουμε με μια μονοκονδυλιά την ιστορία, τι θα πούμε στην κοινωνία όταν αυτοί που υπηρέτησαν με πάθος το «μαύρο» και την βάρβαρη, ακροδεξιά συγκυβέρνηση γυρίσουν σε ένα δημόσιο μέσο ενημέρωσης και επιχειρήσουν με αξιοπιστία να υπηρετήσουν τη δημόσια ενημέρωση; Έχουν την αξιοπιστία; Μπορούν; Είναι σε θέση; Σήμερα κάναμε μαζί με το Kαραβάνι μια συμβολική συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο, πολύ θα θέλαμε να μην κάνουμε άλλη συμβολική κινητοποίηση, αλλά να μπούμε μέσα, όχι σαν εισβολείς, αλλά επιστρέφοντας στον φυσικό μας χώρο. Αυτό πρέπει να γίνει και μάλιστα σύντομα, πέρα από τις νομοπαρασκευαστικές προετοιμασίες που μας έχουν εγκλωβίσει στην λογική της ανάθεσης και του περίμενε. 
 
Το δεύτερο σχέδιο νόμου παρά τις συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων είναι σχεδόν το ίδιο με το προηγούμενο, που ήταν φρικτό, πατάει στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, με εντελώς καθετοποιημένο μοντέλο ιεραρχίας. Εμείς θέλουμε σχέσεις ίσων προς ίσους με εκλεγμένους και ανακλητούς διευθυντές, με συμμετοχή της κοινωνίας στη φιλοσοφία τους προγράμματος".

Μάκης Αναγνώστου εργάτης ΒΙΟ.ΜΕ.

"Από το 2011 αποφασίσαμε, για να μην πέσουμε στον καιάδα της ανεργίας, να λειτουργήσουμε το εργοστάσιο μέσα από λειτουργίες βάσης, με απόλυτη ισότητα για να κερδίσουμε τις ζωές μας και την χαμένη μας αξιοπρέπεια.
 
Τα αφεντικά μας εκβιάζουν έχοντας σαν εργαλείο το απαράδεκτο πτωχευτικό δίκαιο, που τους επιτρέπει να κλείνουν τα εργοστάσια χωρίς να πληρώνουν τους εργαζόμενους, να εξαφανίζονται και όταν το επιθυμούν να εμφανίζονται εκ νέου και να διεκδικούν τα εργοστάσια. Είμαστε εδώ και φωνάζουμε στην εξουσία «φτάνουν πια τα μνημονιακά χρόνια», απαιτούμε την λειτουργία της παραγωγής κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση. 
 
Σε προηγούμενη συνάντηση με παλιότερο υπ. Εργασίας του είπαμε ότι εμείς δεν θα περιμένουμε πότε θα νομοθετήσουν, ας νομοθετήσουν αυτοί και ας μας φέρουν την άδεια στο εργοστάσιο. Έτσι και τώρα, απαιτούμε να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την λειτουργία του εργοστασίου κάτω από εργατικό έλεγχο και δεν γυρίζουμε πίσω αν δεν μας δοθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις. Τον δρόμο μας τον έχουν δείξει οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ".

Φωτεινή Νικηταρά καθαρίστρια ΥΠΟΙΚ  

"Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί, θα ήταν καλύτερο να ήμασταν μαζί εδώ και πολύ καιρό, θα είχαμε κερδίσει πολλά περισσότερα. 
 
Είμαστε σε μια καλή πορεία για να φτάσουμε στην τελική νίκη, αλλά αυτό που θα μας δώσει μεγάλη χαρά είναι όχι η δική μας νίκη αλλά η νίκη όλων. Ο συνάδελφος μίλησε για την φωτιά που καίει, είναι σημαντικό ακόμα και μετά τη νίκη να αφήσουμε τη φωτιά να σιγοκαίει, ώστε με μια απλή σπίθα να μπορούμε να την ξανανάψουμε".