Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Μαζική συγκέντρωση στις δικαστικές φυλακές

Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, Πέμπτη 2/4

Εκατοντάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι του Δήμου, κάτοικοι της περιοχής, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 2 Απρίλη μπροστά στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, απαιτώντας να μην διεξαχθεί σε αυτό το χώρο η δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκινά στις 20 Απρίλη. 

Ήταν η πρώτη μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση των φορέων της πόλης του Κορυδαλλού, που συσπειρώθηκαν με στόχο να βάλουν την πολιτική πίεση στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να μην γίνει η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας σε ένα χώρο που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες, τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα. Η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μετατραπεί η περιοχή σε αστυνομοκρατούμενη, ενώ η δικαστική αίθουσα είναι εντελώς ακατάλληλη αφού δεν εξασφαλίζεται απαραίτητη δημοσιότητα προκειμένου να αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και οι συνδέσεις της με τους κρατικούς μηχανισμούς και τους εφοπλιστές.   
 
Στη συγκέντρωση της Πέμπτης 2/4 υπήρχαν τα κοινά πανό των φορέων που καλούσαν στη συγκέντρωση και έγραφαν με μεγάλα γράμματα «Όχι Δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό» και είχαν την υπογραφή Δήμος Κορυδαλλού, Ενώσεις Γονέων, Δασκάλων, Καθηγητών, Αθλητικά Σωματεία. Πανό κρατούσαν επίσης οι μικροί μαθητές του 8ου Δημοτικού, ενώ αντιφασιστικά πανό είχαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η ΚΕΕΡΦΑ. Ανάρπαστα έγιναν τα αυτοκόλλητα της ΚΕΕΡΦΑ και οι πικέτες «έξω οι νεοναζί» από τους μαθητές, ενώ δεκάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο κείμενο υπογραφών που απαιτεί την καταδίκη των νεοναζί.
 
«Θα κλείσουμε τα σχολεία»
 
«Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία. Αν δεν αλλάξει ο χώρος της δίκης θα κλείσουμε τα σχολεία στις 20 Απριλίου» είπε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης στην ομιλία του. «Να γίνει η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο χώρο του Εφετείου Αθηνών και να πληρώσει για τα εγκλήματά της» απαίτησε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ και κάλεσε τους μαθητές «σε κοινούς αγώνες μαζί με τα σωματεία για να μην αφήσουν το αβγό του φιδιού να σηκώσει κεφάλι», ζητώντας επίσης από τους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Στον ίδιο τόνο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, Γιάννης Βαρδουνιώτης τόνισε ότι «δε ζητάμε αναβολή της δίκης αλλά να γίνει στο Εφετείο έτσι ώστε οι Χρυσαυγίτες να λογοδοτήσουν δημόσια, να αποδειχτεί ότι είναι εγκληματική οργάνωση και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματά τους». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, Δημήτρης Κρατημένος, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που είναι αίτημα του λαού να μην γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό, ένα δικαστικό συμβούλιο να αποφασίζει ερήμην τους. 
 
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος θύμισε ότι είναι πρόκληση να διεξαχθεί αυτή η δίκη λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όπως προκλητική είναι η καθυστέρηση έναρξης της δίκης. Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ τόνισε ότι ο χώρος διεξαγωγής της δίκης είναι αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης, ενημέρωσε για τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και κάλεσε στην πορεία στις 20 Απρίλη προκειμένου να απαιτήσουμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και να μην τους αφήσουμε να παριστάνουν το δήθεν «αντιμνημονιακό κόμμα».