Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της ΧΑ: Την εν ψυχρώ δολοφονία του Π. Φύσσα καταγγέλει αυτόπτης μάρτυρας

Η αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία Φύσσα, Δήμητρα Ζώρζου, καταθέτει στο δικαστήριο

­Αμετανόητος ο κατηγορούμενος χρυσαυγίτης Ι. Καζατζόγλου τόλμησε κατά την διάρκεια της 33ης συνεδρίασης (26/11) της δίκης των ναζί της Χ.Α. στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού να απειλήσει αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα επειδή τον αναγνώρισε. 
 
Η Δήμητρα Ζώρζου, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο και κάτοικος της περιοχής γύρισε στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από βόλτα με τη φίλη της (η οποία επίσης θα καταθέσει τις επόμενες μέρες). Περπατώντας αποφάσισαν να κάτσουν σε ένα παγκάκι στην οδό Τσαλδάρη στη συμβολή της με την οδό Κεφαλληνίας. Λίγη ώρα μετά, θα διαδραματιζόταν μπροστά στα μάτια τους η επίθεση των χρυσαυγιτών και η δολοφονία του Φύσσα.
 
Η μάρτυρας με πολύ ψύχραιμο τόνο που δεν αποδεχόταν καμιά αμφισβήτηση διηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά της εκείνο το βράδυ. Μίλησε για τους 20-30 χρυσαυγίτες που φορούσαν μαύρα ρούχα, κάποιοι γκρι παραλλαγές, είχαν ξυρισμένα κεφάλια, ήταν σωματώδεις και κάποιοι είχαν κράνη και ρόπαλα. Η μάρτυρας κατάλαβε από την αρχή πως ήταν χρυσαυγίτες από την ενδυμασία και την εμφάνισή τους. Όταν έφτασαν στην Τσαλδάρη τους άκουσαν να φωνάζουν «γαμώ τις μάνες σας και τα σπίτια σας». Εκεί ήταν που είδε την παρέα του Παύλου Φύσσα που αποτελούνταν κυρίως από άντρες και δύο γυναίκες, καμιά δεκαριά άτομα όλοι μαζί και άκουσε τον ίδιο τον Παύλο να φωνάζει “μαλάκες τρέξτε”. Ενώ οι φίλοι του έφευγαν τρέχοντας, αυτός έμεινε πίσω μαζί με ένα άλλο άτομο, ενώ λίγο μετά επέστρεψε ακόμα ένας. 
 
Σε αυτό το σημείο η μάρτυρας περιέγραψε με πολύ διαύγεια πώς λειτουργούσε το τάγμα εφόδου και τις οργανωμένες επιθέσεις κατά κύματα που είχαν περιγράψει και οι προηγούμενοι μάρτυρες, φίλοι του Παύλου. 
 
“Οι μισοί χρυσαυγίτες διέσχισαν την Τσαλδάρη και ήρθαν προς το μέρος του Παύλου και των άλλων δυο που ξέμειναν μαζί του. Εκεί άρχισαν να τους χτυπάνε με κράνη και ρόπαλα. Οι χρυσαυγίτες που είχαν παραμείνει απέναντι συνέχισαν να βρίζουν. Τους χτυπούσαν τόσο όσο να τους έχουν του χεριού τους. Για λίγο απομακρύνθηκαν, πέρασαν απέναντι και συνέχισαν να τους βρίζουν.
 
Πίσω από ένα κάδο απορριμάτων είδα δυο άτομα κρυμμένα και σκυφτά. Ξαφνικά φεύγουν από τον κάδο, περνάνε από πίσω από μένα και τη φίλη μου επί της Τσαλδάρη και κάνουν επίθεση στον Φύσσα, τον οποίο άρχισαν να χτυπάνε στην πλάτη.
 
Ο Φύσσας γύρισε να δει από πού έρχονται τα χτυπήματα και τότε μια άλλη ομάδα 10 ατόμων από τους 20-30 συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες πέρασε και πάλι απέναντι για να τον χτυπήσουν. Εκείνη τη στιγμή ένα αυτοκίνητο μπαίνει ανάποδα στο ρεύμα και παρκάρει στραβά μπροστά στη στάση λεωφορείου που βρισκόταν ο Φύσσας. Τότε οι περισσότεροι επιτιθέμενοι σταμάτησαν και πολλοί από αυτούς ξαναγύρισαν απέναντι στο σημείο που ήταν οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι. Ξαφνιαστήκαμε. Στην αρχή υποθέσαμε ότι το αυτοκίνητο ήταν ασφαλίτικο. Από το αμάξι βγήκε ο Ρουπακιάς, έκανε 3 βήματα, αγκάλιασε τον Φύσσα και έκανε 2 κινήσεις με το χέρι του. Μετά γύρισε και προσπάθησε να ξαναμπεί στο αυτοκίνητο”. 
 
Μόνο τότε η μάρτυρας είδε δύο αστυνομικούς, έναν άντρα και μια γυναίκα, που πλησίασαν να δουν τι γίνεται. Ο Φύσσας φώναξε “πιάσ’ τον με μαχαίρωσε”. Εκείνη την ώρα είδε ένα άλλο άτομο να βγαίνει από τη θέση του συνοδηγού και να προσπαθεί να αποσπάσει τον Ρουπακιά από τον αστυνομικό που εκείνη την ώρα τον είχε πιάσει.
 
Αναγνώριση
Ήταν ακριβώς σε αυτό το σημείο που η μάρτυρας αναγνώρισε τον χρυσαυγίτη Καζατζόγλου σαν τον συνοδηγό. Ο Καζατζόγλου με υπεροπτικό απειλητικό ύφος απευθύνθηκε στην μάρτυρα λέγοντάς της “κοίταξέ με καλά, εμένα αναγνωρίζεις από εκείνο το βράδυ;”, ενώ αμέσως μετά την απείλησε  λέγοντας “να βγούμε έξω να σου δείξω”. Η αδιανόητη αυτή επίθεση του χρυσαυγίτη προκάλεσε ένταση αναγκάζοντας την πρόεδρο να διακόψει, με τη μάρτυρα να αποχωρεί κλαίγοντας. 
 
Αμέσως μετά την διακοπή η μάρτυρας δήλωσε ότι όση ώρα κατέθετε άκουγε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών σχόλια ότι “είναι βαλτή”, ενώ ανέφερε ότι έχει απειληθεί με ανώνυμα τηλεφωνήματα. Ωστόσο η έδρα προσποιήθηκε πως δεν υπήρξε περιστατικό απειλής αλλά πως ό,τι συνέβη έγινε κατά την διάρκεια της διακοπής της ακροαματικής διαδικασίας.
 
Στην εξέτασή της από την έδρα η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε όσα είδε στα 40' λεπτά που περίμεναν το ασθενοφόρο αλλά και τι συνέβη στο ΑΤ του Κερατσινίου, λέγοντας ότι ο Ρουπακιάς ανέβαινε τις σκάλες χωρίς συνοδεία αστυνομικών. Όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για τις διαφορές ανάμεσα στην κατάθεσή της στο ΑΤ και σε αυτές που έγιναν στη συνέχεια, η μάρτυρας ανέφερε ότι στην πρώτη της κατάθεση οι αστυνομικοί δεν έγραψαν όπως η ίδια τους επισήμανε, κατά λέξη όσα τους είπε, αλλά, όπως της είπαν, μόνο τα σημαντικά. “Τα πραγματικά και λεπτομερή γεγονότα είναι αυτά που κατέθεσα στις ανακρίτριες και στην τωρινή κατάθεσή μου στο δικαστήριο”, τόνισε, ενώ σε ερώτηση του συνήγορου της οικογένειας Φύσσα Α. Τζέλλη, η μάρτυρας επεσήμανε ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη, καθώς ήταν συνεχής. “Έγιναν δύο επιθέσεις και υπήρξε ανάπαυλα μεταξύ των δύο επιθέσεων που έδωσε χρόνο στους επιτιθέμενους να οργανώσουν και την δεύτερη επίθεση ενώ παράλληλα υπήρξε και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά που ήλθε ανάποδα στην Τσαλδάρη” (...) “Προσπάθησαν να καθυστερήσουν, με τα χτυπήματα, μέχρι να έρθει το αυτοκίνητο”, ήταν η πεντακάθαρη απάντησή της που εξηγεί γιατί οι χρυσαυγίτες και οι συνήγοροί τους θέλησαν να την σταματήσουν να μιλάει.
 

Η τρομοκράτηση των μαρτύρων δεν περνάει

Η στάση των κατηγορούμενων και των συνηγόρων τους από την αρχή της δίκης είναι αμετανόητα επιθετική. Σε κάθε νέα μαρτυρία, σε κάθε προσπάθεια να αναδειχτούν τα γεγονότα της 18ης Σεπτέμβρη 2013, οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν στοιχεία, να παραπλανήσουν το δικαστήριο και να παρακωλύσουν τη δίκη. Η απειλητική στάση τους όμως απέναντι στην Δήμητρα Ζώρζου, σε μία πλήρως ανεξάρτητη μάρτυρα που δεν ανήκε στην παρέα του Φύσσα, που είδε μπροστά της όλο το περιστατικό και χωρίς να φοβηθεί έφτασε να καταθέτει στο δικαστήριο, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. 
 
Εντός της αίθουσας οι χρυσαυγίτες και οι συνήγοροί τους προσπαθούν να επιβάλλουν ένα ειδεχθές σκηνικό τρομοκράτησης των μαρτύρων. Η πραγματικότητα είναι πως όλα τα στοιχεία και οι περιγραφές που βγαίνουν στην επιφάνεια αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την οργανωμένη εγκληματική δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, κάτι που η υπεράσπιση δεν μπορεί με τίποτα να κουκουλώσει. Αυτός είναι και ο λόγος που επιτίθενται με τέτοιο τρόπο σε οποιονδήποτε τολμάει να καταθέσει την αλήθεια ενώ με αστείες δικαιολογίες προσπαθούν σε μόνιμη βάση να σταματήσουν και να διακόψουν τη διαδικασία. Ψίθυροι, ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια, δικονομικές αστειότητες και ψευτοτσαμπουκάδες είτε με την έδρα είτε με τους συνήγορους πολιτικής αγωγής, είναι η μόνιμη στάση τους.
 
Απειλές
Με αυτή την τακτική και με πρόφαση πως δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ζαρούλια, Αγγελέτος, τόλμησε να απειλήσει φωτορεπόρτερ που κάλυπτε το ρεπορτάζ της δίκης πως θα της σπάσει την κάμερα, δημιουργώντας για άλλη μια φορά επεισόδιο μέσα στην αίθουσα. Είναι πάγια τακτική των συνηγόρων των χρυσαυγιτών να επιτίθενται στους φωτογράφους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η μάρτυρας έδειξε για άλλη μια φορά το θάρρος της επιτρέποντας την φωτογράφισή της και δίνοντας άδεια στους φωτορεπόρτερ να εισέλθουν στο εσωτερικό τμήμα του δικαστηρίου εκνευρίζοντας τους συνηγόρους των ναζί.
 
Οι χρυσαυγίτες και οι συνήγοροί τους σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του φύρερ Μιχαλολιάκου και των πρωτοπαλίκαρών του πως στο δικαστήριο “θα λάμψει η αλήθεια”, ακολουθούν τους πλέον παρελκυστικούς τρόπους απόκρυψης των πραγματικών περιστατικών απλώνοντας σκηνικό φόβου ώστε να μην διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες στην ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που κάνει αναγκαία την παρουσία των αγωνιστών/τριών του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο πλευρό των θυμάτων και των μαρτύρων της δίκης που συνεχίζεται την Τετάρτη 2/12 στις 9πμ.
 

Εκδήλωση στον Κορυδαλλό

Εκδήλωση με θέμα «7 μήνες δίκης της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό-στη φυλακή για πάντα οι δολοφόνοι νεοναζί» οργανώνει την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη στις 7μμ στο Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό (Ζάππα 4) ο Δήμος Κορυδαλλού, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α. στον Κορυδαλλό και η ΚΕΕΡΦΑ. 
 
Ομιλητές θα είναι οι Δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Δ. Ζώτος, Α. Τζέλλης και άλλοι, ο Δ. Ψαρράς, δημοσιογράφος, ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, η Ε. Κουμάντου, από το Goldendawnwatch, ενώ θα γίνει και χαιρετισμός του Δημάρχου Σ. Κασιμάτη καθώς και παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων, εκπαιδευτικών και μέλη του συλλόγου γονέων. 
 
Η εκδήλωση γίνεται λίγα μέτρα μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η Δίκη από τις 20 Απρίλη 2014. Έχει σα στόχο να φέρει ξανά στην επικαιρότητα το αίτημα της μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο Αθηνών, όπως είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, είχε συγκροτηθεί λίγο πριν την έναρξη της δίκης με τη συμμετοχή του Συλλόγου Δασκάλων Κορυδαλλού- Αγ. Βαρβάρας, της Β’΄ΕΛΜΕ Πειραιά, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κορυδαλλού, των Αθλητικών Σωματείων, όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κορυδαλλού και της ΚΕΕΡΦΑ, διεκδικώντας τη μεταφορά της δίκης, καμία αναβολή της ημερομηνίας έναρξής της και απαιτώντας την καταδίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα.   
 
Μετά από τις αποκαλύψεις στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας των 7 μηνών, των ευθυνών για τις δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της ίδιας της ηγεσίας των ναζί της Χρυσής Αυγής αλλά και της ασυλίας που είχαν από την ΕΛΑΣ, το αίτημα του αντιφασιστικού κινήματος να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες η δίκη, να καταδικαστούν και να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής για τα εγκλήματά τους, αποχτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να συνεχίσει για να μην επιτρέψουμε στους νεοναζί να παριστάνουν το «νόμιμο πολιτικό κόμμα» και να απολαμβάνουν διευκολύνσεις και κρατική χρηματοδότηση για να ανασυντάξουν τα τάγματα εφόδου.
 
«Ο αγώνας για να μην επανανομιμοποιηθούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τώρα που επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι, χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο κατά των κατατρεγμένων προσφύγων, είναι καθοριστικής σημασίας για όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για όλο τον κόσμο που παλεύει για μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς μνημόνια που σπέρνουν τη φτώχεια, χωρίς φράχτες που πνίγουν γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο», αναφέρει το κοινό κάλεσμα στην εκδήλωση.