Αντιφασιστικό κίνημα
Επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΡΤ: Να σταματήσει η προβολή της Χ.Α

Πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν από την ΕΡΤ να σταματήσει να προβάλει τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. 

Μετά την πρώτη πρωτοβουλία που πήρε η ΚΕΕΡΦΑ και εργαζόμενοι της ΕΡΤ να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο στις 27/9, επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Δ.Τσακνή και Λ.Ταγματάρχη για την μετάδοση από την ΕΡΤ της ομιλίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκου προς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έστειλαν η Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

«Η ηγεσία και μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Είναι ακριβώς η τελευταία κατηγορία που οδήγησε το Κοινοβούλιο να αναστείλει την κρατική χρηματοδότηση στο εν λόγω κόμμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή. 

«Ακριβώς όμως τις μέρες αυτές, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με τον δημόσιο λόγο της και τη φυσική της παρουσία πυροδοτεί εκδηλώσεις φυλετικού μίσους και επαίρεται, ουσιαστικά δηλαδή αναλαμβάνει την ευθύνη, για τη μετατροπή της ρητορικής του μίσους σε πράξεις βίας στη Χίο. Ευθέως δηλώνει την εμπλοκή της οργάνωσης σε πράξεις που απειλούν την κοινωνική τάξη και δημόσια ασφάλεια. Αξίζει κυρίως να σημειωθεί ότι αυτά συνέβησαν σε αυτήν ακριβώς την ομιλία που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ!

Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε κ. Πρόεδρε να επανεξετάσετε άμεσα την πρακτική της ΕΡΤ στο συγκεκριμένο θέμα. Η παροχή της δυνατότητας εκφοράς εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου, και μάλιστα από δημόσιο μέσο ενημέρωσης σε υπόδικους για τα άρθρα 187 και 187Α του ΠΚ, δεν είναι συμβατή με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δε συνιστά δημοσιογραφική υποχρέωση. Δεν αποτελεί εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης της ΕΡΤ με βάση την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων...

Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να αναλάβετε το αυξημένο αυτό μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί και να πρωτοστατήσετε στην απομόνωση των φορέων τέτοιων απόψεων. Αυτό θα αποτελεί δικαίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».