Αντιφασιστικό κίνημα
H δίκη της Χ.Α.: Δεν περνάνε οι απόπειρες εκφοβισμού και τρομοκράτησης, Θαρραλέες καταθέσεις
Επί τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις κατέθετε στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η Παρασκευή Καραγιαννίδου, φοιτήτρια Γεωπονικής και μία εκ των αυτόπτων μαρτύρων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η μαρτυρία της, που ήρθε ως συνέχεια της κατάθεσης της φίλης της Δήμητρας Ζώρζου με την οποία ήταν μαζί το μοιραίο βράδυ, επιβεβαίωσε τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και ενίσχυσε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενοχλώντας ιδιαίτερα τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους.
Έχοντας περιγράψει στις δύο πρώτες συνεδριάσεις (4 και 8/12) τα γεγονότα όπως ακριβώς εκτιλύχτηκαν μπροστά στα μάτια της απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών (βλέπε προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης Νο 1202), η κατάθεση της Παρασκευής Καραγιαννίδου συνεχίστηκε στις 9 και 10/12, 37η και 38η ημέρα της δίκης αντίστοιχα, με τις ερωτήσεις των συνηγόρων του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια της υπεράσπισης. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κανονικά και τις δύο ημέρες καθώς οι συνήγοροι εξασφάλισαν από τους δικηγορικούς συλλόγους Αθήνας και Περαιά άδεια εξαίρεσης από την επταήμερη αποχή των δικηγόρων για τη συγκεκριμένη δίκη.
Η μάρτυρας επέμεινε στον οργανωμένο τρόπο δράσης των χρυσαυγιτών, τις δύο επιθέσεις που δέχτηκε ο Φύσσας και οι δύο φίλοι του που έμειναν πίσω μαζί του, τον κλοιό που έκαναν στον Φύσσα οι χρυσαυγίτες που τον χτυπούσαν εμποδίζοντάς τον να φύγει και ανοίγοντας χώρο στο Ρουπακιά.
Προσβολές
Όσες προσπάθειες κι αν έκανε η υπεράσπιση να αναδείξει αντιφάσεις και μεροληπτική στάση στα λεγόμενά της -ακόμα και με προσβλητικά σχόλια για την όρασή της και πόσο καλή είναι αφού φοράει γυαλιά ή με ερωτήσεις για τα πολιτικά της φρονήματα- δεν κατάφερε να τη λυγίσει ούτε στιγμή. Ούτε όταν ο συνήγορος του Κουκούτση, Γ. Μιχαλόλιας, της επέδειξε φωτογραφίες από αθλητική επίδειξη της ΚΝΕ σε μια προσπάθεια να εξισώσει τη δράση αυτή με την εκπαίδευση των χρυσαυγιτών με μαχαίρια και όπλα στα γραφεία της Νίκαιας (σχετικές φωτογραφίες από τη δικογραφία είχε επιδείξει στη μάρτυρα ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης σε προηγούμενη συνεδρίαση). “Δε νομίζω ότι μια επίδειξη σε γήπεδο, δημόσια δηλαδή, με πολύ κόσμο είναι το ίδιο με αυτές που είδα στο κλειστό γραφείο” απάντησε εύστοχα και με τόλμη η Π. Καραγιαννίδου.
Ο ίδιος συνήγορος γελοιοποιήθηκε ακόμα περισσότερο όταν έβαλε τη μάρτυρα να αναγνωρίσει τον “εκπαιδευτή” της Χρυσής Αυγής σε εμφάνιση στο τηλεοπτικό σόου “Ελλάδα έχεις ταλέντο”. Αλλά και όταν παρουσίασε φωτογραφίες από το προσωπικό προφίλ της στο facebook για να αποδείξει τη φιλία της με άτομο της παρέας Φύσσα, κάτι που η ίδια είχε υποτίθεται αρνηθεί σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου. “Με ρώτησαν αν γνωρίζω ή αν έχω προσωπική επαφή με κάποιον από την παρέα Φύσσα, όχι διαδικτυακή ή τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ”, είπε η μάρτυρας, “Δεν είπα ψέματα, ένας φίλος στο facebook δεν σημαίνει προσωπική επαφή”.
Νωρίτερα ήταν ο συνήγορος του Καζατζόγλου, Β. Οπλατζάκης, που με τη βοήθεια μιας... μεζούρας αλλά και του συνηγόρου του Ρουπακιά, Γ. Ρουμπέκα, άρχισε να μετρά μέσα στο δικαστήριο τα 10 με 15 μέτρα που, σύμφωνα με τη μάρτυρα, χώριζε το παγκάκι που καθόταν με τη φίλη της από το σημείο της δολοφονίας Φύσσα. Η επίδειξη Οπλατζάκη, που δικαιολογημένα ξεσήκωσε τις αντιδράσεις του ακροατηρίου με τον θείο του Φύσσα να φωνάζει “Εδώ έχουμε το αίμα του παιδιού μας πάνω μας και προκαλούνε.
Αυτό είναι κωμωδία, μην το επιτρέπετε…”, κατέληξε σε αίτημα για διενέργεια αυτοψίας στο χώρο της δολοφονίας.
Η ένταση που πυροδοτούσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης με τις ερωτήσεις τους και ιδιαίτερα με αυτές για τη δράση του ΠΑΜΕ και της Αριστεράς επιστρατεύοντας τη θεωρία των “δύο άκρων” (ως και απόσπασμα από βιβλίο του Μπελογιάννη θέλησε να διαβάσει ο συνήγορος του Μίχου, Γ. Ζωγράφος), οδηγούσε σε συχνές διακοπές της δίκης. Ακόμα και η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ένιωσε την ανάγκη να κάνει επίσημη δήλωση ότι η δίκη θα διεξαχθεί με βάση το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένα είπε: “Εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζονται συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Δεν επιτρέπεται ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η πόλωση για πολιτικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει θέση σε δικαστική αίθουσα”.
Μη μπορώντας να αντικρούσουν τα πραγματικά περιστατικά, το μόνο που έμεινε στους συνηγόρους υπεράσπισης ήταν ο ισχυρισμός ότι η μάρτυρας, όπως και η φίλη της, δεν ήταν καν παρούσες στη δολοφονία. Το γεγονός ότι ο συνήγορος του Λαγού, Γ. Ρουσόπουλος, ζήτησε, με τη συνδρομή της συνηγόρου του Καζατζόγλου και άλλων χρυσαυγιτών Δ. Βελέντζα, την κράτηση της μάρτυρα και άσκησης σε βάρος της δίωξης για ψευδορκία, έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρη την αδυναμία τους καθώς είναι η δεύτερη φορά που καταφεύγουν στο ίδιο αίτημα.
Προβληματική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, που έγινε δεκτή από την έδρα, για απόρριψη μεν του συγκεκριμένου αιτήματος αλλά για τεχνικούς λόγους (μεγάλη χρονικά δίκη, μη ύπαρξη χώρου κλπ). “Πρόκειται για αμφίσημα ερμηνευόμενη θέση και πρέπει να αποσαφηνιστεί γιατί αφήνεται να εννοηθεί ότι η θέση της εισαγγελέως είναι ότι η μάρτυρας είπε ψέματα, αλλά δεν έχουμε χώρο να την κρατήσουμε”, παρενέβη από την πολιτική αγωγή ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ενώ σχολίασε ότι “πρόκειται για ίδια πρακτική της υπεράσπισης προς κάθε μάρτυρα κατηγορίας και εντάσσεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων”.
Για μαρτυρία με “τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία, χωρίς καμία αντίφαση με όσα προκύπτουν μέσα από τη δικογραφία αλλά και όλες τις μέχρι τώρα καταθέσεις” μίλησε κατά το σχολιασμό της κατάθεσης ο Ανδρέας Τζέλλης, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα τονίζοντας επιπλέον ότι “η αξιοπιστία της επιβεβαιώνται και από τον πανικό που προκάλεσε στην υπεράσπιση”. “Η μάρτυρας περιέγραψε πραγματικά περιστατικά, μέσα από το οπτικό της πεδίο, μία πολυπρόσωπη επίθεση, οργανωμένη” συνέχισε η Β. Κουγιάτσου συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, τονίζοντας ότι δεν είναι κριτήριο στη δίκη τα πιστεύω κανενός μάρτυρα.
Τα σημαντικά στοιχεία ότι “η μάρτυρας δεν έχει σχέση ούτε με το τάγμα εφόδου, ούτε με την παρέα Φύσσα, ούτε με τους αστυνομικούς”, ανέδειξε σχετικά με την αξιοπιστία της ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, μιλώντας για την “πιο συνολική ματιά και ακριβέστερη μαρτυρία” καθώς περιέγραψε την αιφνιδιαστική και ταυτόχρονη επίθεση, το χωρισμό του τάγματος σε δύο τμήματα, το σχεδιασμό (“ενέδρα” το είχε χαρακτηρίσει η μάρτυρας), το τελικό στάδιο της δολοφονίας (αυτοί που χτυπούσαν το Φύσσα άνοιξαν για να έρθει ο Ρουπακιάς), τη συντεταγμένη αποχώρηση.
Καθήκον
“Πολλαπλά ελπιδοφόρο” χαρακτήρισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, το γεγονός ότι δύο φοιτήτριες ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ως πολίτες και καταθέτουν με θάρρος στο δικαστήριο. “Η Π. Καραγιαννίδου ήρθε εδώ χωρίς να είναι προστατευόμενη μάρτυρας, χωρίς να καλύπτει το πρόσωπό της” εξήγησε, αναδεικνύοντας πόσο αξιόπιστη είναι “ακόμα και στις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι βλέπει στο σημείο ένα ζευγάρι που έχει βγάλει τα σκυλιά του βόλτα, όπως αναφέρεται και στη δικογραφία”.
“Αντιφάσεις όντως υπάρχουν, όχι όμως στη μάρτυρα, αλλά στους αστυνομικούς που πρέπει πραγματικά να αποφασίσουν τι λένε για εκείνο το βράδυ” συνέχισε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι η ύπαρξη επαγγελματιών εκπαιδευτών στη Χρυσή Αυγή δεν αντικρούουν αλλά επιβεβαιώνουν την εγκληματική οργάνωση. “Η αξιοπιστία της μάρτυρος γέννησε την εκδικητικότητα της οργάνωσης” σχολίασε για το αίτημα κράτησης και άσκησης δίωξης της φοιτήτριας.
“Γιατί μετά από μια τρίωρη έξοδο με το φίλο τους, οι δύο κοπέλες συνεχίζουν μόνες τη βόλτα τους; Δεν τους φτάνουν τόσες ώρες έξω;”. Με αυτό και άλλα, παρόμοιου επιπέδου, επιχειρήματα επιχείρησαν συνήγοροι των χρυσαυγιτών να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία και την παρουσία της μάρτυρος στο σημείο της δολοφονίας (!). Η δίκη συνεχίζεται στις 16 και 17 Δεκέμβρη με την κατάθεση της αστυνομικού της ΔΙΑΣ Αγγελικής Λεγάτου.