Αντιφασιστικό κίνημα
Αντιφασιστική κινητοποίηση για την καταδίκη των νεοναζί

Το πάνελ της εκδήλωσης στον Κορυδαλλό 9/12

Με επιτυχία έγινε την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη στον Κινηματογράφο Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό, ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση επτά μηνών από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κορυδαλλού, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).
 
Ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Δημήτρης Ζώτος, η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου εκ μέρους του Παρατηρητηρίου “Golden Dawn Watch” και ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ. Την εκδήλωση συντόνισαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού και πρόεδρος του ΣΕΜ Γιώργος Μακρυνός και η Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας Κατερίνα Θωίδου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η οικογένεια Φύσσα, καθώς και οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής Αντρέας Τζέλλης, Χρύσα Παπαδοπούλου, Ελευθερία Τομπατζογλου, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, δημοτικοί σύμβουλοι του Κορυδαλλού και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, Περιφερεικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά Νίκος Κατσούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Δημήτρης Κρατημένος, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορυδαλλού Ευγενία Μπατμάνογλου. 
 
Μετά από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις αποφασίστηκε κοινή συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη στις 8.30πμ, ημέρα διεξαγωγής της Δίκης, μπροστά στη Δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού καθώς και στις 12 Γενάρη, πρώτη δικάσιμο της νέας χρονιάς. Επίσης αποφασίστηκε όλοι οι φορείς να προχωρήσουν σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επαναφέροντας το αίτημα για τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο της Αθήνας.
 
• Συλλαλητήριο Πέμπτη 17/12 Φυλακές Κορυδαλλού 8.30πμ
 

Να φύγει η δίκη από τον Κορυδαλλό

Εδώ και εφτά μήνες ο Δήμος Κορυδαλλού, σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, η αντιπεριφέρεια Πειραιά, αγωνιστήκαμε για τη μεταφορά της δίκης εκτός πόλης. Γι' άλλη μία φορά διεκδικούμε την απομάκρυνση της δίκης από τις γειτονιές της Β' Πειραιά, τις τόσο φορτισμένες από τις φασιστικές επιθέσεις και τα εγκλήματα. 
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε και έχει την απόλυτη ευθύνη της αλλαγής του χώρου, μετά τις κινητοποιήσεις μας δεσμεύτηκε δημόσια από τον Αύγουστο, ότι θα γίνει οριστική μεταφορά της δίκης στο Εφετείο της Αθήνας. Ματαίως περιμέναμε να γίνει από Σεπτέμβρη και μετά, όπως είχε υποσχεθεί. Οι κλούβες συνεχίζουν να διακόπτουν την κυκλοφορία. Οι μαθητές και οι καθηγητές συνεχίζουν να προσέρχονται υπό διαρκή έλεγχο στο σχολείο τους. Αλήθεια πόσες φορές πρέπει να διακόψουμε τα μαθήματα και να βγάλουμε τα παιδιά στο δρόμο μαζί με τους γονείς και τους κατοίκους για να κατανοήσει το υπουργείο το αυτονόητο; Να τηρήσει τη δέσμευσή του. 
 
Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και εφτά μήνες μετά την έναρξη της δίκης στον Κορυδαλλό, οι δημοκρατικοί πολίτες, οι γειτονιές της Β' Πειραιά, οι φίλοι και οι οικογένειες των θυμάτων, απαντάμε δυναμικά στις προκλήσεις των ναζιστών και στην παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης. Και σήμερα αυτή είναι η πρώτη συγκέντρωση. Απαιτούμε να ολοκληρωθεί η δίκη χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια. Απαιτούμε να ακουστεί η φωνή της οικογένειας του Παύλου και των άλλων θυμάτων. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο Δήμος Κορυδαλλού θα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν σήμερα. 
Σταύρος Κασιμάτης
Δήμαρχος Κορυδαλλού
 
 

Μάχες μέσα και έξω από το δικαστήριο

Η Πολιτική Αγωγή και αισθάνεται και δρα και λειτουργεί ενιαία σε αυτή τη δίκη. Η Δίκη είναι αναμφίβολα ένας μεγάλος σταθμός και για τη χώρα και για το αντιφασιστικό κίνημα. 
 
Η δίκη είναι τεράστια κατάκτηση για το αντιφασιστικό κίνημα, που οδήγησε αυτή την εγκληματική οργάνωση στη φυλακή, τον ηγετικό τους πυρήνα σε 18 μήνες προφυλάκιση και να είναι όλοι υπόδικοι. Η άνανδρη και στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεχείλισε το ποτήρι της αντιφασιστικής οργής, το Σεπτέμβρη του 2013, και δεκάδες χιλιάδες σε όλες τις πόλεις σε όλη την Ελλάδα, απαίτησαν να σταματήσει η ανοχή, το ακαταδίωκτο της Χρυσής Αυγής και έτσι μόνο έγινε δυνατή αυτή η δίωξη. 
 
Κάθε στροφή αυτής της δίκης είναι μία μάχη για τα θύματα, το αντιφασιστικό κίνημα και την Πολιτική Αγωγή. Πρώτα απ’ όλα η μάχη της δημοσιότητας. Υπήρξαν από την αρχή ενστάσεις ότι δε χρειάζεται να δίνουμε πολλή δημοσιότητα γιατί αυτό θα ηρωοποιήσει τους ναζί. Η δεύτερη ένσταση ήταν ότι με τη δίωξη τους κάνουμε θύματα και έτσι τους βοηθάμε. Υπήρχε και μια τρίτη ένσταση ότι τώρα έχουν αναλάβει τα δικαστήρια και δεν χρειάζεται το αντιφασιστικό κίνημα να κάνει τίποτα. 
 
Την απάντηση σε αυτές τις αντιρρήσεις τη δίνουν οι προκλήσεις των ναζί. Είναι αυτοί που από την αρχή δεν θέλουνε καμία δημοσιότητα στη δίκη. Γι’ αυτό και δεν θέλουν να φύγει η δίκη από τον Κορυδαλλό. Από τη πρώτη μέρα επιχείρησαν να έχουν μία παρουσία για να τρομοκρατήσουν τα θύματα και τους μάρτυρες. Έγινε  επίθεση στους φίλους του Παύλου Φύσσα. Μπροστά όμως στην πραγματικά μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση δεν τόλμησαν να ξαναεμφανιστούν. 
 
Η Πολιτική Αγωγή, τα θύματα, η κοινωνία και ο Δήμος  του Κορυδαλλού θέλουν τη δίκη στο Εφετείο της Αθήνας. Το ότι γίνεται στις φυλακές Κορυδαλλού ακυρώνει τη δημοσιότητα της δίκης, γιατί εμποδίζει τον κόσμο που θέλει να παρακολουθήσει.    
 
Ποιος άλλος εκτός από τη Χρυσή Αυγή θέλει τη δίκη στον Κορυδαλλό; Η διοικητική αρχή της Δικαιοσύνης. Από την πρώτη μέρα και ο Δήμος Κορυδαλλού και η πολιτική αγωγή κάναμε παραστάσεις στη διοικητική αρχή της Δικαιοσύνης και ζητούσαμε το αυτονόητο. Κάναμε επίσης παραστάσεις και στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί. Αυτό δεν έγινε γιατί η ρητή εκφρασμένη δημόσια σε μας απάντηση της διοικητικής ιεραρχίας της δικαιοσύνης ήταν ότι αυτή η δίκη δεν θα μεταφερθεί. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο υποχωρήσανε απέναντι στους μηχανισμούς της διοικητικής ιεραρχίας της δικαιοσύνης. 
 
Θέλουμε τη δημοσιότητα της δίκης γιατί οι καταθέσεις της οικογένειας Φύσσα, του πατέρα και της μητέρας, των αυτοπτών μαρτύρων είναι συγκλονιστικές. Αυτά είναι πράγματα που η Χρυσή Αυγή δεν θέλει να ακούγονται όπως δε θέλει ούτε να προβάλλονται τα βίντεο. Μέσα στο ακροατήριο δίνουμε τη μάχη ενάντια στην τρομοκράτηση των μαρτύρων. Αυτό γίνεται με προκλητικές ερωτήσεις και απειλές κατά των μαρτύρων και με την απαίτηση το δικαστήριο να τους κρατήσει ως ψευδομάρτυρες μέχρι το τέλος της δίκης. 
Μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Ο Παύλος Φύσσας ζει, οι ναζί στη φυλακή, αυτό είναι το σύνθημα το οποίο καθοδηγεί τη δράση μας.
Δημήτρης Ζώτος, Δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής
 

Αγώνας όσο χρειαστεί

Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Κορυδαλλού και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την κοινή δράση που είχαμε αυτούς τους μήνες ενάντια στη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Δώσαμε το στίγμα ότι αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο τα θύματα αλλά ολόκληρη την κοινωνία. 
 
Έχει τεράστια σημασία ότι υπήρξε κινητοποίηση όλο αυτό το διάστημα και ότι κράτησε στραμένη την προσοχή εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου, την ώρα που το ίδιο το δικαστήριο προσπαθούσε να την κρατήσει μία κλειστή ιδιωτική υπόθεση. Ενώ στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη διαμάχη που έχει ιστορική διάσταση. 
 
Κοιτάξτε τι έγινε στη Γαλλία. Η Γαλλία είναι μια χώρα που συνήθως ζωγραφίζεται με τα καλύτερα χρώματα για τις ελευθερίες, για την υπεράσπιση του ανθρωπισμού και αυτή τη στιγμή το φασιστικό ακροδεξιό κόμμα βγήκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της 6ης Δεκέμβρη. Αυτό είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για όσους παλεύουν ενάντια στο φασισμό. 
 
Ακριβώς αυτό θέλουμε να αποφύγουμε εδώ και για αυτό τη μάχη ενάντια στο φασισμό και τη Χρυσή Αυγή επιλέξαμε να τη δίνουμε συστηματικά και οργανωμένα την τελευταία 20ετία. Το ότι φτάσαμε στη δίκη τους είναι μία θετική εξέλιξη. Επιτέλους κάθονται στο εδώλιο εγκληματίες ναζιστές δολοφόνοι. Η ασυλία τους έσπασε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μέσα από τη θυελλώδη έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος που έλεγε φτάνει πια, θέλουμε να διαλύσουμε τα τάγματα εφόδου. 
 
Το ξέρουμε ότι η ύπαρξη των ταγμάτων εφόδου δεν κρίνεται από μία απόφαση δικαστηρίου, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα ξαναποκτήσουν αυτή την ασυλία που τους επέτρεψε από τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι τις γειτονιές της Νίκαιας, να μαχαιρώνουν μετανάστες, να χτυπάνε αριστερούς, να στοχοποιούν οποιονδήποτε ήταν διαφορετικός. Αυτή η δίκη είναι η ευκαιρία για να δει όλη η κοινωνία τι σημαίνει ναζιστική εγκληματική οργάνωση. 
 
Για μας ο αγώνας είναι μέσα και έξω από τη δίκη. Είναι μάχη που θέλει υποστήριξη από τους εργαζόμενους, από τα συνδικάτα, τη νεολαία, τους μαθητές από όλους. Αυτό καταρχήν σημαίνει παρουσία στη δίκη. Μέσα και έξω. Καλούμε να υπάρξει κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη για να δώσουμε απάντηση σε όλες αυτές τις προκλήσεις που γίνονται τελευταία. Στα νταηλίκια των δικηγόρων και των υπόδικων της Χρυσής Αυγής που σηκώνουν χέρια και απειλούνε. Θέλουμε κινητοποιήσεις για να υπάρχει δύναμη αποτροπής παρόμοιων επιθέσεων. 
 
Εμείς δε θεωρήσαμε ποτέ ότι είναι αυτονόητο να φτάσουμε σε καταδίκη των ναζιστών. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα υπήρξαν οι δίκες των δοσίλογων μετά το τέλος του ναζισμού. Διασωθήκανε οι πυρήνες του φασισμού στην Ελλάδα. Φροντίσανε οι συνεργάτες τους μέσα στη Δικαιοσύνη να τους ρίξουν στα μαλακά. Είχαμε τη δίκη της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και παραπέμθηκε ως τροχαίο ατύχημα. Στις δίκες της Χούντας είχαμε τη διάσωση όλου αυτού του συρφετού. Είναι μεγάλη μάχη και μεγάλη πρόκληση και θέλω να δηλώσω το θαυμασμό μου στους δικηγόρους που αναλάβανε την υπόθεση επάνω τους. Και μας κάνει δέκα φορές υπερήφανους να βλέπουμε διαρκώς την οικογένεια του Παύλου Φύσσα να είναι παρόντες. Τους υποσχόμαστε ότι όσο και να κρατήσει η δίκη θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και για να καταδικαστούνε οι δολοφόνοι, αλλά και για να κυριαρχήσει μέσα στην κοινωνία η ελπίδα και όχι η απόγνωση.   
Πέτρος Κωνσταντίνου
συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ         
 

“Ομολογούν” έμμεσα

Εκ μέρους της εφημερίδας των Συντακτών συμμεριζόμαστε απολύτως και συμμετέχουμε στην καμπάνια για τη μεταφορά της δίκης στο κέντρο της Αθήνας.
 
Ποια σημασία έχει σήμερα αυτή η δίκη; Πριν από λίγες μέρες αποκαλύψαμε μία πρόσφατη δήλωση της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα. Εμφανίζεται εκεί ο βουλευτής και ηγετικό στέλεχος Κουκούτσης, να περιγράφει τη νέα γραμμή της οργάνωσης και λέει ότι: Πρώτον “αποκηρύσσουμε το κάθε τι συνάδει με τον εθνικοσοσιαλισμό. Αυτά τελείωσαν. Είμαστε Έλληνες εθνικιστές, το τι πιστεύει ο καθένας μέσα του μπορεί να το κρατήσει”. Το δεύτερο σημείο είναι: “Η δύναμή μας δεν είναι στα μπράτσα. Η εποχή αυτή ξεπεράστηκε, από δω και πέρα θα μιλήσουν και τα μπράτσα αλλά κυρίως η γλώσσα”. Τρίτο σημείο: “νιώθετε ότι έχουμε χαλαρώσει λιγάκι ως κοινοβουλευτική ομάδα και ως κόμμα. Δεν έχουμε την ορμή που είχαμε το '12 και το '13. Εχουμε τρεις βραχνάδες. Ο ένας είναι οικονομικός. Ο δεύτερος πολύ σημαντικός και κυριότερος είναι τα δικαστήρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δράση”.
 
Η ομιλία αυτή κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί ισοδυναμεί με μία ομολογία. Πρώτον παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα ήταν ναζιστές. Δεύτερο λέει ότι τα μπράτσα δεν πρέπει να είναι η μόνη έκφραση της δράσης τους. Αυτό είναι η ομολογία για τη σημασία που έχει η βία για τη Χρυσή Αυγή. Τρίτο παραδέχεται ότι η δίκη έχει γίνει βραχνάς. 
 
Διαθέτουμε σήμερα όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αποτελεί στοιχείο της αντιμετώπισης της εγκληματικής δράσης του ναζισμού. Από τη στιγμή που ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις του 2013, τα τάγματα εφόδου λούφαξαν, με διαταγή του αρχηγού. Μειώθηκαν θεαματικά και τα βραδινά κρούσματα των ρατσιστικών επιθέσεων με «άγνωστους δράστες». Αυτή είναι βέβαια και μια έμμεση απόδειξη ότι αυτοί οι άγνωστοι δράστες ήταν στην πραγματικότητα εκείνοι που όλοι υποψιαζόμασταν.  
 
Η Χρυσή Αυγή δεν αλλάζει. Λουφάζει, κρύβεται αλλά παραμένει μία οργάνωση με φανατική ναζιστική ηγεσία, που δεν αντέχει ούτε καν την Μαρίν Λεπέν και είναι έτοιμη να ξαναστείλει τα τάγματα εφόδου στους δρόμους. Το να μην οδηγηθεί σε φιάσκο η δίκη της είναι υπόθεση ζωτική για τη δημοκρατία στον τόπο μας. 
Δημήτρης Ψαράς, δημοσιογράφος
 

Οι εκφοβισμοί απαιτούν απάντηση

Το Golden Dawn Watch είναι μία πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για το φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. 
 
Μέσω διαπιστευμένων συνεργατών μας νομικών παρακολουθούμε κάθε μέρα τη δικαστική διαδικασία μέσα από την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια κάθε δικάσιμου μεταδίδουμε ζωντανά μέσω των κοινωνικών δικτύων twitter και facebooκ ό,τι γίνεται μέσα στην αίθουσα σε πραγματικό χρόνο, για να καλύψουμε τα ζητήματα δημοσιότητας της δίκης. 
 
Διανύουμε τον 8ο μήνα διεξαγωγής μίας από τις σημαντικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης. Έχουν γίνει μόλις 37 δικάσιμοι, από τις οποίες δύο επί της ουσίας δεν έγιναν. Το παρών δίνουν όλο και λιγότεροι κατηγορούμενοι. Την πρώτη μέρα ήταν παρόντες 44, κάθε μέρα είναι όλο και λιγότεροι σήμερα για παράδειγμα ήταν μόλις 7. 
 
Από την πρώτη μέρα έχουμε επισημάνει την κακή επιλογή διεξαγωγής της δίκης εντός των φυλακών Κορυδαλλού. Και για τα ζητήματα του χώρου και εξυπηρέτησης της ίδιας της διαδικασίας και για τα ζητήματα δημοκρατίας. 
 
Καθημερινά πλέον είναι ρουτίνα για εμάς, να διαμαρτυρόμαστε ως δημοσιογράφοι γιατί δεν ακούμε το τι λέγεται μέσα στην αίθουσα. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται τα μικρόφωνα πάλι υπάρχει ζήτημα. Βέβαια από επιλογή οι δικηγόροι της υπεράσπισης δεν μιλούν σχεδόν ποτέ στα μικρόφωνα και κάποιοι μάλιστα από αυτούς έχουν πει ανοιχτά ότι δεν τους ενδιαφέρει κιόλας αν ακούγονται. 
 
Οι έως τώρα καταθέσεις έχουν γίνει με αρκετές δυσκολίες, καθώς δεν μπορούν να  χρησιμοποιηθούν τεχνικά μέσα για την παρουσιάση των αποδειχτικών στοιχείων με απόφαση της έδρας, η οποία απέρριψε το αίτημα για τη χρήση τεχνικών μέσων. Η πρόσβαση για το κοινό είναι πάρα πολύ δύσκολη. Το αίτημα λοιπόν για τη μεταφορά της δικης συνεχίζει να υφίσταται. 
 
Τώρα που έχουν πυκνώσει οι δικασιμοι, αυτό που εμείς βλεπουμε, παρατηρούμε, καταγράφουμε και δημοσιοποιούμε είναι εντάσεις που συνεχώς αυξάνονται. Απειλές που εξαπολύονται προς τους μάρτυρες ακόμη και από τους ίδιους τους κατηγορούμενους.
 
Βλέπουμε την προσπάθεια τρομοκρατίας των μαρτυρων από πλευράς των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής. Βλέπουμε όμως να
αυξάνονται και οι επιθέσεις και οι προκλητικοί χαρακτηρισμοί και προς τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής. 
 
Πιστεύουμε πως μόνο μια καλά ενημερωμένη κοινή γνώμη μπορεί να αναπτύξει ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και του νεοναζισμού και εν τέλει του φόβου, αυτού δηλαδή που προσπαθούν να μας προκαλέσουν και στην κοινωνία αλλά και μέσα στη δικαστική αίθουσα.  
Ελευθερία Κουμάντου
Golden Dawn Watch