Αντιφασιστικό κίνημα
Ενωμένοι ενάντια στους δολοφόνους νεοναζί

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων το Σεπτέμβρη του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στις 16 Σεπτέμβρη φέτος θα βγούμε ξανά στους δρόμους για να τα κλείσουμε.

Η 32χρονη αντιφασίστρια Χέδερ Χάγιερ, που δολοφονήθηκε από φασίστα στην πόλη Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, είναι η τελευταία απώλεια για το αντιφασιστικό κίνημα διεθνώς και στην Ελλάδα. Το όνομά της προστίθεται δίπλα στου Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα, όλων των θυμάτων των ναζιστικών συμμοριών που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι. Ο καλύτερος τρόπος να την τιμήσουμε είναι το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην πορεία, που θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 6μμ και θα βαδίσει στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, καλούν ήδη η Πρωτοβουλία για το Κλείσιμο των Γραφείων της Χρυσής Αυγής, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών. Είναι μια καμπάνια που έχει ξεκινήσει από τις αρχές καλοκαιριού με αφίσα, προκήρυξη, κείμενο υπογραφών, ψηφίσματα και δράσεις σε εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές.

Η επιλογή η διαδήλωση για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα να γίνει προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων δεν είναι τυχαία. Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι παντού τα ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου. Εκεί σχεδιάζονται και οργανώνονται οι φασιστικές επιθέσεις, εκεί συγκροτούνται και εφορμούν τα τάγματα εφόδου. Από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που ξεκίνησε από τα γραφεία στη Νίκαια μέχρι την πρόσφατη επίθεση στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που ξεκίνησε από τα γραφεία στη Μεσογείων, ο ρόλος τους στη δράση της ναζιστικής συμμορίας είναι αναμφισβήτητος.

Αυτό έχει αναδειχτεί ξεκάθαρα και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μέσα από την πλειοψηφία των θυμάτων των φασιστικών επιθέσεων και των υπόλοιπων μαρτύρων που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα. Είναι ένα από τα βασικά πράγματα που τονίζει ο Γιάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών και μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στη συνέντευξη που έδωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη και την οποία μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 8 αυτού του φύλλου. Το κεντρικό αίτημα της διαδήλωσης στις 16 Σεπτέμβρη “Κλείστε τα γραφεία των νεοναζί” έχει τεράστια σημασία.

Διαστάσεις

Μετά τη δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ, αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τον βασικό οργανωτή της δολοφονικής επίθεσης στις ΗΠΑ είναι ο ένας λόγος. Όπως έγραψε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Δημήτρης Ψαρράς: “Με μεγάλο αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της παρουσίασε χτες η Χρυσή Αυγή την αιματηρή επίδειξη των ομοϊδεατών της στις ΗΠΑ. Φρόντισε βέβαια να αποδώσει τη βία στους αντιφασίστες, αλλά δεν έκρυψε την περηφάνια της που «οι ομάδες περιφρούρησης της εθνικιστικής πορείας έτρεψαν σε φυγή τους antifa, ενώ στους δρόμους της Βιρτζίνια έκαναν την εμφάνισή τους μέλη των τοπικών ομάδων πολιτοφυλακής (militia) εξοπλισμένα με πολεμικά τυφέκια». Το μόνο που φρόντισε κατά το συνήθειό της να κρύψει επιμελώς η Χρυσή Αυγή ήταν το γεγονός ότι κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της διαδήλωσης των ακροδεξιών και στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν έπαιξε ένας παλιός της γνώριμος, τον οποίο μάλιστα ο Μιχαλολιάκος έχει υποδεχτεί με κάθε επισημότητα στο γραφείο του στην ελληνική Βουλή.

Πρόκειται για τον 26χρονο νεοναζί Μάθιου Χάιμπαχ, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ιντιανάπολις Σταρ», ήταν εκείνος που οργάνωσε τη συγκέντρωση και προσήλθε με πολεμικό κράνος και σωματοφύλακες, έδωσε μάλιστα την εντολή της επίθεσης. Ηταν επικεφαλής μιας ομάδας νεοναζί της οργάνωσής του (Traditionalist Worker party) και ήταν εκείνος που διέταξε να επιτεθεί η οργάνωσή του στους φραγμούς που είχε στήσει η αστυνομία για να διαχωριστούν οι ακροδεξιοί από τους αντιφασίστες... Γεγονός είναι ότι ο Χάιμπαχ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή («Εφ.Συν.», 12.8.2016). Οταν βέβαια αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του Αλέξανδου Κόντη στη «Real News» η συνάντησή του με τον Μιχαλολιάκο, η ναζιστική οργάνωση έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για «έναν υπερδραστήριο εθνικιστή στην Αμερική που μάχεται για την Πατρίδα και τη φυλή του. Εχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είναι συνεπής οικογενειάρχης». Η αλήθεια είναι ότι ο Χάιμπαχ είναι γνωστός νεοναζί και φιλοδοξεί να μετατραπεί σε έναν νέο Ντέιβιντ Ντιουκ. Ειρωνεύεται δημόσια τους αριστερούς που δεν χρησιμοποιούν βία, ενώ πολύ πρόσφατα δικάστηκε για άσκηση βίας εναντίον μιας γυναίκας που διαδήλωνε ειρηνικά κατά του ρατσισμού. Και βέβαια ο ίδιος στην ιστοσελίδα του (http://www. tradyouth.org) περηφανεύεται που το «κόμμα» του έχει στενούς δεσμούς με την ελληνική οργάνωση”.

Ο δεύτερος λόγος είναι η έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος διεθνώς. Στις ΗΠΑ, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ενάντια στους δολοφόνους νεοναζί και τον Τραμπ που τους ανοίγει το δρόμο, σε μια νέα εντυπωσιακή εμφάνιση του κινήματος που είχε συνοδεύσει την εκλογή και την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη. Αλλά και σε μια σειρά πόλεις στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, οργανώνονται μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες οργής για τη δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ. Η πορεία στις 16 Σεπτέμβρη θα είναι κομμάτι αυτού του διεθνούς αντιφασιστικού ξεσηκωμού για να τσακίσουμε τους νεοναζί παντού.