Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α: Ο δολοφόνος δήλωνε “δικός τους”
Κλειδώνει ολοένα και περισσότερο η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κάθε συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεχίζει να εξετάζει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είναι και μια αποκάλυψη για τη δράση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής εκείνο το βράδυ. Ο ένας μετά τον άλλο, οι μάρτυρες που ανεβαίνουν στο βήμα προσθέτουν επιπλέον στοιχεία για τη δολοφονική επίθεση συμπληρώνοντας το παζλ τόσο της ίδιας της εγκληματικής οργάνωσης όσο και του πλαίσιου ασυλίας κάτω από το οποίο λειτουργούσε.
Ο Δημήτρης Κουρετζής, αστυνομικός της Αμέσου Δράσεως, κατέθεσε στις 4 Νοέμβρη, 25η ημέρα της δίκης. Ο μάρτυρας ανήκε στο πλήρωμα του πρώτου περιπολικού που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ελάχιστη ώρα μετά το μαχαίρωμα.
Ήταν εκείνος που, όπως είπε, βρήκε το μαχαίρι και έκανε τη σύλληψη του Ρουπακιά. Σε εκείνον πρώτη φορά παραδέχτηκε ο Ρουπακιάς τη δολοφονία και την πολιτική του ένταξη λέγοντάς του “Εγώ το έκανα, μην το πείτε πουθενά, μη με πειράξετε, είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής”.
Ο αστυνομικός, συνοδός στο περιπολικό εκείνο το βράδυ, περιέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα από τότε που πήραν με το συνάδελφό του Ν.Μ. το σήμα, στις 00.03, για “συμπλοκή ατόμων στην Τσαλδάρη” μέχρι τη στιγμή που παρέδωσαν το Ρουπακιά και το φονικό όπλο στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου γυρίζοντας πίσω στο σημείο “για αναζητήσεις”. Επί της ουσίας, η μαρτυρία του ξεκινά από τη στιγμή που ο Ρουπακιάς έχει μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα και έχει μόλις μπει ξανά μέσα στο, ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας, αυτοκίνητό του το οποίο είναι “με αναμμένα φώτα και μηχανή”.
Όπως προέκυψε από την κατάθεση του μάρτυρα, μέχρι τη στιγμή που βλέπουν ένα άτομο στη θέση του οδηγού και τοποθετούν το περιπολικό “σε σχήμα Τ μπροστά στο αμάξι για να μην μπορεί να φύγει”, κανείς και τίποτα δεν μπλοκάρει το αυτοκίνητο από πουθενά. Όσο για τις ομάδες ΔΙΑΣ, αυτές, είπε σε αρκετές σχετικές ερωτήσεις, βρίσκονται μακριά, “εμποδίζουν τον όχλο που είναι συγκεντρωμένος τριγύρω να προσεγγίσει”. Αυτός που του υποδεικνύει το δράστη, είναι ένας από την παρέα του αιμόφυρτου Φύσσα.
“Ήταν νηφάλιος”
Κρίσιμη ήταν η επισήμανση του μάρτυρα, περιγράφοντας τη σύλληψη, ότι ο Ρουπακιάς ήταν ήρεμος, “νηφάλιος” όπως είπε συγκεκριμένα, και κάπνιζε, παραμένοντας απαθής. Όχι τυχαία γύρω από αυτή την εικόνα έγιναν αργότερα πολλές ερωτήσεις τόσο από την πολιτική αγωγή όσο -κυρίως- από την υπεράσπιση καθώς ακύρωνε με μια λέξη ολόκληρη την γραμμή της ότι ο Ρουπακιάς αμύνθηκε σε επίθεση από την παρέα του Φύσσα. “Εχω δει άνθρωπο παγωμένο, σε κατάσταση σοκ, να μην μπορεί να μιλήσει”, επέμεινε ο μάρτυρας απαντώντας στο συνήγορο του Ρουπακιά, “Εκείνος κάπνιζε και έδινε την εικόνα του αδιάφορου ακόμα και με τον τρόπο που μου μίλησε. Δεν αντιδρούσε ενώ ένα παιδί δίπλα του ήταν αιμόφυρτο”.
Αποκαλυπτική ήταν και η περιγραφή της ομολογίας του Ρουπακιά, δείχνοντας την αίσθηση ασυλίας που είχαν οι χρυσαυγίτες. “Τον οδηγώ στο περιπολικό, στο πίσω κάθισμα, κάθομαι δίπλα του. Φεύγουμε για το τμήμα γύρω στις δώδεκα και τέταρτο. Τον ρωτάω τι έχει γίνει και μου λέει δε ξέρω. Τον παροτρύνω ξανά αναφέροντας ότι θα βρούμε αποτυπώματα, στοιχεία κλπ. Τότε μου λέει: Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα, είμαι δικός σας. Φοβήθηκα μήπως είναι συνάδελφος. Τον ρωτάω τι εννοεί. Μου απαντά είμαι της Χρυσής Αυγής”.
Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, ο αστυνομικός αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα ο ίδιος και η οικογένειά του δέχονται απειλές για τις οποίες έχει ενόρκως καταθέσει στην υπηρεσία του. Συγκεκριμένα είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του έχουν δεχτεί ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ στις 22 Οκτώβρη, στην ακριβώς προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, του χάραξαν το αυτοκίνητο. Όπως είπε το συνδέει με το γεγονός της δημοσιοποίησης των στοιχείων των μαρτύρων κατηγορίας καθώς δεν εμπλέκεται με κάποια άλλη μεγάλη υπόθεση. Στο τέλος ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου ώστε να μην ελλοχεύει κίνδυνος για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Σχολιάζοντας στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 6/11 την κατάθεση του Κουρετζή, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής τόνισαν όλα τα στοιχεία που προσέθεσε η μαρτυρία του.
“Από όλες πλέον τις καταθέσεις προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή είναι παρούσα και ενεργή στο σημείο”, είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης.
“Ο δράστης δηλώνει πού ανήκει, την πολιτική του ένταξη, ελάχιστά λεπτά μετά. Πρόκειται για ομολογία του οργανωμένου χαρακτήρα της επίθεσης, για ανάληψη της πολιτικής και της ποινικής ευθύνης. Η δήλωση είμαι δικός σας είναι επίσης σημαντικό στοιχείο γιατί αποδεικνύει τις προνομιακές σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τους κρατικούς μηχανισμούς, την αίσθηση ασυλίας που είχε η οργάνωση ότι είναι δυνατό το ακαταδίωκτο. Επίσης ο μάρτυρας επιβεβαιώνει τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε αλλοδαπούς”.
“Ο μάρτυρας δεν καλείται να καταθέσει το ίδιο βράδυ αλλά οκτώ μήνες μετά”, συμπλήρωσε ο Κώστας Παπαδάκης αναφερόμενος στο ότι η πρώτη κατάθεση του αστυνομικού γίνεται το Μάη του 2014, “Ο δράστης κινείται ελεύθερα μετά το μαχαίρωμα, δεν είναι ούτε υπό επιτήρηση ούτε υπό σύλληψη. Οι ΔΙΑΣ είναι σε απόσταση πολλών μέτρων. Ο εντοπισμός του δράστη γίνεται από φίλο του Φύσσα. Έχουμε την ομολογία της πράξης αλλά και την δήλωση είμαι δικός σας, διάλογος που αποσιωπάται για πολλούς μήνες. Όπως και η πρόσφατη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από το Μιχαλολιάκο, έξω έχει βουίξει ο τόπος, αλλά το μόνο που δεν έχει απασχολήσει είναι το δικαστήριο”.
“Αυτό να το πείτε στο τέλος, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στα αναγνωστέα, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη”, απάντησε στο τελευταίο αυτό σχόλιο η πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ λίγο μετά ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο όταν είπε
“Να μην ανησυχούν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, θα προσφέρουμε εμείς στο δικαστήριο το σύνολο της συνέντευξης”.
Η υπεράσπιση δεν τόλμησε να αντικρούσει κανένα από τα επίμαχα σημεία της κατάθεσης του μάρτυρα, περιορίζοντας το σχολιασμό της σε δηλώσεις του τύπου “ουδέν προσέφερε ο μάρτυρας” ή περί “υπερβολικών περιγραφών” από τον αστυνομικό που “έζησε κάπως κινηματογραφικά την πρώτη του σύλληψη”(!).
«Οι δημοσιογράφοι θα μας καταστρέψουν»
Η Αναστασία Δαμίγου, έμπορος, κατέθεσε στις 6 Νοέμβρη, 26η ημέρα της δίκης. Η μάρτυρας διατηρεί 17 χρόνια κατάστημα καλλυντικών στην Παναγή Τσαλδάρη, λίγα μόνο βήματα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Το κατάστημα ήταν κλειστό την ώρα της δολοφονίας ενώ η ίδια ενημερώθηκε γι’ αυτήν το επόμενο πρωί όταν πήγε στη δουλειά.
Η κατάθεσή της, που κινήθηκε γύρω από τις κάμερες ασφαλείας που διαθέτει το κατάστημα και τί αυτές κατέγραψαν το επίμαχο βράδυ, δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά για την έρευνα της αστυνομίας την επόμενη μέρα της δολοφονίας. Όπως είπε, η αστυνομία δεν επισκέφτηκε το μαγαζί της παρά μία βδομάδα με δέκα μέρες αργότερα, ενώ δεν κατάσχεσε τις κάμερες, ούτε καν είδε, παρά τις δικές της παροτρύνσεις, το υλικό που είχαν τραβήξει. Αντίθετα, οι δύο αστυνομικοί -ένας με πολιτικά και ένας ένστολος- που την επισκέφτηκαν, περιορίστηκαν να την ρωτούν για έναν δημοσιογράφο του Alpha, που την επόμενη της δολοφονίας, όπως είχε περιγράψει η ίδια νωρίτερα, είχε μπει στο μαγαζί της και είχε ζητήσει να δει τα βίντεο από τις κάμερες. Ήταν τσατισμένος και έβριζε τους δημοσιογράφους “ότι αυτοί θα μας καταστρέψουν”, είπε για τον έναν αστυνομικό.
“Επί μία εβδομάδα ούτε ένας αστυνομικός, δεν πήγε σε αυτό το μαγαζί να δει τις κάμερες”, σχολίασε ο Ανδρέας Τζέλλης, συνήγορος πολιτικής αγωγής, κάνοντας επίσης λόγο για το περιβάλλον ασυλίας στο οποίο λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή. Ενώ και ο Τάκης Ζώτος, επίσης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, μίλησε για την ελλειπή έρευνα της αστυνομίας ζητώντας από το δικαστήριο να αναζητηθεί το βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού.
Συμπληρωματικά ο Κώστας Παπαδάκης επισήμανε ότι “είδαμε κατά την εξέταση του προηγούμενου μάρτυρα αστυνομικού την ολιγωρία της αστυνομίας την ημέρα του φόνου και τώρα βλέπουμε την ολιγωρία της την επόμενη ημέρα... Αν ήταν ληστεία τράπεζας, αμέσως θα είχαν κατασχεθεί οι κάμερες. Εδώ η Αστυνομία απουσιάζει πλήρως. Θυμίζει την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην οποία δεν έγινε έρευνα για τον δράστη”.