Διεθνή
Η συζήτηση ανάβει και στην Κύπρο

Από αριστερά: Δήμητρα Κυρίλλου, Γιάννης Ξύδης, και όρθιος δεξιά ο Ντίνος Αγιομαμίτης

Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα στη Λευκωσία με αφορμή δυο πολιτικές εκδηλώσεις που εκφράζουν κεντρικά ζητήματα της περιόδου που διανύουμε.
 
Στις 8 Ιουλίου, η Πρωτοβουλία ενάντια στη φασιστική απειλή Κύπρου οργάνωσε την πρώτη εκδήλωση, με θέμα την Ισλαμοφοβία. Η Πρωτοβουλία ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο με στόχο το χτίσιμο μιας αντιφασιστικής οργάνωσης στην Κύπρο. Το ζήτημα της ισλαμοφοβίας είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο, όχι μόνο στον απόηχο της επίθεσης στο Charlie Hebdo τον περασμένο Γενάρη. Οι πολιτικές μάχες του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους τα αντι-ισλαμιστικά κηρύγματα του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ανίερες γεωπολιτικές της συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο του Σίσι, με βάση τον κίνδυνο του Ισλαμισμού και τη διεθνή τρομοκρατία. 
 
Αυτά τα ζητήματα, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή άνοιξαν στη συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν ακτιβιστές της Πρωτοβουλίας και μέλη από την ευρύτερη αριστερά, τον αναρχικό χώρο, καθώς και ένας ακτιβιστής από τη Συρία, που κατάθεσε πλούσια εμπειρία για τις πηγές του πολιτικού ισλάμ και τους κοινωνικους αγώνες ενάντια στο καθεστώς των Άσαντ.  
 
Την επόμενη μέρα συμμετείχα στη συζήτηση που οργάνωσε η Εργατική Δημοκρατία με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μαζί με τον Γιάννη Ξύδη από το ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου και τον Ντίνο Αγιομαμίτη από την Εργατική Δημοκρατία. Από τη μεριά μου στάθηκα στις εικόνες από τη μάχη του ΟΧΙ και την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με έμφαση τους εργατικούς και μαζικούς χώρους, τη στροφή του κόσμου αριστερά αλλά και τα πολιτικά καθήκοντα για ρήξη με όλα τα μνημόνια κόντρα στους διαφαινόμενους συμβιβασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο σύντροφος από το ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχεται από το Αριστερό Ρεύμα αναφέρθηκε στις διαφορετικές γραμμές και απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας γραμμής ρήξης με τα μνημόνια και το ευρώ. Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της Εργατικής Δημοκρατίας, της δικοινοτικής συνεργασίας ΔΡΑΣΥ-ΕΥΛΕΜ και ανένταχτοι. 
 
Σκωτσέζικο ντους
 
Ασφαλώς το κέντρο ήταν η επόμενη μέρα, οι αντιφάσεις της ρεφορμιστικής πολιτικής, τα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής. Ένας ομιλητής  παρομοίασε (προφητικά ίσως) την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με Σκωτσέζικο ντους, ανοίγοντας το ερώτημα της πολιτικής ένταξης μέσα στα μαζικά κόμματα ή έξω από αυτά, σε σχέση με τον στόχο της παρέμβασης μέσα στην εργατική τάξη και την αποτελεσματικότητα. Οι αγωνιστές από το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολόγησαν υπέρ της δυνατότητας επηρεασμού ενός μαζικού κόμματος από μικρές μειοψηφίες μέσα σε αυτό, ενώ ο ομιλητής της Εργατικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα όρια του ρεφορμιστικού δρόμου.
 
Και οι δυο συζητήσεις αποκάλυψαν ότι υπάρχει και στην Κύπρο ακροατήριο που διψά για πολιτική συζήτηση στα «βαθειά νερά» και για αριστερή πολιτική παρέμβαση. Η ανάπτυξη σχημάτων που θα εκφράσουν και θα συγκροτήσουν αυτές τις αναζητήσεις δίνοντάς τους διέξοδο και όραμα είναι το ζητούμενο.
Δήμητρα Κυρίλλου