Διεθνή
Ερντογάν δολοφόνε παραιτήσου

Διαδήλωση αλληλεγγύης έγινε και στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 10/11 στην Άγκυρα είχε οργανωθεί μαζική διαδήλωση από συνδικάτα, αριστερά κόμματα και την κουρδική κοινότητα.
 
Χιλιάδες ήταν αυτοί που ταξίδεψαν με λεωφορεία από όλες τις γωνιές της Τουρκίας για να γεμίσουν τους δρόμους της τουρκικής πρωτεύουσας με το πάθος τους για ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εξαπολύσει εναντίον των Κούρδων.
 
Ενώ η συγκέντρωση βρισκόταν σε εξέλιξη εξερράγησαν δύο βόμβες, η μια εντός της προσυγκέντρωσης του αριστερού κόμματος HDP, η αλλη στην πρόσυγκέντρωση των συνδικάτων, σκορπίζοντας τον θάνατο. Η τελευταία ανακοίνωση του HDP μιλάει για 128 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε περισσότερους από 500, με σχεδόν 50 να βρίσκονται στην εντατική.
 
Η κυβέρνηση του Ερντογάν άμεσα κατηγόρησε σαν δράστες του χτυπήματος το Ισλαμικό Κράτος και προχώρησε στην κλιμάκωση της βίας και του αυταρχισμού εναντίον της αριστεράς και των Κούρδων που μαίνεται ήδη από το καλοκαίρι.
 
Ο Γιουσούφ Οζντερίμ, από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν βρέθηκε στου Ρουφ την Κυριακή, στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού, πήρε το λόγο και απευθυνόμενος στο ακροατήριο με εμφανή συγκίνηση είπε:
 
«Χτες έγινε βομβιστική επίθεση από το τουρκικό κράτος σε διαδήλωση για την ειρήνη στην Άγκυρα. Έχουν γίνει και στο παρελθόν ανάλογες επιθέσεις, αλλά ποτέ στο παρελθόν τόσο αιματηρές, μοιάζει σαν να έχει ξεκινήσει οι τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» συνέχισε ανακοινώνοντας το κάλεσμα για την διαδήλωση της Δευτέρας στην Αθήνα και κατέληξε «Ζήτω η φιλία των λαών, ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη, κάτω ο φασισμός και ο ρατσισμός».
 
Ο Αττίλα Ντιρίμ, σύντροφος από το DSiP (αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ), που ήρθε στην Αθήνα από την Άγκυρα για την ίδια διοργάνωση δήλωσε στην ΕΑ «Πριν από έξι μήνες είχαμε εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν ήλπιζε να αναδειχθεί μέσα από τις εκλογές αυτές σε “υπερπρόεδρο”. Για να το πετύχει αυτό θα έπρεπε το κόμμα του, το AKP, να εξασφαλίσει 400 έδρες στη νέα Βουλή.  Απέτυχε γιατί το HDP πήρε 13% και το AKP έμεινε πολύ πίσω από τον στόχο του των 400 βουλευτών, πράγμα που στερεί στον Ερντογάν τη δυνατότητα να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας. Τρεις μέρες αργότερα η κυβέρνηση άρχισε να βομβαρδίζει τους Κούρδους. Ο στόχος του ήταν να διαλύσει το HDP. Αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η χθεσινή επίθεση στην Άγκυρα πιστεύω ότι εντάσσεται σε αυτό τον πόλεμο. 
 
Ποιος πυροδότησε τις βόμβες, αυτό δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε, όμως, ποιοι ωφελούνται από αυτή την επίθεση. Ωφελείται ο Ερντογάν. Ωφελείται το σκληροπυρηνικό τμήμα του κόμματός του, του AKP που επεδίωκε πάντα τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Κούρδους. Αυτοί είναι κατά πάσα πιθανότητα και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη χθεσινή σφαγή».
 
Το χτύπημα αντί να κάμψει το ηθικό του κινήματος στην Τουρκία προκάλεσε τη μαζική οργή του κόσμου ενάντια στην κυβέρνηση με εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στην Ιστανμπούλ και άλλες πόλεις. Κύμα διαδηλώσεων συμπαράστασης σηκώθηκε και σε χώρες σε όλον τον κόσμο. Μαζικές και με πολύ παλμό ήταν οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο (όπου πολιορκήθηκαν και τα γραφεία του BBC εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο καλύφθηκε το γεγονός) ενώ στη Γερμανία, που η τουρκική και κουρδική κοινότητα είναι μαζική, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε 33 σημεία!
 

Η Αθήνα τιμάει τους νεκρούς της Άγκυρας

Μεγάλη διαδήλωση έγινε και την Δευτέρα 12/10 στο κέντρο της Αθήνας. Το κάλεσμα είχε βγει μόλις την προηγούμενη μέρα και η κινητοποίηση οργανώθηκε με αστραπιαία αντανακλαστικά από όλες τις δυνάμεις της αριστεράς. Η συγκέντρωση ήταν καλεσμένη στις 6:30μμ στο Σύνταγμα ενώ λίγα μόνο λεπτά μετά τις 7 το πλήθος αριθμούσε χιλιάδες και είχε ξεκινήσει να βαδίζει με οργή προς την τουρκική πρεσβεία. 
 
Τον τόνο τον έδιναν μαζικά οι Κούρδοι στην κεφαλή της πορείας που με σημαίες του HDP στα χέρια φώναζαν «Ερντογάν δολοφόνε». Εκεί συναντήσαμε και την Ζάνα, από το Κουρδιστάν που διαδήλωνε με μια σημαία του HDP στο χέρι: «Ήρθα από το Κουρδιστάν πριν 12 χρόνια, ήμουν μόλις 9 χρονών όταν αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Όταν έμαθα για την έκρηξη ήμουν στη δουλειά, και για αρκετή ώρα δεν μπορούσα καν να μιλήσω ή να κινηθώ από το σοκ. Δολοφονούν τον κουρδικό λαό και όσους παλεύουν για ειρήνη κάθε μέρα, πρέπει να σταματήσει αυτό. Δεν φοβόμαστε πια, ο Ερντογάν είναι αυτός που φοβάται και για αυτό έγιναν και οι εκρήξεις. Είμαστε άνθρωποι με μεγάλη δύναμη στην καρδία και τεράστια θέληση για ειρήνη. Η ειρήνη θα νικήσει».
 
Η πορεία έφτασε μέχρι την αρχή της οδού Ρηγίλλης όπου κλούβες της αστυνομίας έφραξαν το δρόμο στην πορεία ώστε να μην φτάσει στην πρεσβεία της Τουρκίας. Σε εκείνο το σημείο τον λόγο πήρε από την ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωσταντίνου από την ντουντούκα: «Αυτό το χτύπημα που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τις συμμορίες του ενάντια στα αδέρφια μας που διαδήλωναν για την ειρήνη. Αυτοί που δολοφονήθηκαν εκεί είναι σύμβολα του παγκόσμιου αγώνα για Ειρήνη – Δημοκρατία – Ελευθερία, καμία θυσία δεν πάει χαμένη. Το ποτάμι του αγώνα θα νικήσει, δεν θα το σταματήσει ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο στρατός, ούτε οι φασίστες, ούτε οι ιμπεριαλιστές. Καλούμε την κυβέρνηση του Τσίπρα να σταματήσει να απλώνει το χέρι στο δολοφόνο Ερντογάν και να συνεργάζεται μαζί του για το κλείσιμο των συνόρων. Ενωμένο το κίνημα σε Ελλάδα Τουρκία και Κουρδιστάν μπορεί να τσακίσει τον Ιμπεριαλισμό και να ανοίξει μια άλλη προοπτική».
 
Με πανό συμμετείχαν κουρδικά και τούρκικα κόμματα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Λαϊκή Αντίσταση, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ, η ΑΚ, η Ροσινάντε, η νΚΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συνθήματα ήταν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, κατά του ιμπεριαλισμού και του πολέμου αλλά και υπέρ των προσφύγων και του ανοίγματος των συνόρων. Η σύνδεση ανάμεσα στον πόλεμο και την προσφυγιά είναι έτσι και αλλιώς προφανής και στον τελευταίο πλέον. 
 
Αν επιλέγαμε να τονίσουμε δύο μόνο σημεία από το συγκεκριμένο συλλαλητήριο αυτά θα ήταν η αποφασιστικότητα των Κούρδων και Τούρκων συντρόφων, που ατσαλωμένοι επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα αλλά και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του κόσμου της αριστεράς στην Ελλάδα, που αντιμετώπισε τους νεκρούς της Άγκυρας σαν δικούς μας νεκρούς, δικούς μας ήρωες.  Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.