Διεθνή
Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση: Τα χέρια του Ερντογάν είναι βαμμένα με αίμα

Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί και πολλαπλάσιοι οι τραυματίες μετά την βομβιστική επίθεση σε συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα. Στέλνουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες, τους φίλους και τους συντρόφους όσων σκοτώθηκαν. Συμπαραστεκόμαστε σε όσους απαιτούν δικαιοσύνη.
 
Η συγκέντρωση είχε καλεστεί από συνδικάτα, ήταν άοπλη και ειρηνική. Ζητούσε να τερματιστεί ο πόλεμος που διεξάγει το τούρκικο κράτος εναντίον του κουρδικού λαού. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Ιούλιο αμέσως μετά τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας από την πλευρά του Ερντογάν.
 
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και πολλοί από τις κοινότητες των Κούρδων και των Αλεβιτών, μαζί με οργανώσεις της αριστεράς, ανάμεσα τους και το DSiP, που αποτελεί αδελφό κόμμα της Τάσης μας. Ένας σύντροφος του DSiP τραυματίστηκε από την έκρηξη.
 
Επιτέθηκαν
 
Η τουρκική αστυνομία όχι απλά απέτυχε να προστατέψει την διαδήλωση αλλά όταν τελικά έκανε την εμφάνιση της στον τόπο της έκρηξης επιτέθηκαν με δακρυγόνα και σε όσους βοηθούσαν τους τραυματίες. 
 
Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι οι βόμβες εξερράγησαν στο σημείο ακριβώς που συγκεντρώνονταν τα μέλη του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού). Το HDP έχει συσπειρώσει κομμάτια της αριστεράς με το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Τον περασμένο Ιούνιο κατάφερε σε μια ιστορική στιγμή να σπάσει το φράγμα του 10% και να μπει στο τουρκικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 80 έδρες. Για αυτόν το λόγο έχει γίνει στόχος της οργής του κυβερνώντος AKP (Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης).
 
Στους μήνες πριν τις εκλογές του Ιουνίου συγκεντρώσεις και γραφεία του HDP έγιναν στόχος επιθέσεων 200 φορές, συμπεριλαμβανομένης και μιας βομβιστικής επίθεσης σε προεκλογική συγκέντρωση που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους. Η τουρκική αστυνομία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ούτε για να ανακόψει το κύμα βίας ούτε για να συλλάβει τους ενόχους.
 
Έκτοτε ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει την καταπίεση και την τρομοκρατία που περιβάλει το HDP. Σε μια ομιλία του τον Αύγουστο αποκήρυξε το HDP ως «τρομοκρατική οργάνωση» και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να του «δώσει ένα μάθημα». Τέτοιου είδους γλώσσα χρησιμοποιούν και διάφορες οργανώσεις στον περίγυρο του AKP (το κόμμα του Ερντογάν) , όπως επίσης και αυτές που συνδέονται με το ακροδεξιό MHP (Εθνικιστικό Κόμμα). 
 
Το τουρκικό κράτος παράλληλα με τον πόλεμο ενάντια το PKK (Κόμμα των Εργατών του Κουρδιστάν) δολοφονεί και Κούρδους άμαχους. Το Σεπτέμβρη η αστυνομία πολιόρκησε την πόλη Τσιζρέ στα συριακά σύνορα. Πάνω από 20 είχαν σκοτωθεί τότε, ανάμεσα τους και παιδιά. 
 
Δεν είναι παράλογο που τα πλήθη στην Άγκυρα και σε πόλεις όλης της Ευρώπης, στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης, φώναξαν «Ερντογάν – δολοφόνε». Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: τα χέρια του Ερντογάν είναι βαμμένα στο αίμα.
 
Ενεργά στον πόλεμο
 
Οι ηγέτες της Δύσης συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων και της τούρκικης αριστεράς. Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, του οποίου ο γενικός γραμματέας αναπαράγει την προπαγάνδα της τούρκικης κυβέρνησης, περιγράφοντας την επίθεση σαν «τρομοκρατικό χτύπημα».
 
Η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ διώκουν το PKK, το οποίο παραμένει οργάνωση εκτός νόμου. Βρίσκονται στο πλευρό της Τουρκίας όσο αυτή σφάζει τους Κούρδους που παλεύουν για την ελευθερία τους.
 
Το HDP δηλώνει αποφασισμένο θα συνεχίσει τον αγώνα. Έχουν προκηρυχθεί διήμερες απεργίες από τα συνδικάτα που είχαν βοηθήσει στην διοργάνωση της διαδήλωσης. Το θάρρος που επιδεικνύει το κίνημα μπροστά στην τρομοκρατία και τη βία που έχει υποστεί αποτελεί πηγή έμπνευσης για την αριστερά σε όλο τον κόσμο. Στηρίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται διεθνώς.
 
• Αλληλεγγύη με το HDP, στηρίζουμε τις απεργίες
• Νίκη στον αγώνα του κουρδικού λαού
• Όχι στις διώξεις του τουρκικού κράτους
• Κάτω η κυβέρνηση του Ερντογάν
• Λευτεριά στον Οτσαλάν
 
Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης
12 Οκτωβρίου 2015