Διεθνή
Αλληλεγγύη στα συνδικάτα της Νότιας Κορέας

Σταματήστε την καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος στη Νότια Κορέα.
 
Στις 14 Νοεμβρίου 2015, σχεδόν 100.000 χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδικαλιστές, βγήκαν στους δρόμους μετά από κάλεσμα της Κορεάτικης Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (KCTU) για πανεθνική μέρα δράσης. Αιχμή της κινητοποίησης ήταν η εναντίωση στην εργατική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης υπό την Παρκ Γκέουν-χε, η οποία περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και απελευθέρωση απολύσεων. Πολλοί από όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση ήταν εξοργισμένοι από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στα σχολεία νέα βιβλία κορεάτικης ιστορίας που έχει γράψει η ίδια. 
 
Παρά το ότι τα κίνητρα της κινητοποίησης ήταν δίκαια και δημοκρατικά, η κυβέρνηση απάντησε με ωμή αστυνομική βία. Περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, πάνω από 180.000 λίτρα νερού εκτοξεύτηκαν σε μια μόνο μέρα. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους και ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Ξεδιάντροπα, η κυβέρνηση κατηγορεί το KCTU και άλλες οργανώσεις που οργάνωσαν την κινητοποίηση για τη βία και απαιτεί από τις ηγεσίες τους να παρουσιαστούν στις αρχές. 
 
Ο πρόεδρος του KCTU Χαν Σαν-γκιούιν είναι πλέον καταζητούμενος και κατέφυγε για προστασία σε έναν ιστορικό βουδιστικό ναό. Στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση έκανε επιδρομή στα κεντρικά γραφεία του KCTU και άλλων επτά συνεργαζόμενων συνδικάτων. Πάνω από 2.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. Σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, στις 23/11 η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στο παράρτημα του Συνδικάτου των Δημοσίων Υπαλλήλων (KGEU) που βρίσκεται στη συνοικία Μάπο.
 
Τα τελευταία τρία χρόνια η πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χε επιτίθεται στο KGEU, καθώς και στο συνδικάτο των εκπαιδευτικών KTU και έχει ακυρώσει τη νομική τους υπόσταση ως συνδικάτα. Η επίθεση σε αυτά τα δύο συνδικάτα είναι η αιχμή του δόρατος για ευρύτερη επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα. 
 
Η τελευταία επίθεση ενάντια στο KGEU ήταν το βίαιο κλείσιμο των παραρτημάτων που διέθετε εντός κυβερνητικών κτιρίων. Το παράρτημα στη συνοικία Μάπο ήταν το πιο μαχητικό και κατάφερε να μπλοκάρει το κλείσιμό του με συνεχιζόμενη κατάληψη δύο εβδομάδων. Καθώς ήταν το μόνο γραφείο του KGEU που είχε μείνει ανοιχτό, αυτό και ο ηγέτης του -Παρκ Τσιον-σιοκ- λειτουργούσαν ως φάρος αντίστασης για τους συνδικαλιστές. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανεχτεί τόση μαχητικότητα και έσυρε με τη βία τους συνδικαλιστές έξω ώστε να το κλείσει.  
 
Καταδικάζουμε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ως αναίτια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργατών στη Νότια Κορέα. Απαιτούμε τα εξής από την κυβέρνηση της Παρκ Γκέουν-χε:
 
Να αποσύρει άμεσα το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Κορεάτικης Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (KCTU) Χαν Σαν-γκιούιν.
 
Να σταματήσει την καταστολή του KCTU και των υπαγόμενων σε αυτό σωματείων.
 
Την επαναφορά της νομικής υπόστασης του Σωματείου των Δημοσίων Υπαλλήλων (KGEU) και των Σωματείου Κορεατών Δασκάλων και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (KTU).
 
Την επαναλειτουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στη συνοικία Μάπο και την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του που με την βία κατασχέθηκαν.
 
Για υπογραφές επικοινωνήστε με email στο:  mail@workerssolidarity.org