Διεθνή
Αντιπολεμικά συλλαλητήρια

Bαρκελώνη

Μαζική διαδήλωση έγινε και στη Βαρκελώνη στις 28/11 όπου 3.500 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν «ενάντια στον πόλεμο, την ξενοφοβία και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δεδομένου ότι η διαδήλωση οργανώθηκε μέσα σε λίγες μέρες η συμμετοχή ήταν εξαιρετική, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις του ισπανικού κράτους, κυρίως στη Μαδρίτη.
 
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα σαν κίνημα είναι να μπορέσουμε να επιδείξουμε τα ίδια και καλύτερα αντανακλαστικά σε περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθήσει να στείλει στρατεύματα. Προς το παρόν δεν θα το κάνουν γιατί στις 20/12 έχουμε βουλευτικές εκλογές, και φοβούνται ότι θα τους μαυρίσει το αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο το 2003 ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στο ισπανικό κράτος. 
Ντέιβιντ Καρβάλα,
βετεράνος ακτιβιστής του καταλανικού αντιπολεμικού κινήματος
και συντονιστής της αντιρατσιστικής κίνησης UCFR
 

Βρετανία

Διαδηλώσεις «Έκτακτης Ανάγκης» οργανώθηκαν σε Αγγλία και Σκωτία ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης Κάμερον να κλιμακώσει τη στρατιωτική της δράση στη Συρία.
 
Περισσότεροι από 5.000 ανταποκρίθηκαν το Σάββατο 28/11 στο άμεσο κάλεσμα και περικύκλωσαν την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου, με συνθήματα ενάντια στον βομβαρδισμό της Συρίας, την ισλαμοφοβία και υπέρ των προσφύγων.
 
Σε πρόσφατο γκάλοπ, το 59% των Βρετανών απάντησε ότι δεν στηρίζει τον πόλεμο στη Συρία. Τη Δευτέρα 30/11 αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Γλασκόβη. Τα άμεσα αντανακλαστικά του αντιπολεμικού κινήματος σε συνδυασμό με την πικρή εμπειρία του βρετανικού ιμπεριαλισμού με την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και με την αποτυχημένη απόπειρα του ίδιου πρωθυπουργού το 2013 να κερδίσει την ψηφοφορία δυσκολεύουν τα πράγματα για την συντηρητική κυβέρνηση.
 
Η ψηφοφορία στο αγγλικό κοινοβούλιο θα γίνει την Τετάρτη 2/12. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται να έχει συσπειρώσει την συντηρητική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ψηφίσει. Στο μεταξύ στο Εργατικό Κόμμα έχει ξεσπάσει κρίση για το θέμα. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη πάρει θέση κατά του πολέμου ευθυγραμμιζόμενος με την πλειοψηφία των μελών του κόμματος (σε σχετικό γκάλοπ το 75% αντιτίθεται στον πόλεμο) αλλά απείχε από τις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις. Μετά από δεξιά ανταρσία διάφορων Μπλερικών στελεχών του Εργατικού Κόμματος αναγκάστηκε να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
 
Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη τυπωνόταν χιλιάδες συγκεντρώνονταν έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο σε ακόμα μια διαδήλωση «έκτακτης ανάγκης», η οποία βαδίζει προς τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού και Εργατικού Κόμματος.