Εργατικό κίνημα
Λιπάσματα Καβάλας: Συνεχίζουν την απεργία διαρκείας

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Καβάλας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 9πμ. Εκείνη την ημέρα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα για τις 13 πρώτες απολύσεις και διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.
 
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας με την στήριξη και την κάλυψη της ΟΕΧΒΕ (Ομοσπονδία Εργαζόμενων στη Χημική Βιομηχανία) ενάντια στις απολύσεις που έχουν φτάσει τις 109, ενώ διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 26 Ιούλη, αλλά κλιμακώθηκαν σε απεργία διαρκείας μετά την 1η Αυγούστου και τις 58 νέες απολύσεις που εκτόξευσαν τον αριθμό των απολυμένων. 
 
Η εργοδοσία Λαυρεντιάδη πατώντας πάνω σε νόμο του 1920 φροντίζει να κάνει μηνύσεις στους εργαζόμενους που απολύει (χωρίς καμιά πραγματική δικαιολογία), έτσι ώστε να μην πληρώνει τις αποζημιώσεις που απορρέουν από μια απόλυση. 
 
Οι εργαζόμενοι καθημερινά περιφρουρούν την απεργία τους παρά τις επιθέσεις από τη μεριά της Αστυνομίας, η οποία στηρίζει την βρώμικη εκστρατεία της εργοδοσίας να αξιοποιήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό (κατά κύριο λόγο εργαζόμενους που δεν είχαν σχέση με την εταιρία). 
 
Η ΟΕΧΒΕ σε ανακοίνωσή της για την απεργία αναφέρεται στον Λαυρεντιάδη και την προκλητική παρουσία της Αστυνομίας και αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση: «απευθύνονται στον εισαγγελέα κατηγορώντας την Ομοσπονδία και το Σωματείο για παράνομη και ανομιμοποίητη απεργία και να μας κατηγορούν συγχρόνως για το αυτονόητο δικαίωμά μας στην περιφρούρηση της απεργίας. Ποιος μιλάει για παρανομία;;; Ο μονίμως παραβατικός!
 
Ποιος μας κατηγορεί, μέσω της εταιρείας – φάντασμα που φέρεται ως ενοικιαστής της μητρικής εταιρείας; Αυτός που διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Αυτός που έστειλε εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ ο ίδιος γινόταν πλουσιότερος από θαλασσοδάνεια που αντί να πηγαίνουν στις επιχειρήσεις πήγαιναν στις τσέπες του; Η κυβέρνηση δεν τα γνωρίζει αυτά;».