Διεθνή
Ισπανία: Κρίση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Η παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία του PSOE, της ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας, άνοιξε τη μεγαλύτερη κρίση στην μεταπολιτευτική ιστορία του κόμματος. Αλλά δεν πρόκειται απλώς για μια κρίση. Το κόμμα έχει σπάσει στα δύο, βρίσκεται παραλυμένο χωρίς ηγεσία, δεν υπάρχει κανείς αυτή τη στιγμή που να έχει θετική πρόταση για τα επόμενα βήματα, και οι δύο πτέρυγες επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο με βρισιές και κραυγές. Η ΠΑΣΟΚοποίηση πλανιόταν για καιρό πάνω από τις συζητήσεις εντός και εκτός κόμματος, και τελικά το ταρακούνημα ήρθε ξαφνικά και πολύ γερά.

Το ισπανικό πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε αδιέξοδο από τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιούνη απλώς παρέτειναν το πρόβλημα. Ο Ραχόι συνεχίζει να είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός, η Δεξιά έχει τη σχετική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά οι συμμαχίες της δεν αθροίζουν απόλυτη πλειοψηφία. Η μόνη λύση προς τα δεξιά είναι με τη συμμετοχή ή την αποχή του PSOE. Το κόμμα του Σάντσεθ βρέθηκε εγκλωβισμένο. Έκανε καμπάνια κατά του Ραχόι και δεσμεύτηκε ότι δεν θα του δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Η πίεση που δέχτηκε από τα αριστερά του, με την εκτόξευση του Ποδέμος το Δεκέμβρη, τον ανάγκασε να δεσμευτεί πολλές φορές προσωπικά.

Όμως οι πιέσεις από την άλλη πλευρά άρχισαν να συσσωρεύονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε μεν τις κυρώσεις για τη μη τήρηση του προβλεπόμενου ελλείμματος, αλλά ξαναέβαλε την ισπανική οικονομία κάτω από το μικροσκόπιο και τον έλεγχο της Τρόικας. Το τεχνικό τμήμα του ΔΝΤ πηγαίνει στις 13 Οκτώβρη στη Μαδρίτη και το Ταμείο λέει πως δεν θα περιμένει πολύ ακόμη για μια πιο “επίσημη” επίσκεψη. Οι καπιταλιστές και τα ΜΜΕ παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι η έλλειψη κυβέρνησης καταστρέφει τη χώρα και κλείνει το δρόμο στις “επενδύσεις”. Ο γραμματέας του PSOE αναγορεύτηκε σε βασικό υπεύθυνο της ακυβερνησίας και άρχισαν οι εσωκομματικές γκρίνιες.

Εσωκομματικό πραξικόπημα

Ο Σάντσεθ σκεφτόταν να ανανεώσει την θητεία του ως γενικού γραμματέα πηγαίνοντας σε εκλογές από τη βάση του κόμματος. Η πτέρυγα που ήθελε πάση θυσία στήριξη στον Ραχόι, εκμεταλλεύτηκε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, για να προχωρήσει σε εσωκομματικό πραξικόπημα και έτσι να μπλοκάρει τις διαδικασίες. 17 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής παραιτήθηκαν και αρνούνταν στον Σάντσεθ οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Η εφημερίδα Ελ Παΐς οργάνωσε μια χυδαία επίθεση στον Σάντσεθ, αποκαλώντας τον ανόητο και ανίκανο, την ώρα που ο για 23 χρόνια ηγέτης του κόμματος, Φελίπε Γκονθάλεθ καλούσε ανοιχτά σε στήριξη του Ραχόι. Η πλειοψηφία των παραιτημένων μελών είναι του κλίματος Γκονθάλεθ.

Το PSOE είχε τον Δεκέμβρη του ‘15 το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του. Τον Ιούνη του ‘16 πήγε ακόμη χειρότερα. Στη Χώρα των Βάσκων την περασμένη Κυριακή κατέρρευσε, χάνοντας σχεδόν τις μισές ψήφους του 2012. Ο Σάντσεθ δεν προέρχεται από οποιαδήποτε “αριστερή πτέρυγα”. Οι ίδιοι οι βαρόνοι του κόμματος τον ανέδειξαν μόλις πριν από δύο χρόνια, ελπίζοντας ότι θα βάλουν τέλος στην απώλεια ψήφων με ένα φρέσκο πρόσωπο. Τώρα μέχρι τις 31 του Οκτώβρη η επιτροπή που έχει αναλάβει την ηγεσία του κόμματος πρέπει να αποφασίσει αν θα στηρίξει τον Ραχόι ή θα χρειαστούν νέες εκλογές στα μέσα Δεκέμβρη. Ήδη βουλευτές προσκείμενοι στον Σάντσεθ λένε ότι δεν θα υπακούσουν να δώσουν ανοχή στον Ραχόι. Παράλληλα πρέπει να ανοίξει διαδικασία για νέο ηγέτη. Ο Σάντσεθ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει. Η δεξιά πτέρυγα φαίνεται ότι θα στοιχηθεί πίσω από την Σουσάνα Ντίαθ, πρόεδρο της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας. Με την Ντίαθ στην ηγεσία του κόμματος, το ρήγμα που χωρίζει όλο και περισσότερο το PSOE από την παραδοσιακή του βάση στην οργανωμένη εργατική τάξη θα βαθύνει κι άλλο. Τον Ιούνη οι περισσότεροι έλεγαν ότι είχε μπει πλέον τέλος στην αριστερή στροφή. Τώρα το “είναι η ώρα της Αριστεράς” έχει επιστρέψει στη συζήτηση.