Διεθνή
Βέλγιο: Πανεργατική-σταθμός ενάντια στην επίθεση στις εργασιακές σχέσεις

Σε μια από τις πιο μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ετών συμμετείχαν περίπου 70.000 εργαζόμενοι/ες του Βελγίου την Πέμπτη 29/9. Η απεργία των τριών μεγάλων βελγικών συνδικάτων (FGTB, CGSLB, CRC) κινητοποίησε εργατικούς χώρους από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από όλες τις περιοχές της χώρας, ενάντια στον νέο εργατικό νόμο Πέετερς. Πρόκειται για την τρίτη ημέρα δράσης τέτοιου βεληνεκούς ενάντια στον νόμο που προτάθηκε στα τέλη Φλεβάρη.

Ο νόμος Πέετερς είναι μια αντίστοιχης κλίμακας επίθεση με το γαλλικό εργατικό νόμο Ελ-Χομρί, προωθεί την ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας και τη διευκόλυνση των απολύσεων. Η τετρακομματική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την αντίσταση του κινήματος, τόσο γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση που προσπαθεί να περάσει, όσο και για τη γενικότερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει από τότε που σχηματίστηκε. Πολλές φορές το βελγικό εργατικό κίνημα έχει συντονιστεί στις δράσεις με το γαλλικό.

Στη διαδήλωση βέβαια βρήκαν φωνή και οι αγώνες που ξεδιπλώνονται παράλληλα. Συμμετείχαν αποστολές μεταλλεργατών, μπλοκ εργαζόμενων σε εταιρίες που έχουν ανακοινώσει ή επιχειρήσει «αναδιαρθρώσεις» και μαζικές απολύσεις (Douwe Egberts, Axa, Makro, MS Mode), δάσκαλοι, το κίνημα των «Χωρίς χαρτιά», νέοι εργαζόμενοι. 

Σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργατών της Caterpillar, πολυεθνικής εταιρίας που κατασκευάζει βαρύ εξοπλισμό για οικοδομή και βιομηχανίες. Η εταιρία έχει αποφασίσει το κλείσιμο ενός εργοστασίου της στο Βέλγιο και τη συγχώνευσή του με ένα γαλλικό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει την απόλυση 2000 εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι και των δύο εργοστασίων έχουν προχωρήσει σε απεργίες από τις αρχές Σεπτέμβρη που ανακοινώθηκε η συγχώνευση. Επίσης στη διαδήλωση συμμετείχε το Δημόσιο της Αμβέρσας, που αντιστέκεται στην ανάληψη, από εταιρία σεκιούριτι, της «κοινωνικής εργασίας» που αφορά τους άστεγους.

Από την άνοιξη είχε προκηρυχθεί γενική απεργία στις 7 Οκτώβρη με αφορμή τα 2 χρόνια της τετρακομματικής κυβέρνησης. Τα συνδικάτα, με τη δικαιολογία ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τον προϋπολογισμό και «δεν μπορούν να τον αξιολογήσουν» μέχρι τη μέρα της απεργίας, την ανέστειλε. Ωστόσο η προετοιμασία της 29 Σεπτέμβρη, και η επιτυχία της, έβαλε την πίεση της βάσης και μια σειρά από κλάδους προκήρυξαν ξανά απεργία, με τη λίστα να μεγαλώνει. Είναι πιθανό η ημέρα δράσης 7/10 να μετατραπεί εκ νέου σε γενική απεργία, από τα κάτω αυτή τη φορά.