Διεθνή
Πολωνία: «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή»

Πάνω από είκοσι χιλιάδες διαδήλωσαν στη Βαρσοβία έξω από το κοινοβούλιο το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ενάντια στην ψήφιση ενός νομοσχέδιου που στοχεύει να περιορίσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση.

Δεκάδες χιλιάδες συμμετέχουν σήμερα Δευτέρα 3/10 στη «γυναικεία απεργία». Εργαζόμενοι που μπορούσαν να πάρουν μια μέρα άδεια από τη δουλειά ξεχείλισαν τους δρόμους και τις πλατείες σε όλη την Πολωνία, ενώ συμμετείχαν και χιλιάδες μαθητές. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι νέες γυναίκες ντυμένες τις περισσότερες φορές στα μαύρα – το χρώμα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στα συνθήματα που φωνάζονται είναι: «Θα σταματήσουμε τους φανατικούς», «Ντροπή, οι βουλευτές χτίζουν μια κόλαση για τις γυναίκες», «Η επανάσταση είναι γυναίκα». Τα εκατοντάδες πλακάτ που έφεραν οι διαδηλωτές έγραφαν «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «Φανατικοί άντε γαμηθείτε», «Τα κορίτσια θα ρίξουν την κυβέρνηση».

Τα συνδικάτα μέχρι τώρα ήταν διστακτικά, αλλά το συνδικάτο ΟRZZ κάλυψε τις σημερινές κινητοποιήσεις ενώ πρώτο την υποστήριξή του δήλωσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, αυτό των δασκάλων. Τα συνδικάτα δεν έχουν καλέσει επίσημη απεργία, αλλά καλούν στις διαδηλώσεις. Η επίσημη υποστήριξη των συνδικάτων στο κίνημα της ελεύθερης επιλογής είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό πρέπει να τη χτίσουμε.

Το καινούργιο αριστερό κόμμα Razem (Μαζί) έχει παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτό το κίνμα. Τον Σεπτέμβρη ξεκίνησε την καμπάνια «μαύρη διαμαρτυρία» με πικετοφορίες σε όλη τη χώρα. Το Razem δημιουργήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου στις οποίες πήρε 3,62% και 550.000 ψήφους. H «Eργατική Δημοκρατία» (η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Πολωνία) συνεργάζεται με το Razem σε μια σειρά από καμπάνιες. 

Μαζικές διαμαρτυρίες

Οι μαζικές διαμαρτυρίες αυτής της βδομάδας είναι αποτέλεσμα κινητοποιήσεων μηνών στην Πολωνία. Είναι το μεγαλύτερο κίνημα για το δικαίωμα στην έκτρωση που έχει υπάρξει την τελευταία εικοσαετία. 

Όταν πριν από έξι μήνες ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο που θα απαγορεύει όλες τις εκτρώσεις ακολούθησε κατακραυγή. Η Πολωνία μαζί με την Μάλτα και την Ιρλανδία έχει ήδη την πιο περιοριστική νομοθεσία για τις εκτρώσεις στην Ευρώπη. 

Αλλά το νομοσχέδιο που προτείνεται κάνει την έκτρωση παράνομη ακόμα και αν το έμβρυο έχει υποστεί καταστροφικές βλάβες, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή ακόμα και αν η ζωή της γυναίκας τίθεται σε κίνδυνο. Οι γυναίκες και οι γιατροί θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης.  

Παρόλο που το νομοσχέδιο προτάθηκε από «πολίτες» και όχι βουλευτές, το κυβερνόν κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» (PiS) το υποστήριξε αμέσως. Είναι το πρώτο κόμμα από το 1989 που κυβερνά με απόλυτη πλειοψηφία.

Το καθολικό συντηρητικό PiS είναι βαθιά δεξιό κόμμα. Οι πολιτικοί του αντιμετωπίζουν τους Πολωνούς φασίστες σαν «τίμιους πατριώτες» και κάνουν τα στραβά μάτια στις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις που τροφοδοτούν το φασιστικό κόμμα.

Τον Σεπτέμβριο μπλόκαρε ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο, το οποίο ζητούσε νομιμοποίηση της έκτρωσης στις 12 βδομάδες, από το να έρθει σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τον κόσμο γιατί το κυβερνόν κόμμα είχε δεσμευθεί ότι θα επιτρέπει σε όλα τα νομοσχέδια που προτείνουν οι πολίτες να συζητούνται κατά αυτόν τον τρόπο.   

Μια δημοσκόπηση πριν την κινητοποίηση του Σαββάτου έδειχνε ότι 15% του πληθυσμού θέλει να συμμετέχει στην καμπάνια, ένα 35% την υποστηρίζει και μόνο ένα 14% αντιτίθεται. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το κίνημα για ελεύθερη επιλογή κλιμακώνεται γρήγορα αλλάζοντας  τα μυαλά σε πλατύτερα στρώματα του πληθυσμού.

Άντυ Ζεμπρόφσκι