Διεθνή
Ντακότα: Νίκη για τους Σιού, Νίκη για όλους

Άσχημα τα νέα για τον Τραμπ καθώς πριν ακόμα ορκιστεί πρόεδρος, οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν λένε να κοπάσουν αλλά πετυχαίνουν και νίκες.

Tην  Κυριακή 4 Δεκεμβρίου με ανακοίνωσή του, το Σώμα Μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ο αγωγός πετρελαίου να περάσει κάτω από τον ποταμό Μιζούρι στη Ντακότα και ότι θα αναζητήσει άλλες οδούς.

Την απόφαση πανηγύρισαν με ενθουσιασμό χιλιάδες Αυτόχθονες Αμερικάνοι της φυλής Σιου του Standing Rock που μαζί με εκατοντάδες -τις τελευταίες βδομάδες χιλιάδες- ακτιβιστές έχουν κατασκηνώσει εδώ και μήνες στην περιοχή εμποδίζοντας τη διέλευση του αγωγού που απειλεί με μόλυνση το νερό και το περιβάλλον. 

Οι αρχές είχαν απειλήσει με στρατιωτικού τύπου επέμβαση προκειμένου να γίνει βίαιη εκκένωση της περιοχής. Η προθεσμία που είχαν δώσει στους διαδηλωτές έληγε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Όμως η τρομοκρατία δεν πέρασε. Αντίθετα, αντί να αδειάζει, η περιοχή άρχισε να γεμίζει από όλο και περισσότερους ακτιβιστές που κατέφθαναν για να συμπαρασταθούν και να εμποδίσουν την επέμβαση – ανάμεσά τους και χιλιάδες βετεράνοι του αμερικάνικου στρατού και του αντιπολεμικού κινήματος. 

Κάτω από αυτήν την πίεση η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε πίσω. Δικηγόροι του κινήματος τονίζουν, όμως, ότι η εταιρία Energy Transfer Partners, συμφερόντων της οποίας είναι ο αγωγός, μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση, ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου.

«Ήταν πολλοί αυτοί που δεν πίστευαν σε εμάς, τους 13χρονους και τους 15χρονους ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» δήλωσε η 13χρονη Αlice Brown Otter μέλος της φυλής των Σιου, που έτρεξε μέχρι την Ουάσιγκτον για να αναδείξει το πρόβλημα. «Μια μάχη κερδήθηκε, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Βρισκόμαστε στην αρχή κάτι εξαιρετικού» δήλωσε ο Danny Grassrope, επίσης μέλος της φυλής των Σιου.