Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Κλείστε τα “γραφεία” των νεοναζί

Χιλιάδες πολιόρκησαν τα γραφεία-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων το Σάββατο 8/4

Να μπει ξανά στη φυλακή ο Μιχαλολιάκος μαζί με όλους τους υπόδικους νεοναζί και να κλείσουν τα “γραφεία” της Χρυσής Αυγής στους Αμπελόκηπους και όπου υπάρχουν, απαίτησε δυναμικά το αντιφασιστικό κίνημα, το Σάββατο 8/4. Χιλιάδες διαδήλωσαν προς τα κεντρικά “γραφεία” της νεοναζιστικής συμμορίας στη Μεσογείων, σαν πρώτη απάντηση απέναντι στη δολοφονική επίθεση που έκαναν τα τάγματα εφόδου στο φοιτητή Αλέξη Λάζαρη στις 31/3.

Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση βγήκε το κάλεσμα για την αντιφασιστική διαδήλωση, το οποίο συνυπέγραψαν ο ίδιος ο Αλέξης Λάζαρης και η οικογένειά του, αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές οργανώσεις, καθώς και μια σειρά συλλογικότητες και σωματεία της περιοχής. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των διοργανωτών που την αποτελούσαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ο Γαβριήλ Κασιμάτης, γ.γ της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός και ο Γιώργος Φιλιππάκης, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ, επισκέφθηκε τον υπουργό Προ.Πο, Ν. Τόσκα για να δηλώσουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των διαδηλωτών να βαδίσουν μέχρι τα “γραφεία”-ορμητήρια της επίθεσης. Μάλιστα η ΠΟΣΠΕΡΤ δήλωσε ότι θα γίνει μικροφωνική στο χώρο της ΕΡΤ (βρίσκεται απέναντι από τα “γραφεία”).

Ο υπουργός είπε ότι θα απαντήσει σύντομα. Πράγματι, την επόμενη ημέρα που γινόταν η διαδήλωση, η απάντηση που έδωσε στις αντιφασίστριες και τους αντιφασίστες το Υπουργείο Προ.Πο στήνοντας κλούβες στη Μεσογείων και διμοιρίες ΜΑΤ στις κοντινές κάθετες οδούς ήταν ότι όχι μόνο ανέχεται να υπάρχουν ορμητήρια εγκλημάτων, αλλά τα προστατεύει!

Οι διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας και είχαν βαδίσει τη Μεσογείων, εμποδίστηκαν από τις κλούβες στα 400 μέτρα από τα “γραφεία”. Εκεί παρέμειναν για κάποια ώρα φωνάζοντας αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα και καταγγέλλοντας από τις ντουντούκες την απόφαση του υπουργείου και τη στάση της αστυνομίας. Τέλος, συνέχισαν την πορεία πίσω προς το σημείο της προσυγκέντρωσης.


Πίσω στη φυλακή οι Μιχαλολιάκοι

Παρόντες στην αντιφασιστική διαδήλωση της 8/4 ενάντια στα «γραφεία»-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής ήταν οι γονείς του Α. Λάζαρη και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της Μαρίας Κασκαρίκα, μητέρας του Α. Λάζαρη. Συνέχισαν ο Κ. Καταραχιάς από το Σύλλογο Εργαζομένων στον Αγ.Σάββα, η Ε. Γανιάρη από τη Β' ΕΛΜΕ, ο Π. Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Θ. Κούρκουλας από την ΚΑΡ, ο Π. Παπαχρόνης από το Φυσικό Αθήνας, ο Π. Καλφαγιάννης από την ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Κ. Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χ.Α, ο Θ. Λυκουριάς από τον τοπικό συντονισμό σωματείων και συλλογικοτήτων και η Μ. Μπικάκη από τον ΣΥΠΡΟΜΕ.

Οι χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες βγήκαν στη συνέχεια στη λεωφόρο Κηφισίας για να διαδηλώσουν προς τα “γραφεία” της νεοναζιστικής συμμορίας. Συμμετείχαν με μπλοκ η ΑΔΕΔΥ, η Γ' ΕΛΜΕ, η Β' ΕΛΜΕ και ο Α’ Σύλλογος Δασκάλων, το σωματείο εργαζόμενων Αγ. Σάββα, το σωματείο εργαζόμενων ΓΝΑ Γεννηματάς, εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΛΑΕ, το ΕΕΚ, ο ΣΦ της ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας, η Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη – Πολυγώνου, η ΚΕΕΡΦΑ, η LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, η ΚΑΡ, ο ΣΥΠΡΟΜΕ, η ΟΡΜΑ, η Κόντρα και η Ροσινάντε.

Το αίτημα της κινητοποίησης ήταν αδιαπραγμάτευτο: τα ορμητήρια των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου πρέπει να κλείσουν, οι νεοναζί πρέπει να προφυλακιστούν ξανά μέχρι να τελειώσει η δίκη, οπότε και θα φυλακιστούν πλέον οριστικά, σε καμία γειτονιά και εργατικό χώρο δεν είναι ανεκτή η παρουσία τους. Κοινός τόπος των ομιλητών αλλά και των συνθημάτων ήταν ότι το κίνημα δεν περιμένει τα αιτήματά του να υλοποιηθούν θεσμικά (άλλωστε το απέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο το Υπουργείο), αλλά ότι θα τα επιβάλει με τις μάχες του.


Απέναντι στη βαρβαρότητα, τον τυφλό φανατισμό, την ωμή βία και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αντιτάσσουμε την παιδεία και τον πολιτισμό, αυτό που αγωνιζόμαστε να δώσουμε στα παιδιά μας. Εδώ δεν έχει θέση ο φασισμός.
Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα Αλέξη Λάζαρη

Μετά από πολλές παρεμβάσεις και πιέσεις των εργαζόμενων της ΕΡΤ στη διοίκηση, να μην προβάλλει τους φασίστες, και ενώ η διοίκηση πάντα έβρισκε τρόπο να ξεγλιστράει, πήραμε μια απόφαση την οποία τηρήσαμε: όποτε υπάρχει φασιστικός-ρατσιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής, θα τον σταματάμε. 

Δεχτήκαμε πιέσεις και τρομοκρατία από τα φίλια μέσα τους αλλά δε μας τρομοκρατούν. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε, ποτέ πια στη δημόσια τηλεόραση να μην υπάρχει εκπομπή που θα αναδεικνύει το φασιστικό έργο τους και το ρατσιστικό λόγο τους.

Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες σας για να σταματήσει αυτή η φασιστική οργάνωση να εκμεταλλεύεται τα δημόσια αγαθά. Τα συνδικάτα να μπουν μπροστά σε αυτό τον αγώνα μαζί με όλες τις αντιφασιστικές ενώσεις και μαζί με την κοινωνία. 
Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ΠΟΣΠΕΡΤ

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον Αλέξη Λάζαρη και την οικογένειά του, όπως και σε όλα τα θύματα των εγκληματικών επιθέσεων. 

Καμία δικαστική εξουσία και κανένα αστικό κράτος δε θα τσακίσει το φασισμό, το φασισμό θα τον τσακίσει το λαϊκό κίνημα. Το αστικό κράτος τους παρακολουθούσε μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα να δρουν κάθε μέρα με αστυνομική ασυλία. Η δικαστική εξουσία τους δικάζει με μισό κατηγορητήριο. 

Η αποθράσυνση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει Υπουργός Δικαιοσύνης που λέει ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να ενταχθεί στο δημοκρατικό τόξο, όταν η κυβέρνηση τους κατατάσσει στις δυνάμεις της «εθνικής ενότητας» στο Καστελλόριζο. Αποθρασύνονται όταν γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί η μεταφορά της δίκης εδώ, στο Εφετείο. Γιατί δίκη στον Κορυδαλλό σημαίνει περιθωριοποίηση και ωφελεί μόνο τους δολοφόνους που δε θέλουν την ανάδειξη των εγκληματικών τους συμπεριφορών. 

Μαζί με το κίνημα να επιβάλουμε τη διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο. Να αποβάλουμε ρεφορμιστικές και λεγκαλιστικές αυταπάτες: το φασισμό τον τσακίζουμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια, και κύρια στους δρόμους.
Κώστας ΠαπαδάκηςΠολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής