Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η ρατσιστική εκστρατεία της ΝΔ και των παραγόντων της στρώνει το δρόμο στους φασίστες

Το Σάββατο 18 Γενάρη ο δημοσιογράφος της Nτόιτσε Βέλε Θωμάς Γιακομπί έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στο Σύνταγμα από φασίστες που πραγματοποιούσαν «λαοσύναξη» με εμετικά συνθήματα κατά των μεταναστών. Είναι η δεύτερη φορά που ο Θωμάς Γιακομπί (έχει κάνει μαζί με την Ανζελίκ Κουρούνη το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση») πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από φασίστες. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του:

«Ακριβώς πέρυσι έγινε το ίδιο σε ένα συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν επειδή κάναμε το ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”. Μου την πέσανε και με χτυπούσαν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου ήρθαν ΜΑΤαδες και εξαφανίστηκαν. Για δεύτερη φορά ήμουν πολύ τυχερός που δεν έβγαλαν μαχαίρι, γκλομπ, σιδερογροθιές. Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, έκανα λάθος. Δεν θα κρυφτώ όμως και δεν θα φοβηθώ. Και θα βγει και αυτό στη δεύτερη μας ταινία που ετοιμάζουμε για τη Χρυσή Αυγή».

Στη φασισοστοσύναξη, το κάλεσμα για την οποία υπέγραφε «ο ελληνικός λαός» (!) δεν συμμετείχαν παρά 200-300 ανάμεσά τους και χρυσαυγίτες, ο Κασιδιάρης καθώς και ο Τζήμερος, ο Καραμπελιάς και άλλοι ακροδεξιοί. Την επίθεση ήδη έχει καταγγείλει η ΕΣΗΕΑ,  κόμματα και φορείς, ενώ απόφαση καταδίκης έβγαλε το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας: «Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καταδίκασε την φασιστική επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Τομά Τζακομπί. Με κατά τις ψήφους δύο νεοναζί της Χρυσής Αυγής, υπερψηφίστηκε το ψήφισμα που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. Απουσίαζε ο Γ. Καραμπελιάς ο οποίος στήριξε ενεργά την φασιστοσύναξη. Είναι το ακόλουθο: “Η φασιστική επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Τομά Τζακομπί σε αντιμεταναστευτική σύναξη στο Σύνταγμα προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα όλων. Απαιτούμε την σύλληψη των δραστών και την παραδειγματική τους τιμωρία”».

Σχολιάζοντας την επίθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η «η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε στο Σύνταγμα ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi». Πρόκειται για ωμή υποκρισία. Όλος ο ακροδεξιός και φασισιστικός εσμός που επιχειρεί εδώ κι εκεί να κάνει ρατσιστικές «λαοσυνάξεις» λειτουργεί μέσα στο κλίμα του πολέμου κατά των προσφύγων και των μεταναστών που έχει εξαγγείλει ο Μητσοτάκης και άλλοι κυβερνητικοί με δηλώσεις τους περί «εισβολής» και στην πράξη με τα αντίστοιχα μέτρα που ψήφισαν στη Βουλή για περιορισμό του ασύλου, μαζικές απελάσεις, φυλάκιση των προσφύγων και των μεταναστών σε κλειστά κέντρα κράτησης, συνεχείς σκούπες και ρατσιστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας. Είναι αυτές οι πρωτοβουλίες που μαζί φυσικά με την πρόταση πλυντήριο της εισαγγελέα Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής αποθρασύνουν τους φασίστες και τους οπλίζουν τα χέρια να πραγματοποιούν επιθέσεις σαν και την πρόσφατη επίθεση στον Θωμά Γιακομπί – με την αστυνομία σε ρόλο θεατή.

Είναι ψεύτικη επίσης η «μεταμέλεια» του Μητσοτάκη όσον αφορά στην επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης, που είχε σπεύσει να καταργήσει με το που ήρθε στην κυβέρνηση πριν από έξι μήνες. Το υπουργείο δεν επανασυστήνεται γιατί θα αλλάξει κάτι στην πολιτική του αλλά γιατί όλο το σχέδιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών (μη) χορήγησης ασύλου και μαζικών απελάσεων απαιτεί μια γραφειοκρατία και μια τυπική «νομιμότητα» όσον αφορά στις διαδικασίες που δεν μπορούν να λύσουν οι καραβανάδες και η αστυνομία, τους οποίους ο Μητσοτάκης κατέστησε συντονιστές του προσφυγικού. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι το σχέδιο για κλειστά κέντρα κράτησης προχωράει κανονικά.

Ρατσιστικό χαρτί

Έχοντας βέβαια παίξει τόσο σκληρά το ρατσιστικό χαρτί, έρχονται τώρα οι φασίστες και η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και εξανίσταται για την «υποχώρηση» του Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, ο Περιφερειάρχης Βορειοανατολικού Αιγαίου Μουντζούρης και όλοι οι δημαρχαίοι και τοπικοί παράγοντες που είχαν επενδύσει πολιτικά στις γρήγορες απελάσεις και στο κλείσιμο όλων των δομών για τους πρόσφυγες στα νησιά οργανώνουν ρατσιστικά συλλαλητήρια στα νησιά την Τετάρτη 22/1 και στην Αθήνα την Πέμπτη 23/1. Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και με μια ρατσιστική αφίσα που παρουσιάζει τα νησιά “πολιορκούμενα” από τις βαρκούλες με τους πρόσφυγες και σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

Πρόκειται για ένα εμετικό ψέμα. Πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο μέσα σε σκηνές απομονωμένοι, αντιμέτωποι με το ψύχος -συν όλα τα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν στην Μόρια και στα υπόλοιπα χοτ σποτ- άνθρωποι που η κυβέρνηση δεν τους επιτρέπει να φύγουν από το νησί, κατηγορούνται επιπλέον ότι έχουν «καταλάβει» τα νησιά! Ο περιφερειάρχης «θέλει πίσω τη ζωή του» αλλά δεν είναι η δική του ζωή που απειλείται. Τρεις νεκρούς πρόσφυγες μετράει η Λέσβος από τα Φώτα όπου ένας πρόσφυγας κρεμάστηκε και άλλοι δύο έχουν σκοτωθεί σε συμπλοκές που ξεσπούν καθώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναγκάζουν τον κόσμο να ξεσπάει ο ένας πάνω στον άλλο. 

Τα συλλαλητήρια κατά των μεταναστών στα νησιά δεν είναι «αυθόρμητα» ούτε εκφράζουν την πλειοψηφία του κόσμου που έχει δείξει επανειλημμένα την αλληλεγγύη του. Είναι πρωτοβουλίες που ξεκινάνε από τα πάνω, με την Περιφέρεια και τους δημάρχους να πρωταγωνιστούν, με τελευταία απόπειρα τους τον Δεκέμβρη όπου το κάλεσμα που έκαναν για «συλλαλητήρια» στα νησιά δεν είχε καμιά απολύτως ανταπόκριση. Τώρα, επανέρχονται απειλώντας να τους δώσουν μαζικά χαρακτηριστικά με μια νέα πιο οργανωμένη και επικίνδυνη απόπειρα, φτάνοντας στο σημείο η Περιφέρεια να στέλνει έγγραφα σε όλους τους συλλόγους ακόμη και στα 15μελή των σχολείων να συμμετάσχουν σε αυτά.

Το ΚΚΕ και τα Εργατικά Κέντρα που όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσαν από κοινού στις πρωτοβουλίες των τοπικών «παραγόντων» αλλά με «διαφορετικό πλαίσιο», αυτή τη φορά μαζί και με άλλα σωματεία, πέρα από το ότι διαφοροποιήθηκαν από τα ακραία ρατσιστικά συνθήματά του, καλούν ξεχωριστές συγκεντρώσεις με το δικό τους πλαίσιο. Καλά έκαναν, πρόκειται όμως για μισό βήμα. Γιατί αφενός το να κάνεις συλλαλητήριο την ίδια μέρα με τη μέρα δράσης των μουντζούρηδων ενισχύει τη δική τους πρωτοβουλία αφετέρου το πλαίσιο των Εργατικών Κέντρων είναι επίσης προβληματικό γιατί δεν υιοθετεί τα αιτήματα που έχει ανάγκη η περίσταση.

Αυτά τα αιτήματα είναι: Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στις πόλεις μας και τα χωριά μας, άσυλο και στέγη σε όλους, να σταματήσουν οι απελάσεις, να κλείσουν τα στρατόπεδα, να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και φυσικά ο ρατσιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση. Είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή αυτού του νόμου που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα χοτ σποτ εν αναμονή της υλοποίησης του σχεδίου των κλειστών στρατοπέδων και των μαζικών απελάσεων των (10.000) που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Ένα σχέδιο «αποσυμφόρησης» μέσω απελάσεων δηλαδή και όχι μέσω χορήγησης ασύλου και ένταξης.

Με το να απαιτείς μόνο «να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό» και να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όπως κάνει το ΚΚΕ -σε συνδυασμό με τα άλλα αιτήματα που θέτει «απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα, να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους»- συναινεί τελικά στη λογική «οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ» και καταλήγει στο «να φύγουν και όχι στο «να μείνουν». Αλλά αυτή είναι σε τελική ανάλυση η θέση της κυβέρνησης και της ΕΕ. 

Σε ανακοίνωση της η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου καταγγέλλει την Περιφέρεια για το κάλεσμα στους μαθητές δηλώνοντας ότι: «όποιος χύνει στα μυαλά των μαθητών μας συγκεκαλυμμένο ρατσιστικό δηλητήριο θα μας βρει απέναντί του» και τονίζει: «Η "θολή" διατύπωση των συνθημάτων ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να συμμετέχει με το δικό του πλαίσιο, δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων, ότι δηλαδή πρόκειται για συλλαλητήρια με ξεκάθαρα ξενοφοβικό χαρακτήρα... Ανθρωπιστικό, αλλά και πολιτικό χρέος μας, είναι ο αγώνας για άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Για ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Για παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Για ένταξη στον ελληνικό κοινωνικό ιστό (σχολείο, εργασία, κατοικία) όσων το επιθυμούν επίσης”.

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» δήλωσε επίσης την άρνησή της να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια που θέλουν να διοργανώσουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι Δήμοι και άλλοι φορείς των νησιών στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 15ης Ιανουαρίου:

«Η Ανταρσία στο Αιγαίο αγωνίζεται και καλεί σε κοινή δράση όλες τις δυνάμεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος κάθε αριστερή πολιτική δύναμη για τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Κλείσιμο όλων των βάσεων. Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. ...Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. …Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά. Να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα. ...Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με ίσα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία...»