Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Έφοδος στο φράχτη της ΕΕ-φρούριο

Οι μετανάστες στο φράχτη της Θέουτα

Περισσότεροι από 700 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έκαναν έφοδο στο αγκαθωτό φράχτη της Θεούτα στο Μαρόκο στις 26 Ιούλη. Περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν, αλλά κατάφεραν να σπάσουν το φράχτη και να μπουν στη Θεούτα για να ζητήσουν άσυλο από το ισπανικό κράτος. Ήταν η μεγαλύτερη τέτοια απόπειρα από τον Φλεβάρη του 2017.

Η Θεούτα μαζί με τη Μελίλια είναι δυο μικροί ισπανικοί θύλακες στις ακτές του Μαρόκο στη Μεσόγειο. Είναι η «πύλη» εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και ο «φράχτης» που τις κυκλώνει είναι εξίσου ρατσιστικός και δολοφονικός με το «φράχτη» του Έβρου. Έχει έξι μέτρα ύψος, και είναι εφοδιασμένος με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, κι άλλες θανατηφόρες παγίδες. 

Στήθηκε το 2005 και μετά από δυο χρόνια τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα αφαιρέθηκαν ύστερα από θύελλα διαμαρτυριών. Το 2013 ο Ραχόι, ο δεξιός πρωθυπουργός, τα επανέφερε για να δείξει «πυγμή» και ότι υλοποιεί με ενθουσιασμό την πολιτική της «Ευρώπης Φρούριο» ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Το ισπανικό κράτος έχει γίνει ο κύριος προορισμός χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική που προσπαθούν να βρουν μια καλύτερη ζωή και να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη περιβαλλοντική καταστροφή και την καταπίεση στις χώρες τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 19.500 άνθρωποι έχουν φτάσει, με χίλιους δυο τρόπους, στις ισπανικές ακτές αυτή τη χρονιά. 

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, κλείνει συστηματικά τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Σαλβίνι, του ρατσιστή υπουργού Εσωτερικών. Πλέον, με την ενίσχυση της ιταλικής κυβέρνησης τα σκάφη της Λιβυκής Ακτοφυλακής «επαναπροωθούν» μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα πίσω στις λιβυκές ακτές, και στη φρίκη των ξυλοδαρμών και του σκλαβοπάζαρων. 

Όταν η ιταλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του Ακουάριους –του πλοίου που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες- η κυβέρνηση του Σάντσεθ της Ισπανίας είχε αναγκαστεί να το δεχτεί, κάτω από την πίεση του αντιρατσιστικού κινήματος. Ο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει τα ανθρωπιστικά του αισθήματα για το δράμα των μεταναστών. 

Όμως, την ίδια στιγμή υλοποιεί τις πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο, με τα προπύργιά της στη Θεούτα και τη Μελίλια κα ετοιμάζεται να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Γερμανία και την Ελλάδα στα πλαίσια των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το αντιρατσιστικό κίνημα στο ισπανικό κράτος παλεύει για να πέσουν οι φράχτες. Παλεύουμε μαζί, σε όλη την Ευρώπη για να ανοίξουν τα σύνορα, για άσυλο και στέγη σε μετανάστες και πρόσφυγες.