Ο δημοσιογράφος Μ.Τέζαρης ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την κατάθεσή του κατά την 183η δικάσιμο (25/9). Η κατάθεσή του αφορούσε ένα ακόμη περιστατικό δράσης του διαβόητου τάγματος εφόδου Αγ. Παντελεήμονα με επικεφαλής τη Σκορδέλη, η οποία έχει πρόσφατα καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση.
Τον Νοέμβριο του 2012, λίγους μήνες μετά την ανάδειξη της εγκληματικής οργάνωσης σε κοινοβουλευτική δύναμη, μια ομάδα 100 χρυσαυγιτών -με τη γνωστή ομοιόμορφη εμφάνιση στην ενδυμασία και τον σωματότυπο- οργάνωνε στην Αγίου Μελετίου συγκέντρωση, υποτίθεται εκφράζοντας μια διαμαρτυρία κατοίκων, που όμως συνοδευόταν από τους υποψήφιους βουλευτές Σκορδέλη και Γκλέτσο και ακολουθήθηκε από επιθέσεις σε μετανάστες: «όποιος πέρναγε τον χτυπούσαν, αρκεί να ήταν σκουρόχρωμος».
Η παρουσία των υποψήφιων βουλευτών σύμφωνα με τον μάρτυρα έκανε σίγουρο ότι δεν επρόκειτο για αυθόρμητη διαδήλωση «αγανακτισμένων» κατοίκων, αλλά για οργανωμένη συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής: «αποκλείεται να υπήρχαν μη-μέλη ανάμεσά τους». Η Σκορδέλη μάλιστα έδινε προστάγματα. Mια ομάδα 15 με 20 ατόμων αποσπάστηκε από τους υπόλοιπους, περικύκλωσε τον μάρτυρα, του έκλεψε την ταυτότητα, τον χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να τον απειλεί, με πρόσχημα ότι έβγαλε μια φωτογραφία.
Η αστυνομία ήταν παρούσα με ισχυρές δυνάμεις, ωστόσο δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να προστατέψει τον μάρτυρα (ούτε τους μετανάστες). «Είχαν αγαστές σχέσεις [με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα]. Γνωρίζονταν. Ήξεραν ποιοι ήταν και ποιός έκανε τί. Έκνομες πράξεις γίνονταν και πριν την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή. Δεν έγινε ποτέ καμία σύλληψη».
Ο μάρτυρας τόνισε ότι στην περιοχή το τάγμα εφόδου επιβλήθηκε με τη βία και ουδέποτε εξέφρασε τους `κατοίκους («υπήρχαν μόνο απογοητευμένοι, αλλά ποτέ δεν ασκούσαν βία»). Αντίθετα, όποιος πήγαινε να εναντιωθεί στη Χρυσή Αυγή δεχόταν τη βία της, όπως εκείνο το βράδυ όσοι βγήκαν στα μπαλκόνια και φώναζαν να σταματήσει το πογκρόμ. Ταυτόχρονα «ήξεραν ότι αν πήγαιναν στο τμήμα να καταγγείλουν [τη δράση του τάγματος] δε θα έβρισκαν καμία ανταπόκριση».
Επόμενες δικάσιμοι:
Τον Σεπτέμβρη:
28/9 στον Κορυδαλλό.
Τον Οκτώβρη:
4/10 (10πμ), 5/10, 12/10, 17/10, 20/10 και 30/10 στον Κορυδαλλό και 2/10, 10/10, 16/10 και 24/10 στο Εφετείο.
Η δικάσιμος της 13/10 μεταφέρθηκε στις 4/10, ώρα 10πμ.
«Επικεφαλής έχουν μπει και βουλευτές»
«Έχουν στρατιωτική δομή και απόλυτα στρατιωτική ιεραρχία, χρησιμοποιούν τη βία για να πετύχουν πολιτικούς σκοπούς». Αυτά είναι, σύμφωνα με τον μάρτυρα Μ. Σπουρδαλάκη, τα κύρια χαρακτηριστικά των κομμάτων – πολιτοφυλακές, στα οποία κατατάσσει και τη Χρυσή Αυγή. Ο Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοσμήτορας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ξεκίνησε την κατάθεσή του κατά την 182η δικάσιμο (20/9), λέγοντας ότι κλήθηκε από την Εισαγγελία λόγω του επιστημονικού αντικειμένου του, τη μελέτη των πολιτικών κομμάτων. Την περίοδο εκείνη διατελούσε και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης.
«Η ρητορική της Χρυσής Αυγής στη δημόσια σφαίρα κινείται εκτός των ορίων του Διαφωτισμού και της νεωτερικότητας. Η αρχή ‘όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι’ πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. Διατυπώσεις [των στελεχών της ΧΑ] όπως ‘υπάνθρωποι’, ‘κατσαρίδες’, ‘να τους βουλιάξουμε’ όμως, δεν εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο». Η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τον μάρτυρα εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το ιταλικό φασιστικό κόμμα και το ναζιστικό κόμμα.
Τα χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τον μάρτυρα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι η στρατιωτικού τύπου εμφανίσεις της ΧΑ στο δημόσιο χώρο, καθώς και πλήθος αναφορές των μελών της στην αυστηρή ιεραρχία, από τον τρόπο που μιλάνε και δρουν. «Έχω δει τάγματα εφόδου, έχουν ομοιομορφία, στολές, παράταξη και επικεφαλής. Επικεφαλής έχουν μπει και βουλευτές». Καμία από τις επιλογές της οργάνωσης στον τρόπο παρουσίασης και δράσης της δεν είναι τυχαία ή εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς σκοπούς: «Η κοινή ενδυμασία είναι δομικό χαρακτηριστικό. […] Οι παρελάσεις δεν είναι μόνο εμφάνιση, είναι άσκηση, επίδειξη ισχύος, προετοιμασία για βία. […] Τα σύμβολα που χρησιμοποιούν παραπέμπουν στο ναζισμό και το φασισμό. Τα σύμβολα και οι χαιρετισμοί είναι μέρος της ρητορικής. […] Με το NSDAP (ναζιστικό κόμμα) έχει απόλυτη ιδεολογική ταύτιση».
Για τη βία και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, στοιχεία θεμελιώδη της οργάνωσης, ο μάρτυρας τόνισε: «Είχαμε ομάδες πολιτοφυλακής της ΧΑ που έκαναν τα εγκλήματα σε βάρος του Παύλου Φύσσα, των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Το πρόταγμά τους είναι: ‘δεν είναι δυνατόν να είσαι συνδικαλιστής με αυτόν τον προσανατολισμό, με τη βία θα σε αποπροσανατολίσω. Αν είσαι μετανάστης θα σε εξοστρακίσω’. Είναι έμπρακτη εφαρμογή της ιδεολογίας της οργάνωσης, έχουμε ρητορική και συγκεκριμένη δομή». Άλλωστε, όπως εξήγησε ο μάρτυρας: «Σε όλα τα κόμματα, όχι μόνο τα κόμματα-πολιτοφυλακή, η οργανωτική δομή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιδεολογία. Η μορφή και η ρητορική ενός κόμματος είναι προπομπός της κοινωνίας που επιδιώκει». Σχετικά με τον «διπλό λόγο» της οργάνωσης (το γεγονός ότι στα μέλη της παραδέχεται την εγκληματική δράση ενώ δημοσίως την αρνείται), είπε: «Αυτό που αποδέχεται δημοσίως είναι την ουσία της βίαιης δράσης της».
Τέλος, ο μάρτυρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των πόρων της εγκληματικής οργάνωσης: «Μια διάσταση των κομμάτων είναι οι πόροι. Η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τις συνδρομές μελών και τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Έχουν γραφεία, συχνές εμφανίσεις, εφημερίδα..». Πράγματι, η ναζιστική οργάνωση είχε πάνω από 10 γραφεία πριν τις εκλογές στις οποίες κατάφερε να μπει στη βουλή, ενώ τους επόμενους μήνες εκτοξεύτηκε στα 71. Σύμφωνα με τον προηγούμενο μάρτυρα Η. Σταύρου, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2012, η ΧΑ είχε μόλις 400 μέλη.
«Κεντρικά συντονισμένες»
“Οι εκδηλώσεις βίας δεν είναι μεμονωμένες πρωτοβουλίες των μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά κεντρικά συντονισμένες από το κόμμα”, τόνισε κατά την διάρκεια της κατάθεσής του την Πέμπτη 14/9 (179η συνεδρίαση) ο ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Γιάννης Σουλιώτης.
Ο μάρτυρας, που καλύπτει από το 2009 το αστυνομικό ρεπορτάζ της εφημερίδας έκανε μια συνολική αποτίμηση του υλικού που προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα των τελευταίων ετών. Δίνοντας τη δική του εκτίμηση για την ΧΑ, ο Γ. Σουλιώτης στάθηκε στην στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ που “δεν παραπέμπει σε πολιτικό κόμμα”, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσης της ναζιστικής οργάνωσης με την αστυνομία θυμίζοντας τα περιστατικά όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής έβγαιναν μέσα από τις γραμμές της ΕΛ.ΑΣ. “Υπήρχε ένα κοινό μέτωπο στο πεζοδρόμιο”, ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Ο μάρτυρας έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση του εμπρησμού του Μπαρ Κουαντρό στην πλατεία Αμερικής αναφέροντας πως “Δεν ήταν απλά κάποια άτομα που συμμετείχαν σε καβγά και αποφάσισαν να κάψουν το μαγαζί ενός Αφρικανού (...) αλλά οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες κεντρικά”.
Μιλώντας για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και την προσπάθεια της ΧΑ να πατήσει πόδι στις περιοχές της Β' Πειραιά, ο δημοσιογράφος μίλησε για τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται στη Ν/Ε Ζώνη. Υπήρχαν οικονομικά κίνητρα, εξήγησε, “η Χρυσή Αυγή είχε δημιουργήσει ένα παράλληλο σωματείο το οποίο θα είχε προνομιακές σχέσεις με τους εργολάβους”.
Κυριάκος Μπάνος