Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Πάνος Γκαργκάνας - Γιώργος Πίττας: «Από το 1996 παλεύαμε να φτάσουν σε δίκη»

Ο Πάνος Γκαργκάνας καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, 8/1

Ο Γιώργος Πίττας καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, 8/1

 

Με τις καταθέσεις του διευθυντή της Εργατικής Αλληλεγγύης Πάνου Γκαργκάνα και του δημοσιογράφου σε αυτήν Γιώργου Πίττα άρχισε η νέα χρονιά της δίκης της Χρυσής Αυγής (211η δικάσιμος, 8/1).

Κατέθεσαν στο δικαστήριο μια πολύτιμη εικόνα για την εγκληματική δράση της Χ.Α που συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 1992 μέχρι σήμερα. Τόσο μέσα από το πλούσιο υλικό της εφημερίδας, αντιφασιστικά άρθρα και ρεπορτάζ των επιθέσεων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης όσο και μέσα από την αντιφασιστική δράση των μελών της ΟΣΕ, και στη συνέχεια του ΣΕΚ, που έχουν ματώσει ξανά και ξανά στους δρόμους ενάντια στους φασίστες και την Χρυσή Αυγή - ξηλώνοντας το πουλόβερ της αστυνομικής κάλυψης και της δικαστικής ολιγωρίας.

Ο Γ. Πίττας μίλησε ως δημοσιογράφος της ΕΑ αλλά και ως θύμα επιθέσεων τάγματος εφόδου της ΧΑ. Τόνισε πως από τις πρώτες έξι καταγεγραμμένες τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μελών και στελεχών της Χ.Α οι τέσσερις αφορούσαν επιθέσεις σε μέλη της ΟΣΕ και του ΣΕΚ, η μια πρώην μέλη του και η τελευταία, αυτή ενάντια στον Δ. Κουσουρή, διαπράχτηκε σε μια από τις αναβολές της δίκης για την επίθεση σε μέλη της ΟΣΕ το 1996.   

Αναλυτικά περιέγραψε τις δύο από αυτές. “Στις 16 Ιουνίου του 2000 εμφανίστηκε στην Κυψέλη, σε εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ, τάγμα εφόδου 6-7 ατόμων. Απειλεί: 'είμαστε από τη Χρυσή Αυγή, η περιοχή μας ανήκει,  θα φύγετε από δω'. Την επόμενη μέρα 17/6 έχουμε διπλή επίθεση στην Ομόνοια, στην εξόρμηση στο σταθμό και στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην Αναξαγόρα. Επικεφαλής είναι ο Γιάννης Αδράσκελας. Κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου και απείλησαν τον Κ. Πίττα με μαχαίρι. Δεν ξέραμε τα ονόματα των δραστών και έγινε μήνυση κατ’ αγνώστων. Ωστόσο φεύγοντας φωτογραφήθηκαν.

Στις 30 Ιουνίου και ενώ ήταν σε εξέλιξη η καμπάνια για το αντιρατσιστικό συλλαλλητήριο του Ιούλη, δεχτήκαμε επίθεση από ομάδα 10 ατόμων στη Φωκίωνος Νέγρη. Ηγείται ξανά ο Αδράσκελας. Η επίθεση ξεκίνησε από την οδό Πύθωνος 16 που τότε ήταν ένα υπόγειο-ορμητήριο. Με έριξαν κάτω και με χτυπούσαν στο κεφάλι και στον αυχένα με μπουνιές και κλωτσιές. Χτύπησαν επίσης τη Διονυσία Πυλαρινού και την Ντίνα Γκαρανέ. Η απόφαση του δικαστηρίου έλεγε χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν χτυπήματα που μπορούσαν να αποβούν μοιραία για τη ζωή μου.

Δόθηκαν οι φωτογραφίες στην Ελευθεροτυπία, δημοσιεύτηκαν και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναγνωρίστηκαν ο Γ. Αδράσκελας και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, γνωστός ως «Πόρκυ». Ο Αδράσκελας έχει φωτογραφηθεί στη συνέχεια σε δίκες χρυσαυγιτών, ερχόταν σε στήριξη των δραστών. Καταδικάστηκε και για τις δύο επιθέσεις ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι είχε γίνει ειδικός φρουρός λίγο μετά την επίθεση.

Οι αναβολές αυτής της δίκης ήταν ευκαιρίες για επιθέσεις: Στις 16/06/1998 όταν το τάγμα εφόδου του «Περίανδρου» αποπειράται να δολοφονήσει τον Κουσουρή στην Ευελπίδων. Στις 10/01/2001, άλλο τάγμα εφόδου επιτίθεται στον Σταμάτη Χατζηδήμου, επίθεση για την οποία καταδικάζεται το τότε στέλεχος της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Παπαγεωργίου. 

Εμβληματική

Στις 6 Απριλίου του 1996 είχε γίνει στη Φωκίωνος Νέγρη η εμβληματική επίθεση σε βάρος συνεργείου της Εργατικής Αλληλεγγύης, με την έννοια ότι ήταν πρότυπο για τις επόμενες. Ξεκίνησε από τα γραφεία που τότε βρίσκονταν στην Κεφαλληνίας. Έχει πάρα πολύ άγρια χαρακτηριστικά: ρόπαλα μπέιζμπολ, πέτρες. Φοράνε διακριτικά, όπως ο μισός αγκυλωτός σταυρός που είχαν τότε. Υπήρχαν απειλές όχι μόνο στα θύματα αλλά και στους μάρτυρες, για παράδειγμα έχουν γράψει «πρόσεχε» και ναζιστικά συνθήματα με σπρέι στο σπίτι του Μανώλη Γλέζου. Καταδικάστηκαν τελεσίδικα οι Χαράλαμπος Κουσουμβρής και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, που έχουν υπάρξει υπαρχηγοί. 

Υπάρχουν κοινά σημεία σε όλες τις επιθέσεις: είναι οργανωμένες. Ειδικά στην περίπτωση των Αιγύπτιων αλιεργατών είναι νύχτα, γίνεται διάρρηξη, έχουμε σπάσιμο αυτοκινήτων, όλα τα χαρακτηριστικά μιας Νύχτας Κρυστάλλων του ’30. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μπαίνουν σε δυάδες, στην Φωκίωνος κάνουν οργανωμένες κινήσεις. Κοινό επίσης τα χτυπήματα στο κεφάλι, η ταχύτητα, ότι είναι πάντα περισσότεροι. Άλλο κοινό είναι ο στόχος, αριστερούς, μετανάστες, συνδικαλιστές, ακόμη και ανθρώπους που η εμφάνισή τους 'δεν κολλάει' (πχ Αλέξης Λάζαρης)”. Συμμετέχουν ηγετικά στελέχη. Αυτό που παραμένει σταθερό σε όλες τις επιθέσεις από την δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος.

Στο τέλος της ίδιας ημέρας κατέθεσε ο Π. Γκαργκάνας. “Ως διευθυντής της εφημερίδας έχω γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών για επιθέσεις της ΧΑ σε διάφορους στόχους, μεταξύ των οποίων οι ίδιοι οι διακινητές της εφημερίδας. Η εφημερίδα διακινείται κατά κύριο λόγο χέρι με χέρι, ανοιχτά και δημόσια. Τον Απρίλιο του 1996 στη Φωκίωνος Νέγρη έγινε επίθεση σε συνεργείο της ΕΑ από τάγμα εφόδου με ρόπαλα και πέτρες. Η Γ. Βασιλάκη πχ έφυγε με διάσειση. 

Η επίθεση στην Πετρούπολη

Τον Οκτώβριο του 2011 παρόμοια ομάδα κρούσης με τον ίδιο γνωστό τρόπο επιτέθηκε και τραυμάτισε την Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική σύμβουλο στην Πετρούπολη, η οποία επίσης διακινούσε την ΕΑ εν όψει πανεργατικής απεργίας. Για αυτή την επίθεση έχει καταδικαστεί ο Μιχάλης Γιαννόγκωνας, μέλος της ΚΕ της ΧΑ. Η υπόθεση τελεσιδίκησε φέτος και ο Γιαννόγκωνας καταδικάστηκε σε 2  χρόνια με τριετή αναστολή. Μέσα στους στόχους της Χ.Α είναι να χτυπήσει το συνδικαλισμό, ήταν μια επίθεση ενταγμένη στο σχεδιασμό της. Το ξέρουμε άλλωστε πολύ καλά και από την επίθεση στους συνδικαλιστές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. 

Η πρώτη επίθεση για την οποία έγραψε η ΕΑ ήταν σε μαθητές από τους Αμπελόκηπους: χάραξαν τον αγκυλωτό σταυρό σε μια μαθήτρια το 1992. Τον Νοέμβρη του 1993 οι μαθητές οργάνωσαν μια διαδήλωση με σύνθημα 'να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ'. Δείχνει ότι αναγνωρίζουν στη ΧΑ το δράστη της επίθεσης. Δεν δικάστηκε η υπόθεση αυτή.

Η προσπάθεια να φτάσουν στη δικαιοσύνη όσοι δράστες είχαν εντοπιστεί στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 1996 με την επίθεση στη Φωκίωνος Νέγρη. Έγινε μεγάλη προσπάθεια, ζητήσαμε στήριξη από το συνδικαλιστικό κίνημα, έβγαλε ανακοίνωση το ΕΚΑ και ζητούσε να υπάρξει δίωξη. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια όπως το ότι η αστυνομία κάλυπτε. Αυτό που άλλαξε λοιπόν το '96 ήταν ότι πρώτη φορά φτάνουμε σε δίκη. Κάνει τη διαφορά και ανοίγει τη δυνατότητα να μην κολλάνε οι υποθέσεις στο σημείο της καταγγελίας.

Στο σήμερα η γνωστότερη υπόθεση που έχει φτάσει στην εφημερίδα είναι η επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη. Περνούσε έξω από τα γραφεία της Μεσογείων, έγινε στόχος επίθεσης, δέχτηκε επίθεση από τάγμα με επικεφαλής τον Χ. Ζέρβα, υπεύθυνο ασφαλείας των γραφείων. Έγινε η δίκη και έχει πρωτόδικα καταδικαστεί.

Αυτές οι επιθέσεις δεν έγιναν τυχαία ή επειδή κάποιος εξοργίστηκε. Είναι μέρος μιας οργανωμένης προσπάθειας. Προσπάθειας όπου ανοίγουν γραφεία της ΧΑ να μην τολμάει γύρω να εμφανιστεί αριστερός ή μετανάστης. Για να το επιβάλουν αυτό λειτουργούν με οργανωμένα τάγματα εφόδου”.

Ρωτηθείς από την υπεράσπιση για την «πολιτική δραστηριότητα» της ΧΑ μέσα στο κοινοβούλιο, απάντησε: “Είναι καταχρηστικό να χαρακτηρίσουμε τη δραστηριότητα της ΧΑ 'πολιτική'. Στην πραγματικότητα είναι κηρύγματα μίσους για τους μετανάστες και την αριστερά. Η στάση της σε σχέση με το μνημόνιο είναι να επιτίθεται στις δυνάμεις που προσπαθούν να παλέψουν μαζί με την  εργατική τάξη ενάντια στις επιπτώσεις του μνημονίου. Με το να επιτίθενται στην αριστερά και στα συνδικάτα, στην πράξη είναι υπέρ του μνημονίου”.

Τέλος, για το τι κάνει τον Παύλο Φύσσα αντιφασίστα μουσικό: “Ο Παύλος Φύσσας ήταν γνωστός ως μουσικός που τα τραγούδια του απευθύνονται στη νεολαία και έχουν αντιφασιστικό μήνυμα. Χαρακτηριστικό κομμάτι είναι το προφητικό: αυτό που λέει 'είναι ωραίο να πεθάνεις μια μέρα όρθιος...', σαν να ήξερε ότι κινδυνεύει από χτυπήματα φασιστών. Ο Παύλος Φύσσας δρούσε σε μια περιοχή που είχε μάρτυρες της αντίστασης στη ναζιστική κατοχή. Είναι στίχος που παραπέμπει ακριβώς σε αυτούς που δολοφονήθηκαν από ναζί”.


Δημήτρης Χριστόπουλος: «Εγκληματική οργάνωση»

Κατά την 212η δικάσιμο κατέθεσε επίσης ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην οποία υπάγεται και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

«Ως ΕΕΔΑ είχαμε παρακολουθήσει τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής από το 2011 που συστάθηκε. Γράψαμε και ότι οι δράστες είναι σε διαρκή εγκληματική ετοιμότητα, διότι ο στόχος (το θύμα) δεν είναι στόχος για κάτι που έκανε αλλά για κάτι που είναι. Λέγαμε ότι υπάρχει ρατσιστικό έγκλημα που τελείται από μια οργάνωση ιεραρχικά δομημένη, κάτι που τότε ήταν άποψη μειοψηφική.

Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις αρχές στου 2013 ήταν η συμπύκνωση όλου αυτού. Αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα βγάλαμε ένα κείμενο στο οποίο λέγαμε ότι ο δράστης είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή. Δεν έχουμε το σχήμα ‘κόμμα-εγκληματικός βραχίονας’. Έχουμε ένα κόμμα στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται μια εγκληματική οργάνωση».


Επόμενες δικάσιμοι

Γενάρης: 11/1, 12/1, 17/1, 23/1, 25/1 και 31/1 στον Κορυδαλλό. 22/1 και 26/1 στο Εφετείο. 

Φλεβάρης: 1/2, 6/2, 7/2, 13/2, 15/2, 23/2 και 27/2 στον Κορυδαλλό. 2/2, 8/2, 21/2 και 22/2 στο Εφετείο.