Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Βρετανία: Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, 17/11

Ένα μεγάλο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πανεθνικής εμβέλειας οργανώνεται στη Βρετανία στις 17 Νοέμβρη με πρωτοβουλία των «Stand up to Racism” («Ξεσηκωθείτε ενάντια στον ρατσισμό»), «Love music, hate racism» («Αγαπάμε τη μουσική, μισούμε το ρατσισμό»), «Unite against fascism» («Ενωθείτε ενάντια στον φασισμό») με τη στήριξη δεκάδων πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων οργανώσεων και συνδικάτων.

Όπως αναφέρουν στο κοινό τους κάλεσμα: «Υπάρχουν συνδέσεις ανάμεσα στους ρατσιστές λαϊκιστές όπως το Ukip και την παραδοσιακή συντηρητική δεξιά. Πριν ο (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τερέζα Μέι) Μπόρις Τζόνσον προχωρήσει στις πρόσφατες σεξιστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του για τις μουσουλμάνες γυναίκες είχε συναντηθεί με τον γνωστό ρατσιστή δημαγωγό Στιβ Μπάνον από τις ΗΠΑ (τον σύμβουλο του Τραμπ και ιθύνοντα νου του ξαφνικού προεδρικού διατάγματος του Τραμπ σχετικά με τον απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ατόμων από 7 μουσουλμανικές χώρες). Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν την ανάγκη να κινητοποιηθούμε άμεσα ενάντια στην ακροδεξιά και τις ευρύτερες ρατσιστικές πολιτικές που της δίνουν ώθηση, γι’ αυτό προχωράμε σε μια μαζική αντιρατσιστική πανεθνική αντιφασιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη».

Στο μεταξύ, την προηγούμενη βδομάδα δύο πετυχημένες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έγιναν στο Κέρκλις, στο Δυτικό Γιόρκσάιρ και μια στο Σάντερλαντ κόντρα στην απόπειρα ακροδεξιών του Democratic Football Lads Alliance να πραγματοποιήσουν ρατσιστικές εξορμήσεις σε αυτές τις πόλεις. Στο κενό έπεσε, επίσης, η απόπειρα να εισαχθούν στο ΕΣΥ του Ανατολικού Λονδίνου ρατσιστικές διατάξεις που θα έλεγχαν το καθεστώς «νομιμότητας» των προσφύγων και των μεταναστών, προκειμένου να τους παρέχουν δωρεάν υγειονομική υποστήριξη. Όμως, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker, ο Τέρυ Ντέι από την καμπάνια «Σώστε το ΕΣΥ» του Ανατολικού Λονδίνου, «η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να αρνηθούν την υγειονομική υποστήριξη σε όποιον τη ζητήσει αλλά δεν θα είναι δωρεάν, που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα έχουν να πληρώσουν ένα τεράστιο λογαριασμό».   

Επόμενα βήματα είναι νέα συλλαλητήρια στις 27 Σεπτέμβρη (μέρα που έχει οριστεί για να δικαστεί η έφεση του ναζί Τόμι Ρόμπινσον στο Λονδίνο, που όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις, «βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης φασιστικών ομάδων και ακροδεξιών πρωτοβουλιών») και στις 13 Οκτώβρη, οπότε η ρατσιστική «Football Lads Alliance» καλεί σε συγκέντρωση για να τον υποστηρίξει.

Στις 20 Οκτώβρη το Stand up to Racism πραγματοποιεί διεθνή συνδιάσκεψη στο Λονδίνο με θέμα «τι είδους κίνημα χρειάζεται να χτιστεί διεθνώς ενάντια στο φασισμό και τον ρατσισμό» καθώς και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης.