Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πασάου: «Χτίστε γέφυρες, Όχι τείχη»

15/9, Αντιρατσιστική διαδήλωση στο Πασάου. Το πανό γράφει: «Χτίστε γέφυρες όχι τείχη»

Στις 15 Σεπτέμβρη, στο Πασάου, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, αντιφασίστες και αντιρατσιστές διαδηλωτές που έφθασαν εκεί και από τις δύο χώρες, ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην ακροδεξιά, το κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. 

«Εμείς, οι ακτιβιστές από τη Γερμανία και την Αυστρία, εξαγριωνόμαστε από τα σχέδια των κυβερνήσεών μας να κλείσουν τα σύνορα και να οικοδομήσουν περισσότερα στρατόπεδα για τους πρόσφυγες και από την πολιτική που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους στη Μεσόγειο. Τα (γερμανικά κόμματα) CSU και AfD, (και τα αυστριακά)ÖVP και FPÖ σφυρηλατούν "άξονες" σε όλη την Ευρώπη για να προωθήσουν το ρατσιστικό τους πρόγραμμα. Προχωράμε σε μια συμβολική πράξη διεθνούς αλληλεγγύης και στις 15 Σεπτεμβρίου συντρίβουμε συμβολικά τα τείχη της "Ευρώπης-φρούριο" στα γερμανο-αυστριακά σύνορα κοντά στο Passau» ανέφεραν στο κοινό τους κάλεσμα δεκάδες οργανώσεις που καλούσαν στη διαδήλωση, ανάμεσά τους το Aufstehen gegen rassismus («Ξεσηκωθείτε ενάντια στον ρατσισμό») από τη Γερμανία και η Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου από την Αυστρία.  

Στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιν, οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα τεράστιο πανό 50 μέτρων που έγραφε «χτίστε γέφυρες όχι τείχη». «Η στιγμή που οι δύο διαδηλώσεις ενώθηκαν ήταν φανταστική» λένε η Κρίστα και ο Γκύντερ που έφθασαν με το τρένο που μετέφερε τους διαδηλωτές από την Αυστρία. «Κάτοικοι της πόλης μας χειροκροτούσαν και σήκωναν επιδοκιμάζοντας τον αντίχειρά τους». 

Την προηγούμενη μέρα στη Βιέννη είχε προηγηθεί η απόπειρα αυτοκτονίας 6 προσφύγων, που βρίσκονταν κλεισμένοι σε κέντρο κράτησης. «Είναι οι ρατσιστικές πολιτικές ανθρώπων όπως ο Κίκλ, ο Σαλβίνι και ο Ζεχόφερ, που εξωθούν τους ανθρώπους σε τέτοιες πράξεις καθώς δεν τους αφήνουν καμιά απολύτως διέξοδο» τόνισε ο Ντέιβιντ Άλμπριχ από την Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τις απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και τους μαζικούς θανάτους στη Μεσόγειο. «Ας χτίσουμε γέφυρες, ας γκρεμίσουμε τα τείχη, ας ξεσηκωθούμε ενάντια στον ρατσισμό».

Πέρα από τον αντιρατσιστικό της χαρακτήρα, η συγκέντρωση ήταν ένα μήνυμα προς τους φασίστες και την ακροδεξιά, καθώς το AfD έχει καλέσει σε ρατσιστοσύναξη στο Πασάου στις 6 Οκτώβρη, με τις αντιφασιστικές οργανώσεις να έχουν καλέσει ήδη σε αντισυγκέντρωση.