Διεθνή
# STOP VOX: Αντιφασιστικός συντονισμός στο ισπανικό κράτος

Ένα σημαντικό βήμα για την οργάνωση του αντιφασιστικού κινήματος στο ισπανικό κράτος έγινε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Βαρκελώνη. Με πρωτοβουλία της UCFR (Ενότητα ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό) οργανώθηκε μια σύσκεψη αντιπροσώπων από όλη τη χώρα για το συντονισμό της μάχης ενάντια στο Vox, το ακροδεξιό κόμμα που πλέον εμφανίζεται ως ανερχόμενη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Η σύσκεψη είχε και σαν άμεση προτεραιότητα τις δράσεις για την παγκόσμια μέρα δράσης στις 16 Μάρτη.

Σχεδόν 100 συμμετέχοντες εκπροσωπώντας γυναικείες οργανώσεις, δημοτικές κινήσεις, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, αλλά και δυνάμεις από όλο το φάσμα της Αριστεράς πήραν μέρος και συμφώνησαν σε μεγαλύτερο συντονισμό και σε μια καμπάνια #StopVox. Τη συμμετοχή και τη στήριξή τους δήλωσαν αντιπροσωπείες, εκτός από την ίδια την Καταλωνία, από τη Μούρθια, τη Βαλένσια, τη Μαγιόρκα, τη Μαδρίτη, τη χώρα των Βάσκων, την Ανδαλουσία και την Καστίλλη-Λεόν. Η συνάντηση χωρίστηκε σε ομάδες εργασίας (μετανάστες, γυναικείο, μέσα ενημέρωσης, δήμοι, συντονισμός) ενώ προηγουμένως είχαν οργανωθεί κύκλοι για την τοποθέτηση απέναντι στα πολιτικά ζητήματα που ανοίγει η άνοδος του Vox.

Οι μάχες με το Vox δεν είναι απλώς εκλογικές. Το κίνημα βρίσκεται ήδη επί ποδός πολέμου σε κάθε περίπτωση που οι φασίστες επιχειρούν δημόσια εμφάνιση ή θέλουν να ανοίξουν γραφεία. Στις γειτονιές της Βαρκελώνης εξελίσσονται κάθε βδομάδα κινητοποιήσεις ενάντια στους φασίστες που εκμεταλλεύονται την άνοδο του Vox για να βγουν από το περιθώριο. 

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του αντιφασιστικού κινήματος στο συντονισμό που προέκυψε από τη συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα και για τις 16 Μάρτη. Στα περισσότερα σημεία της χώρας θα υπάρχουν δράσεις από τις 16, αλλά θα κορυφωθούν στις 23 Μάρτη, για να υπάρξουν δύο βδομάδες περιθώριο από τις 8 Μάρτη που αναμένεται πιο μαζική και με περισσότερο αντιφασιστικό περιεχόμενο από ποτέ.