Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συγκλονιστική 16 Μάρτη

Ο μεγαλύτερος διεθνής αντιφασιστικός κι αντιρατσιστικός συντονισμός έκανε την εμφάνισή του το Σάββατο 16 Μάρτη με διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η προσπάθεια που ξεκίνησε από την Αθήνα και τη Διεθνή Συνάντηση που οργάνωσε τον περασμένο Οκτώβρη η ΚΕΕΡΦΑ, έφτασε να μετράει εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία και σε πολλά μέρη στην Ευρώπη. 

Κοινή αναφορά ήταν η αντίσταση στην φασιστική απειλή και την άνοδο της ακροδεξιάς, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η καταγγελία των ρατσιστικών κυβερνητικών πολιτικών. Αλλά η μαζική ρατσιστική δολοφονία την προηγούμενη μέρα στο Κράιστσερτς της Ν.Ζηλανδίας, εκτόξευσε το θερμόμετρο της οργής απ'άκρη σ'άκρη της υφηλίου. 

Η αντιρατσιστική οργή πλημμύρισε τους δρόμους του Λονδίνου όπου περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Stand Up to Racism. Συνδικάτα, μεταναστευτικές κοινότητες, ρομά, νεολαία, βάδισαν με σύνθημα "Φασιστικά καθάρματα θα σας σταματήσουμε - Κράιστσερτς είμαστε δίπλα σου". Το συνδικάτο των πυροσβεστών από τις πιο μαζικές εργατικές παρουσίες στη διαδήλωση, είχε κατεβάσει πυροσβεστικά οχήματα που έγραφαν πάνω “Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε” και “Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό”. 

12.000 διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιέννης, βάζοντας στο στόχαστρο την ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας. Στην Τουρκία κινητοποιήσεις έγιναν σε Ιστανμπούλ και Σμύρνη.

Μαζικά συλλαλητήρια

Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν στην Καταλωνία, ενώ νέες αντιρατσιστικές κι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στο Ισπανικό Κράτος ετοιμάζονται για τις 23 Μάρτη.

Στους δρόμους του Παρισιού, συναντήθηκαν οι χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές της “Πορείας Αλληλεγγύης” έχοντας μαζική συμμετοχή των αφρικανών μεταναστών χωρίς χαρτιά, με τα Κίτρινα Γιλέκα που διαδήλωσαν για 18ο Σάββατο και τους αγωνιστές ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Στις ΗΠΑ, ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και συλλογικοτήτων διαδήλωσαν στη Ν.Υόρκη το Σάββατο και την Ουάσιγκτον την επόμενη μέρα. Στην πρωτεύουσα η διαδήλωση βροντοφώναξε ότι είναι ανεπιθύμητος ο ρατσιστής, σεξιστής και νοσταλγός της Χούντας, πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο που επισκεπτόταν τον ομοιδεάτη του Τραμπ.

Η οργή ξεχείλιζε και στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Μελβούρνη το Σάββατο και στο Σίδνεϊ την Κυριακή. Οργή για το μακελειό όσο και για την ισλαμοφοβική αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, που οπλίζει τα χέρια των μακελάρηδων. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και για τα δικαιώματα των αβορίγινων πληθυσμών που πέφτουν θύματα ρατσιστικών διακρίσεων. Την ερχόμενη Κυριακή προγραμματίζεται αντιρατσιστική διαδήλωση και στη Ν.Ζηλανδία, στο πλαίσιο του διεθνούς συντονισμού.