Γράμματα και σχόλια
Όχι δώρα στο Ωνάσειο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή σύμφωνα με την οποία εξαιρεί και μάλιστα αναδρομικά (από το 2013) το Ίδρυμα Ωνάση από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων. Η απόφαση αυτή στηρίζεται στην συμβολή του ιδρύματος στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην υγεία, στο περιβάλλον και την κοινωνική αλληλεγγύη (!)

Ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων επιβαρύνει νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (ημεδαπή ή αλλοδαπή εταιρεία, οργανισμός, υπεράκτια εταιρεία, κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων) που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο ΕΦΑ υπολογίζεται ετησίως σε 15% επί της αντικειμενικής αξίας του εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου. Το ίδρυμα Ωνάση έχει ως έδρα το Βαντούζ του Λιχτενστάιν με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων.

Η ρύθμιση που έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι η συνέχεια σε μία σειρά φοροαπαλλαγών για τους καπιταλιστές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εξάλλου έχει ήδη ψηφίσει την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών κατά 10 μονάδες στο 26% ενώ ταυτόχρονα μειώνει το αφορολόγητο για τους εργαζόμενους. 

Παράλληλα για το Ωνάσειο παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας που κατήργησε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2018 εντάσσοντας τους εργαζόμενους στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου η εφαρμογή του οποίου μεταφράζεται σε οριζόντιες περικοπές. Η απεργία που πραγματοποίησαν τότε οδήγησε τον Πολάκη σε προφορική δέσμευση για τροπολογία που θα αφήσει τους μισθούς ανεπηρέαστους αλλά φαίνεται ότι η το νομοπαρασκευαστικό έργο της κυβέρνησης κινείται μόνο για να κάνει δώρα στους Ωνάσηδες. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι να σπάσουν την αναμονή και να πιάσουν ξανά το νήμα των αγώνων για να αναγκάσουν σε αναδίπλωση την κυβέρνηση και την διοίκηση του ιδρύματος και να διαφυλάξουν τους μισθούς και τις δουλειές τους.

Κώστας Πολύδωρος
μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας